Fábián Lóri és Ihász Laci végre egy szinte tökéletes autóval róhatta a kilométereket a Győr Rallye-n, ám egyetlen apró hiba, nem sokkal a cél előtt térdre kényszerítette a kaposvári srácokat. Fábián Lóránttal beszélgettünk.

Csaknem két hónap szabadságot kapott az ORB2 mezőnye, ti pedig igyekeztetek ezt minél hatékonyabban kihasználni, sokat dolgoztatok az autón, hiszen rengeteget bajlódtatok vele 2023-ban. Hogyan készültetek a Győr Rallye-ra, ami ha nem is a legközelebbi, de egy elég közeli futam volt nektek az évad során.

Problémás volt az autónk Egerben, ezért a szünetben új injektorokat kapott, programoztuk, alaposan ráncba szedtük és felkészítettük a Renault-nkat a Győr Rallye-ra. Kipróbáltuk a kocsit és teljesen megbízható volt az indulás előtt. Sőt! A verseny alatt is kiválóan működött, mert semmi gondunk nem volt vele.

@rallye2.hu

Fábián Lóránt-Ihász László Győr Rallye 2023 Rallye2 Gy1 Tényő-Ravazd Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Ha az autó jó volt, akkor miért nem jutottatok el a célig?

Ami történt az mondhatjuk, hogy jórészt az én hibám. Tényőn járunk, már túl vagyunk a verseny felén, másodjára futunk neki a gyors, erdei szakasznak. Megyünk, ahogy tudunk, de egy helyen lehúzom tőre és a tövön, vagy egy gödör, vagy egy kisebb domb, úgy megdob minket, hogy legalább 8-10 métert kétkeréken haladunk. Ez történt. A futómű eközben akkorát kapott, hogy elment az összetartás, elgörbült a gátló szára, emiatt a gumiknak extrém terhelést kellett elviselni és nem bírták ki az amúgy is gumigyilkos Rába Ringet. Túlmelegedtek és a végletekig elnyalta az elsőket az aszfalt. Jobb első defekttel kezdtünk, eldurrant a gumi, félig felnin mentünk tovább. Nem örültünk, de úgy voltunk vele, hogy kimegyünk a gyorsaságiról, kicseréljük és irány be, a célba. Néhány száz méter múlva a bal első kerék is kidurrant, ekkor már teljesen a felniken mentünk. Végig akartam így is menni, de nagyon csúsztak a felnik, hányták a szikrát, meg el is törtek az aszfalton, majdnem beestünk az árokba, ezért jobbnak láttuk a pálya mellé húzódni. A P13 ezüstérmétől kellett elbúcsúznunk, a dupla defekt megpecsételte az egész versenyhétvégénket. Elkeseredettek vagyunk, de ez így alakult. Nagyon jól esett, hogy Bartha Nándiék ennyire szurkoltak nekünk, nagyon jó fejek, kiváló versenyzőtársak. Köszönjük nekik!

Tényőn nem tudtunk jó tempót diktálni, inkább vissza fogtam magam, – így is mi lett… – utcai gátlónk volt, Miskolcon is az lesz még, legfeljebb 70-80 százalékot hoztunk ki magunkból, mert különben nagyon lobogtunk volna. A városi szakaszon időbüntetést kaptunk, amit késésért írtak be, de kiderült, hogy a sportbíró elírta a számot, majd átjavította, a következő sportbíró pedig az eredeti számot nézte. Így került plusz idő a nevünk mellé. Ha ezt levonjuk, akkor láthatjuk, hogy jó eredményt értünk el a városban, az abszolút negyedik helyezést szereztük meg. Ahol a futóműnek nincs túlzottan nagy szerepe, például a City Stag-en, ott tudtunk gyorsak lenni, de egy rendes, rallye szakaszon,  mint, amilyen Tényő volt, ott nem sok esélyünk volt hasonló eredményre. Az erdőben még az egyenesekben is bele-bele kellett simítani bal lábbal, hogy stabilizálódjon a kocsi. Jövőre bekerülnek az új gátlóink és akkor tudunk majd a tempós gyorsaságikon is folyamatosan kitartott gázzal autózni.

Diósgyőrben ott lesztek?

Igen, megyünk és nagyon várjuk már a rajtot, leginkább azért, mert Miskolcon még nem jártunk korábban. Legendás futam, fantasztikus a környék, ikonikus helyszín. Számunkra pont olyan lesz Miskolc, mint júniusban a Mecsek Rallye volt. Bakancslistás. Ráadásul a versenynek még tétje is lesz, hiszen a P13-as kategóriában akár dobogóra is állhatunk az év végén, készülni kell. A dolgunk viszont nem könnyű, néha azt érezzük, hogy az esélytelenek nyugalmával állhatunk rajthoz, de nem adjuk fel, a bakancslistánk egyik régi tételének a kipipálása mellett a kiélezett csatákra, valamint a pontszerzésre is készülünk Borsodban.

Rallye2.hu/ORB2.hu – Salánki Gábor

@rallye2.hu

Fábián Lóránt-Ihász László Győr Rallye 2023 Rallye2 Gy3 Győr City Stage Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!