Bencs Zoli és Bencs Gabi számára 2021 nem úgy indult, ahogy azt eltervezték, ám a Vértes Rallye-n végre a miskolci testvérpárnak is kijött a lépés, meglátták a kockás zászlót, és megszerezték idei első kupáikat. Bencs Zoltánnal beszélgettünk.

Döcögősen indult az idei évetek. Milyen tervekkel érkeztetek meg Mórra, a Vértes Rallye-ra?

2021-ben eddig sajnos nem volt egyetlen sikeres célba érkezésünk sem a Rally2 Bajnokságban. Technikai problémák miatt Boldogkőváralján és Ózdon is kiestünk. Molnár Zsolti felkészítette a Hondánkat, a segítségével frissítettünk az autónk hajtásláncán, első körben leginkább abban reménykedtünk, hogy kibírja a Hondánk a versenytávot. Azt terveztük, hogy végre végig tudunk menni egy futamon.

Milyen volt belülről a versenyetek? Kalandok színesítették e a futamot?

A cél a cél volt, az óra csak másodlagos, ezért elsőre meglepődtünk az eredményeinken, mert belülről azt éreztem, hogy lehetne még ettől gyorsabban is menni. Örültünk, mert az óra elég pozitív dolgokat mutatott nekünk. Viszont mivel nem úgy készültünk erre a versenyre, hogy itt most győzelem, vagy halál lesz a jelszavunk, így nem vásároltunk új gumikat. Ezek híján már a második körben vissza kellett fognom magam, mert a használt gumik az első körben még jobban megkoptak, így a többiek el tudtak lépni tőlünk egy picit. Nem tudtuk frissíteni az abroncskészletünket. Kalandunk az volt és a második gyorsaságin ijedtség is sajnos. Kaptás Levente és Papp László mögött rajtoltunk, a balesetükhöz mi értünk oda elsőként, nekünk kellett mentenünk a sporttársaink. Mondhatjuk, hogy ez érdemben rányomta a bélyegét a versenyünkre, minket meg szokott érinteni, ha azt látjuk, hogy a versenyzőtársaink komoly bajban vannak. Akkor könnyebbültünk meg némileg, amikor láttuk, hogy a srácok a saját lábukon szálltak ki a csúnyán összetört versenyautójukból. Mielőbbi felépülést kívánunk nekik. A mi autónk hibátlanul működött és alapjaiban véve élveztük a gyors pályákat, bár ezek a gyorsaságik soha nem voltak a személyes kedvenceim. Csúszkáltunk, több kanyarba is kilinccsel előre érkeztünk meg, de megforgásunk nem volt. Az utolsó körnek mi is nekimentünk a slick gumikkal, amik az esőben nem voltak kicsit sem ideálisak. Ez volt, ezekkel igyekeztünk megtartani az addig kiharcolt pozíciónkat.

Megtört az átok, sikerült célba érnetek. Elégedettek voltatok a végeredménnyel?

Az 5-ös kategóriában az ezüstérem lett a miénk, az abszolút értékelésben pedig befértünk a legjobb tíz közé. Elégedettek voltunk ezzel, örültünk, hogy végre sikerült a céldobogón is átgurulnunk idén. Teljesen rendben volt ez.

Mik a tervek az év hátralévő részére?

Éppen most olvastuk, hogy a Komló Rallye elmarad, de ettől függetlenül nem szeretnénk itthon ülni a babérjainkon. Ahol sikerül, kisebb futamokon, két-három versenyen még jó lenne 2021-ben rajthoz állni.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!