Ruszó Krisztiánnak és Geró Gabinak nem azt hozta a Diósgyőr Rallye, amit vártak, de szomorúság így sincs, hiszen év végén háromszor is színpadra szólítják majd a fiúkat, a 2023-as esztendő díjátadó gáláján. Ruszó Krisztiánnal beszélgettünk.

Győrben az abszolút negyedik helyen értetek célba, aminek köszönhetően továbbra is stabilan hoztátok a sok pontot, ahogy ezt 2023-ban már megszoktuk tőletek. A bajnokság harmadik pozíciójából vártátok a diósgyőri folytatást, bőven versenyben voltatok az év végi elsőségért. Mi volt a terv, a taktika hazai pályán?

Töviről hegyire megpróbáltuk átnézni a kocsit, hogy semmi baja ne lehessen az évzáró futamon, az elképzelésünk az volt, hogy az abszolút harmadik helyet megtartjuk a verseny után is. Utólag kiderült, hogy ez nem sikerült, a bronzérmünket az ötödik helyre cseréltük, de nem szomorkodtunk, mert csak R2-es autók tudtak elénk beférkőzni. A Ladások közt mi lettünk a legjobbak idén, a kupagyőzelmünket már Győrben sikerült bebiztosítanunk, a P12-ben pedig az ezüstérem jut majd nekünk.

@rallye2.hu

Ruszó Krisztián-Geró Gábor Diósgyőr Rallye 2023 Rallye2 Gy1 Mályinka-Garadna Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Diósgyőrben és 2023-ban is csak Peugeot-k és Citroen-ek előztek meg. Hogy alakult a miskolci versenyhétvégétek?

Mályinkán kezdtük szombaton reggel, mi azt éreztük belülről, hogy jól lejöttünk rajta, de a stopper azt mutatta, hogy maradt benne idő a többiekhez képest. Bükkszentlászló az egyik kedvenc gyorsasági szakaszunk, azt nagyon vártuk és meg is látszott rajta, hogy szeretjük, sokkal közelebb tudtunk lenni a mezőny elejéhez. Abszolút másodikak lettünk Czékmány Norbiék mögött. A szervizben átnéztük az itinert, mert tudtuk, hogy Mályinkán mindenképpen gyorsulnunk kell, ha tartani akarjuk a lépést az ellenfeleinkkel.

@rallye2.hu

Ruszó Krisztián-Geró Gábor Diósgyőr Rallye 2023 Rallye2 Gy3 Mályinka-Garadna Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

A második körben megpróbáltuk, de azt láttuk, hogy sokat nem tudtunk gyorsulni Mályinkán és ez részben megpecsételte a sorsunkat, mert azt éreztük, hogy ott nem fogunk tudni előre lépni. A nap második Bükkszentlászlóján magunkhoz képest 0,3 másodpercet sikerült gyorsulnunk, a többiek egy picit rontottak, ahogy a pálya minősége is romlott, mi azon a szakaszon elég stabilan tudtunk menni. Mályinka csak nem hagyott nyugodni, ezért este elővettem a belsőkamerás felvételeket alaposan átnéztem, ennek köszönhetően vasárnap 10 másodpercet javultunk rajta, amit alapvetően nem értettem, mert túl sok gyorsulási lehetőséget nem láttam benne. Valószínűleg azon nyertük ezt az időt, hogy a poros részeken jobban áttoltuk fölfelében. Bükkszentkereszten, lefelé azt gondoltuk, hogy jobban fogunk jönni, de csak ötödik, hatodik időket sikerült autóznunk, amivel gyakorlatilag beékelődtünk a hetedik helyre az összetettben, ahonnan nem sikerült kimoccannunk.

Műszaki problémák és kalandok nélkül végig csináltuk a versenyt, a kocsi hibátlanul működött, rá nem foghatjuk, hogy nem tudtunk gyorsabbak lenni. Ha a mályinkai szakaszon szombaton jobb ritmusban le tudtunk volna jönni, az sokat számított volna, az okokat valószínűleg bennem kell keresni. A hazai versenyünk, ahhoz képest, ahogy elindult és amilyen események, történtek nem sokkal a rajt előtt kellemes csalódás lett végül mindenkinek. Jók voltak a pályák, tetszett a rendezés, szerintem nem lehet panaszra okunk. Örülünk, hogy egy ilyen remek futammal búcsúzhattunk el 2023-ban, az ORB2-től.

Folytatás? Van még valami az idei évre beírva a versenynaptáratokba? 2024-ről tudtok már valamit?

Az idei évben már valószínűleg nem fogunk versenyezni, legalábbis nem tervezünk indulni sehol sem, de ha úgy alakul, akkor nem zárkózunk el teljesen előle. A jövővel kapcsolatban még sok a kérdőjel bennünk. Várjuk az új szabályokat, az új RVSZ-t a valamint a 2024-es versenynaptár tervezetet, mielőtt döntenénk a hogyan továbbról. A téli időszakban meg fogjuk találni remélhetőleg a megfelelő választ a kérdésre. Azt azért elárulhatom, hogy ha minden az elképzelések szerint összeállna, akkor jó eséllyel továbbra is az ORB2-ben szeretnénk folytatni a pályafutásunkat.

Rallye2.hu/ORB2.hu – Salánki Gábor

Köszönjük az idei évet a családunknak, hogy türelemmel viselték azt a sok hétvégét, amit idén is távol töltöttünk tőlük.

Köszönjük Orbán Norbinak, hogy még fentről is figyelt és vigyázott ránk egész évben és, hogy olyan kiváló motorral versenyeztünk, amivel semmi gondunk nem volt. Igazából ez a motor volt az utolsó munkája. Szerdán összerakta, versenyeztünk vele Salgótarjánban, vasárnap pedig már a rossz hírt kaptuk a jó barátunkról. Köszönjük neki az elmúlt 20 évet is, minden kérésünket, nyűgünket megoldott, örökké hálásak leszünk neki.

Köszönjük a csapatnak, Alexnak, Marcinak, Baxinak, Zsoltinak, Parittyának, Robinak, ők mindenben önzetlenül jöttek és segítettek nekünk az év folyamán. Nélkülük biztosan nem érünk el ilyen szép eredményeket.

Köszönjük Partnereink egész éves kitartó segítségét!

@rallye2.hu

Ruszó Krisztián-Geró Gábor Diósgyőr Rallye 2023 Rallye2 Gy5 Bükkszentlászló-Bükkszentkereszt Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!