Mecsek Rallye 2015 Rallye2 Salánki Gábor_018Régi Peti és Ferenczi Laci idén két kategóriában, az N/2-ben és az A/6-ban is szerencsét próbáltak és a Mecsek Rallye-n, a negyedik helyen zárták a kategória csatáit. Ez egy kifejezetten jó eredmény, ha azt nézzük, hogy ez volt összességében a második Rallye2-es versenyük az új autójukkal, valamint az első Rallye2-es próbálkozásuk, amelyen célba is értek a Citroen C2R2 Max-al. Peti azonban végtelenül elkeseredett a Mecsek Rallye-n gyűjtött emlékei miatt és rendkívül dühös, mert sajnos Rallye2-esként ezúttal is csak egy „másodosztályú” versenyzőnek érezte magát Pécsett. No és máshol is. Erről beszélt nekünk Régi Peti.

Rallye2.hu: A verseny előtti teszten részt vettetek e? Azt hallottam, hogy egy teljes versennyel készültetek az évadzáró Mecsek Rallye-ra…

Régi Péter: A hivatalos tesztre nem mentünk el, hanem a MARB nagyvázsonyi versenyén készültünk a Mecsek Rallye-ra. Itt mentünk egy kicsit az autóval és igyekeztünk elérni a saját igényeinknek megfelelő legjobb beállításokat.

Rallye2.hu: Sikerült ezeket megtalálni? Jó lett az autó?

Régi Péter: Úgy érzem sikerült picit puhítani a beállításokon és véleményem szerint ezután jobb indulatúvá vált az autó. Ezekre a mecseki pályákra, pláne így, hogy jócskán sarasak voltak jók lettek a beállítások.

Mecsek Rallye 2015 Salánki Gábor_090

Rallye2.hu: Hogy tetszettek a pályák, rendben volt a pályabejárás?

Régi Péter: Azt gondolom, hogy elég jól sikerült feldolgoznunk a speciális szakaszokat, nekem pedig nem jelentett problémát sem a sötét, sem pedig a sár. Inkább azzal volt gondom, és abszolút nem tetszett az, hogy minden pályán csak egyszer autózhattunk a verseny során.

Rallye2.hu: Én csak azt mondom Peti, hogy örülj ennek is! Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy feltehetem neked a következő kérdést. Mi történt veletek a pályákon és hogy sikerült nektek ez a négy gyorsasági?

Régi Péter: Igazad van, mi még valóban versenytempóban teljesíthettük az összes gyorsaságit. A P csoportból már sokan nem mondhatják el ezt magukról. Trefort pusztán egy kategória harmadik hellyel mutatkoztunk be, ez egy viszonylag jól sikerült gyorsasági volt, ami után azt hittem, hogy tudjuk is majd tartani ezt a pozíciót a verseny hátra lévő részében, mert elég óvatosan kezdtük a futamot. Egy kicsit felbátorodtunk a jó rajttól és ennek hozományaként a pécsváradi gyorsaságin el is töltöttünk kb. 30-40 másodpercet az árokban. Sáros volt, becsúsztunk, ennyi történt. Ekkor azt éreztük, hogy ezzel a malőrrel kezd egy kissé a versenyünk elmenni. A szerviz után a jöttek a sötétben rendezett gyorsok, Nyárasvölgy és Orfű. Sötétben nekem még nincs túl nagy tapasztalatom, ezért a biztonságos autózást választottuk, ami a kategória negyedik helyét eredményezte végül.

Rallye2.hu: Az autótok hogyan bírta a Mecsek Rallye saras pályáit?

Régi Péter: Tökéletesen. Kellett bele benzin, meg gumi rá, aztán adjad neki! Mehettünk, semmi technikai gondunk nem volt a verseny során. Az említett árokjáráson túl egyetlen cinkes helyzetünk sem volt, biztonságban teljesítettük a távot. Defektünk nem volt, szerintem olyan 70%-ot, ha kihasználtunk az autónk tudásából.

Rallye2.hu: Az eredményetekkel elégedettek voltatok?

Régi Péter: Igen. Ha jól tudom, akkor a géposztályunkban kilenc páros vágott neki a Mecsek Rallye-nak és mi végül a negyedik helyen értünk célba. Jó ez, ha azt vesszük figyelembe, hogy vigyáztunk arra, hogy nehogy bedobjuk valahová az autót és a sötétben sem sokat autóztunk még eddig. Néha tudtunk úgy autózni, hogy az tetszett saját magamnak. Akár meg is lehetett volna a dobogós helyezés, de a lényeg, hogy az árokjárással együtt is karcmentesen célba értünk és rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk.

Mecsek Rallye 2015 Rallye2 Salánki Gábor_266

Rallye2.hu: Mi az, ami még eszedbe jut, ha azt mondom, hogy Mecsek Rallye?

Régi Péter: Az, hogy a rendezés egyáltalán nem tetszett. Elkeseredtem már akkor, amikor megláttam a versenykiírásban azt, hogy betették a komplett mezőny mögé a Rallye2-t, majd alaposan meglepett, a rendező verseny előtti nyilatkozata, hogy bár sajnálják azt, hogy így alakult a helyzetünk, de sajnos semmilyen más megoldást nem találtak a Rallye2 versenyeztetésére. Mi nem így láttuk. Nekem konkrétan elment a kedvem most a Rallye2-től, nem tudom, hogy ezek után szeretnék e 2016-ban is a Rallye2-ben versenyezni. Nagyon élveztem az idei évet, nagyon jó fej versenyzőtársakkal találkozhattam és vívhattam, de azt érzem, hogy sokan tesznek az utánpótlás bajnokság fejére. Bár sajnos a Rallye2 teljes egészében nem tölti be ezt a funkciót, de azokra a fiatalokra gondolok itt, akik a jövő ORB mezőnyét alkothatnák.

Rallye2.hu: Ezt most csak a Mecsek Rallye-n érezted, vagy más versenyeken is?

Régi Péter: Éreztem én ezt máshol is, sajnos szerintem az egész bajnokságot körüllengi ez a feeling, mintha csak a púp lennénk mindenkinek a hátán a versenyhétvégék során. Markó Tibiéknél például nagyon jól meg szokták oldani a versenyeinket, igaz volt nála olyan verseny is, ami csak Rallye2-es volt. Mégis úgy éreztem, hogy igyekszik jól kiszolgálni a Rallye2-es versenyzőket. Tudja jól, hogy ő van a versenyzőkért. Máshol nem igazán éreztem ezt. Versenyezni akarunk továbbra is, de nem vagyok benne biztos, hogy jövőre teljes évadot szeretnék menni a Rallye2-ben. Baromi jó a Rallye2 ár-érték arányban, de nagyon sok a bizonytalanság, lehet inkább a MARB-ot fogjuk jobban kipróbálni.

Rallye2.hu: Biztos olvastad te is, hogy miről volt szó a szeptemberi Rallye2-es szakági megbeszélésen. Ha minden jól alakulna, azért ugye nem zárkóznátok el a Rallye2-es szerepléstől?

Régi Péter: Természetesen nem. Figyelj! Az autónk ugye megvan? Meg. A hátterünk adott hozzá, csak igazából nem szeretnék magunkból bohócot csinálni.

Mecsek Rallye 2015 Salánki Gábor_095

Rallye2.hu: Tudomásom szerint idén még láthatunk titeket, és elég alaposan föl fogjátok pumpálni a kis Citroeneteket…

Régi Péter: A Mikulás Rallye-n tervezünk rajthoz állni és ha minden úgy jön össze, ahogy én szeretném, akkor Korda Erik tereprallye autójával fogunk rajthoz állni a murvás pályákon. Elég erős lesz… Nagyon hálás vagyok Eriknek, a teljes Korda Racingnek illetve a támogatóinknak is az egész évért és ezért a lehetőségért is.

Rallye2.hu: Hát nem kicsi a váltás az biztos.

Régi Péter: Régen szeretnék már egy igazi tereprallye autót kipróbálni, Eriké pedig az egyik, ha nem a legjobb Magyarországon. Valószínűleg előfutóként részt veszünk majd egy saját rendezésű versenyünkön Bajna és Lábatlan között. A Szilveszter Rallye-n is jó lenne elindulni, de azt, hogy mivel, még nem tudom. Szeretném szép emlékekkel búcsúztatni ezt az évet.

Salánki Gábor

 

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!