Mecsek Rallye 2015 Salánki Gábor_132Új Mitsubishi híddal és egy remekül felkészített autóval várta Parkánszki Balázs és Gálik Kata a Mecsek Rallye rajtját, de Balázs a versenykiírás megtekintése után sem volt már túl optimista az évadzáró megmérettetéssel kapcsolatban. Véleménye a célban sem változott, nem érezte jól magát a versenyen, de nagyon bízik abban, hogy az idén hátralévő versenyein azért még megadatik neki az, amiért Pécsre elutazott. Nevezetesen egy jó hangulatú, felhőtlen élményautózás. Parkánszki Balázst kérdeztük.

Rallye2.hu: Teszteltetek e a Mecsek Rallye előtt?

Parkánszki Balázs: Itthon, de csak egy keveset. Mi a Hungaroring mellett lakunk és itt a Hungaroring külsőn tudtuk éppen csak kipróbálni az autónkat.

Rallye2.hu: Mondtad, hogy ti is beépítettek egy Mitsubishi hidat, ez meg is történt. Milyen lett ezzel a módosítással az autótok?

Parkánszki Balázs: Meglepően jó. Bár nehezebb, mint a Lada híd, de ez egy teljesen más áttétel és alaposan meg is változtatta az autónk viselkedését, jó irányba szerencsére. Úgy érzem, hogy nagyobb kanyarsebességet enged meg, ha a hátulja elindul könnyebb megfogni, irányíthatóbbnak tűnik. Ez még az itthoni próbálgatás során nem derült ki, de a versenypályákon nagyon kellemes meglepetést okozott nekünk ez az újítás. Az autó felkészítése jól sikerült, minden úgy működött, ahogy kellett. Hiba nélkül. Köszönöm szépen a szervizcsapat munkáját!

Mecsek Rallye 2015 Rallye2 Salánki Gábor_275

Rallye2.hu: Hogy sikerült feldolgoznotok a pályákat?

Parkánszki Balázs: Ez egy érdekes történet volt. Az első és a második gyorsaságit szerintem remekül felírtuk, pedig ismeretlenek voltak. Pécsváradon ugyan mentünk már, csak éppen az ellenkező irányba. Versenykörülmények között a Trefort Pusztát az etap miatt nem volt módunk kipróbálni. Nagyon sajnáltuk. Pécsváradon mi délelőtt jártunk és a délutáni felhőszakadás elég izgalmasan átrendezte a szakaszt. A nyárasvölgyi gyorsasági itinerének az alapját a Baranya Kupán felírtak adták, ebbe belejavítottunk, azt dolgoztuk át a mostani körülményeknek megfelelően. Az talán a saját sötétben való tapasztalatlanságomnak tudható be, hogy az éjjeli látási viszonyokkal nem megfelelően számoltam. Sok minden nem úgy látszott, mint ahogy arra a világosban számítottam. Orfűt már este jártuk be, ezt is összeraktuk a Baranya Kupa itinerével, de a Lapistól akkora köd volt, hogy a motorháztetőt is alig láttuk. Nem sikerült jól.

Rallye2.hu: Milyen volt a versenyetek?

Parkánszki Balázs: Ez a hétvége nekünk egy kicsit ferdére sikerült, ami sok mindenből tevődött össze. Az viszont vitathatatlan, hogy sok tapasztalattal gazdagodtunk egy olyan versenyen, amit egyébként sem mi, sem pedig a Rallye2-es versenyzők nagy része nem értékelt jó hangulatú és alapvetően jó megmérettetésként. Volt pedig rá lehetőség, hogy ne így legyen. Volt négy zseniális, de sajnos csak (jó esetben…) egyszer-egyszer használt tökéletes rallyepálya. Az első gyorsasági rajtjához úgy álltunk oda, hogy jól felkészültnek éreztük magunkat, kíváncsi voltam a pályára, az autóban az új hídra, ám ezt a kíváncsiságot át is menthettem a második szakaszra, mert a Trefort puszta etap lett. Pécsváradon alapvetően óvatos voltam a nagy sárban, nem akartam az autót eldobni. Próbálgattam azért, tuti, hogy lehet még vele sokat gyorsulni. Szervizeltünk egyet Komlón, majd a sötétben sok volt a bizonytalanság bennem. Nem tudtam rendesen megítélni többször sem, hogy előttem az út vizes, saras, száraz, nem láttam megfelelően sajnos ezeket. Fáradt voltam a verseny során, mert egy nagyon nehéz hét után voltunk. Orfűn még volt annyi szerencsénk, hogy versenytempóban mehettünk végig, de ott többször is belassítottak minket a balesetek miatt. Jövőre remélem egy lényegesen jobb Mecsek Rallye-n vehetünk részt.

Rallye2.hu: Akárhányszor beszéltünk a Mecsek Rallye-ról, egyszer sem hallottam a szavaidból, hogy hú de boldog lennél a verseny okán. Az eredményetek adott legalább egy kis örömre okot a célban?

Parkánszki Balázs: Nem voltam eredmény centrikus a Mecsek Rallye-n. Annyi bizonytalan tényező volt a verseny folyamán, hogy minden eredménnyel kapcsolatos elképzelésemet elég korán elengedtem. A célba érés is egyfajta siker, egy jó eredmény volt számunkra. Sok barátomnak és ismerősömnek köszönhetem, hogy itt elindulhattunk, hálás vagyok neki ezért. Jó lett volna, ha felhőtlenül jól érezhettük volna magunkat. Ez nem sikerült. Elég nagy munka volt abban, hogy rajthoz állhattunk, ezért is voltam és vagyok elkeseredve, ha a versenyre visszagondolok.

Rallye2.hu: Idén láthatunk e még titeket valahol versenyezni?

Parkánszki Balázs: Igen. Kedvünket azért nem szegte a Mecsek Rallye, a Gombás-Sejce rallyesprinten ott leszünk. Jelenleg az a terv, hogy Csáthy Mikivel, Ördögh Mixi bajnok navigátorával  állunk rajthoz. És a Mikulás Rallye is tervbe van véve.

Mecsek Rallye 2015 Rallye2 Salánki Gábor_024

Rallye2.hu: Akkor még két versenyetek van hátra.

Parkánszki Balázs: Nekem kettő, az autónak három, mert a Szilveszter Rallye-n Blahó Norbi szeretne az autóval menni. Plusz még most jut eszembe, hogy egy tököli rallyeedzés is tervbe van véve. Tehát elég izgalmasnak és sűrűnek ígérkezik számunkra az év vége, biztosan szép emlékekkel zárhatjuk majd ezt az évadot is.

Salánki Gábor

Köszönjük a segítséget!

Alpinvill-logo EudReklam-logo Gumipark-logo-300x78 KatonaMotor-logo Resistance-logo Stockbauer-logo

 

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!