Ábel László és Galovics Miklós a három értékelt futamból kettőt megnyert 2023-ban, így a Diósgyőr Rallye végén jogosan ünnepelhették meg nem csak a futam, hanem az év végi kategória és kupa győzelmüket is. Ábel Lászlóval beszélgettünk.

Diósgyőrbe úgy érkeztetek meg, hogy a géposztályban csak a ti nevetek mellett álltak pontok, szám szerint 12 és ha ehhez még egyet sikerült volna szereznetek, akkor már bajnokok vagytok. Mit vártatok a miskolci futamtól?

A legfontosabb az volt, hogy célba érjünk, ez sikerült és természetesen számolgattunk a rajt előtt, így tisztában voltunk azzal, hogy ha minden nevezett egység elrajtol a futamon, akkor nekünk tényleg bőven elég az, ha vasárnap délben visszaérünk a DVTK stadionhoz, azzal már megvan a P14 bajnok címe és a BMW Kupa első helye. Elsősorban erre törekedtünk, de akadt néhány problémánk, nem volt ez egyszerű menet.

@rallye2.hu

Ábel László-Galovics Miklós Diósgyőr Rallye 2023 Rallye2 Gy1 Mályinka-Garadna Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Mi történt veletek a Diósgyőr Rallye-n?

Már a szombati, első szakaszon szétment a hajtás a BMW-nkben, a differenciálművön a jobboldali kihajtás volt a ludas. Szerencsére olyan szorosra volt állítva a sper, hogy óvatosan, de eljutottunk fél hajtással is a szervízig. Ott a fiúk nagyon ügyesen megoldották a problémát, köszönjük nekik, a hátra lévő két szakaszt gond nélkül teljesítettük. Másnap azonban kezdődött minden elölről, akkor a baloldali kihajtás szakadt el, de sikerült azt is orvosolni. Volt egy kis kicsúszásunk, két percet kikéstünk, de ennyi pont elég volt a kalandokból, a pályán azok elkerültek minket.

@rallye2.hu

Ábel László-Galovics Miklós Diósgyőr Rallye 2023 Rallye2 Gy3 Mályinka-Garadna Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Amikor jó volt a hajtás, akkor szerintem elég jókat is tudtunk autózni, a pályák pedig nagyon tetszettek. Bükkszentlászlón többször navigáltam már, de most először indultam a legendás szakaszon pilótaként, én nagyon megszerettem. Célba értünk, a terveinket megvalósítottuk, újabb 12 pont került a nevünk mellé, két nyert futammal hódítottuk el mindkét fronton az elsőséget.

Milyen érzés volt ez a célban?

Természetesen fantasztikus pillanatként éltük meg, amikor a céldobogóra felgurulhattunk. Az első évünk volt ez az ORB2-ben. Szenvedős év volt, nem volt könnyű nekünk sem, az autóval is küzdöttünk olykor, sok volt az ismeretlen, nem volt meg többször sem, de a versenyeken azért végig kellet mennünk mindig a pontokért. Örülünk, nem is kicsit.

@rallye2.hu

Ábel László-Galovics Miklós Diósgyőr Rallye 2023 Rallye2 Gy5 Bükkszentlászló-Bükkszentkereszt Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Két arany a zsebben, hogyan tovább?

Az idei évünk még messze nem ért véget, Kunmadarason egy amatőr versenysorozaton is részt veszünk, jól állunk, vezetjük a kategóriát, de hátra van még két futam. Ezen kívül a Szilveszter Rallye-ra is szeretnénk elmenni.  2024 egy nehéz kérdés… Ha ilyen nyögvenyelősen jön össze a kategóriánk az ORB2-ben, mint idén, akkor nem biztos, hogy annyi energiát és időt fogunk belefektetni, mint ebben az esztendőben. Előfordulhat, hogy nem teljes bajnokságot, csak néhány közeli versenyt fogunk beírni magunknak a versenynaptárba. Ha viszont tényleg összejönnénk annyian a géposztályban, amennyit jelenleg rebesgetnek, akkor lehet, hogy mégis rápróbálnánk még egy teljes esztendőre.

Rallye2.hu/ORB2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!