Jóna Gabi és Garam Balázs nagyot hajrázott már azért is, hogy ott lehessen a Győr Rallye-n, de megérte, mert olyan sikereket értek el, mint amilyet még soha korábban. Jóna Gáborral beszélgettünk.

Egerben rendesen leamortizáltátok a kocsit, július óta rengeteget dolgoztatok együtt a csapattal, hogy a Ladátok újra hadra fogható legyen. Mit vártatok egy ekkora munka után a Győr Rallye-tól?

Öt hét állt a rendelkezésünkre ahhoz, hogy összerakjuk a Sirokon megsérült autót, óriási kihívás volt és hatalmas munka, de megtettünk mindet, sikerrel jártunk, ott lehettünk a Győr Rallye-n. Kimondhatjuk, megérte. Ezért – valamint az egész évünkért – nagyon hálásak vagyunk a partnereinknek, a családnak, a csapatnak, a barátainknak, és mindenkinek, aki bármilyen formában részt vett benne. Szerettünk volna minél előbb beülni az autóba, elfeledni az Egerben történteket és megismerkedni a Győr környéki pályákkal, ezek motiváltak minket. Az pedig különösen érdekessé tette az előttünk álló hétvégét, hogy évtizedek óta nem rendeztek bajnoki futamot Győrben, értelemszerűen semmi sem volt ismerős nekünk.

@rallye2.hu

Jóna Gábor-Garam Balázs Győr Rallye 2023 Rallye2 Gy1 Tényő-Ravazd Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Fantasztikus eredménnyel zártátok a futamot. Hogy jött ez össze?

Az első szakaszra némi fenntartással értünk oda, mert a rajt előtt nem tudtunk tesztelni, bennünk volt az esés élmenye, versenykörülmények közt először ültünk azóta a kocsiban. Ennek ellenére rögtön az abszolút ötödik helyet szereztük meg Tényőn.

Ez óriási erőt és lendületet adott, ám nem emeltük fel a lécet, mi csak végig szerettünk volna menni a versenyen, továbbra sem készültünk arra, hogy bármilyen kockázatos dolgot bevállalunk. A városi szakaszon a legutolsó körforgalmat szépen lerajzoltuk a nézőknek, addig viszont igyekeztünk okosan menni. Minden egyes versenykörülmények között szerzett kilométer plusz tapasztalatot jelent nekünk, ezeket nem akartuk elveszteni, jól jönnek majd a jövőben. A versenyünk teljes egészében gond és kalandmentes volt az autónk részéről és mi sem vétettünk hibákat. Elsőre vegyesen gumiztunk, majd a másodi körre már teljesen kemény abroncsokra váltottunk. Az öröm az ürömben, hogy a gumis kamionokat nem kellett felkeresnünk, mert amink Egerből megmaradt, azt Győrben fel tudtuk használni. Kitartottak a nap végéig a gumik, de sok nem maradt már bennük, még egy versenyre biztosan nem kerülnek fel. Az utolsó szakasz előtt láttuk, hogy megtartottuk a remek helyezést, számolgattunk, hogy ha ügyesek vagyunk, akár még meg is lehet a végén. Voltak versenyzőtársaink, akik kiestek ez is szerepet játszott abban, hogy oda kerültünk  mezőny elejébe, de ha már így alakult, akkor élni akartunk a lehetőséggel. Csakis arra koncentráltunk, hogy tartsuk a kiváló eredményt.

Pályafutásotok eddigi legjobb eredményével értetek célba. Elégedettek voltatok ezzel?

A Pálháza Rallye-n lettünk már abszolút negyedikek, két éve, de az Rallye3-ban volt. Bízunk benne, hogy a Győr Rallye után máskor is beférünk majd a Rallye2 Bajnokság öt legjobb párosa közé, vagy esetleg előrébb is végezhetünk valamikor. Tanulóévnek szántuk a 2023-as évet, ezért az abszolút ötödik hely, a P12 harmadik, és a Lada Kupa második helye Győrben szerintem több, mint pompás.

@rallye2.hu

Jóna Gábor-Garam Balázs Győr Rallye 2023 Rallye2 Gy3 Győr City Stage Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Majdnem hazai versennyel zárul az ORB2-es év nektek. Ott lesztek Diósgyőrben?

Először is megjegyezném, hogy szorítunk nagyon Prígyeni Tiszák Petiéknek. Nekünk öt hét alatt is nehéz volt összerakni a kocsit, akkor milyen lesz nekik 2,5 hét alatt? Szurkolunk, sok sikert kívánunk a munkához! Hazainak csak azért mondhatjuk a Diósgyőr Rallye-t, mert közel lesz, megyén belüli a futam, de nem igazán szoktunk Miskolc környékén, vagy a Bükkben autózni. Nem tudjuk a pályákat, de jó eséllyel olyan gyorsaságik lesznek, amiken legalább egyszer mentünk már pályafutásunk során. A szurkolóink elkísérnek, ott lesznek a barátaink, ez megadhatja a hazai feelinget. Nagyon várjuk, készülünk, néhány dolgot még át kell néznünk az autón, aztán pedig indulunk, és megvívjuk az évünk utolsó Rallye2-es csatáját. Attól máris fülig ér a szánk, hogy nem csak egy, hanem két napon is kocsizhatunk, ez megadja az egész futamnak a kellően jó alaphangulatát.

Rallye2.hu/ORB2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!