Várnai Dávid és Szabó Tomi számára 2019 végén adott egy kicsit az élet, tavaly pedig elég sokat elvett, úgyhogy 2021-ben hatalmas szükségük lesz a srácoknak a pozitív élményekre. Várnai Dáviddal beszélgettünk.

Mit terveztetek 2020-ra és mit sikerült megvalósítani ebből?

A 2019-es évünk vége rettentően jól zárult, a saras Mecsek Rallye-ról abszolút győztesként tértünk haza, így arra gondoltunk, hogy 2020 csakis jól alakulhat. Utólag elárulhatom, hogy ez nagyon nem így lett. Többször kiestünk, bukdácsoltunk, és az év elején rögtön csúnyán összetörtük a felújított, megszépített autónkat. Ezek, és néhány olyan esemény, amikor azt éreztük, hogy alaposan ki van tolva velünk el is vették a kedvünket a versenyzéstől.

Mi volt az évetek legjobb és legrosszabb pillanata?

Nem csak a mi évünk indult rosszul, hanem a teljes Rally2 Bajnokságé, amikor a szezon első szakaszát etapként kellett teljesítenünk, Kazáron. Aztán a másodikon, Bátonyterenyén egy alkatrész törése miatt beleálltunk kb. 100 km/órával, orral egy fába, kórházban is jártunk.

Fotó: Barta Donát

Miskolcot mindenképpen ki kellett hagynunk. Az Eger Rallye-ra az Hondánk elkészült, de mi bátortalanul kezdtük meg a visszatérést, még éreztük azt, hogy sajog a hátsónk, de elindultunk. A negyedik szakaszon, a legnagyobb meglepetésünkre felcsapódott a motorháztetőnk. Miután kijöttünk a szervizparkból nem nyúltunk hozzá, nem nyitottuk ki, még fotókon is leellenőriztük, ezer százalék, hogy le volt zárva minden, a biztosítók is a helyükön voltak. Rejtély, hogy mi történt… Kiálltunk, mert csak egy Volkswagen Golf szélvédőt tudtunk az eredeti helyére beragasztani, amivel a szerviz kijáratától visszafordítottak minket. A legjobb, vagy legeredményesebb futamunk 2020-ban a hazai Vértes Rallye-nk volt, Móron már nagyjából sikerült visszatalálnunk önmagunkhoz a rémes szezonkezdet után. Jól mentünk, és ha nem kapunk időbüntetést, akkor az 5-ös géposztály ezüstérme mellé az abszolút értékelés bronzérmét is begyűjtjük, de a hetedik helynek is örültünk.

Pálházán nem indultunk. A Mikulás Rallye-t nagyon vártuk, jó is volt, bár kiestünk. Eleinte még óvatoskodtam, de egyszerűen nem tudtam spórolni az autóval. Átküldtem, ahol csak lehetett, úgy voltam vele, hogy ha kibírja, akkor kibírja, ha nem, akkor nem. Tomi csitítgatott, ám nem érdekelt semmi. Csak az, hogy élvezzük a murvát. Erre nem lehetett panaszunk mintegy három szakaszon át.

2021-re mik az elképzelések? Hogyan tovább?

Nagyon sok jót várnánk az idei esztendőtől, mert mint említettem sajnos elvesztettük a motivációnknak a jelentős hányadát. Ennek ellenére nem indul jól a szezon, mivel egy utazás miatt lecsúsztam egy gumiszabályokkal kapcsolatos időpontról, úgyhogy négy vadonatúj intermedia gumit gyakorlatilag dobhatok egyenesen a kukába. Ezen felül több helyen is váratlan akadályokba ütköztünk a felkészülés során, lépten-nyomon újabbnál újabb szabályokba botlunk, előfordulhat, hogy az idei lesz az utolsó évünk a rallyepályákon. A felsorolt sok-sok kis apróságból kezd elegem lenni, valószínűleg hamarosan betelik nálam a pohár, de adunk még egy esélyt idén a rallye-nak. Csakis azért, mert a szívünk csücske ez a sport, és szeretnénk már menni végre egy felhőtlenül vidám, és eredményes versenyen. Régebben sikerült. Hiszünk benne, hogy most is menni fog.

 

Az Orfű Rallye-ra eljöttök?

Igen, mert a mecseki pályákat szeretjük, és 2019 végén a környéken szereztük meg az eddigi egyetlen Rally2-es abszolút győzelmünket, az évzáró Mecsek Rallye-n. Nekem az első versenyem éppen Orfűn volt 2017-ben. Azóta nem mentem a pályán, de emlékszek rá, hogy nagyon tetszett. A szakaszok jó minőségűek lesznek, közel állnak hozzánk. Csak azt kérjük az égiektől, hogy legyenek ugyanolyan körülmények most is, mint 2019-ben. Akkor sok eső esett a verseny előtt, a futam napján pedig szikrázóan sütött a nap. A dzsuvás, saras pályák nekünk tökéletesen fekszenek. Ha ezek a körülmények megvalósulnának, akkor szerintem akár az abszolút értékelésben is képesek lehetünk arra, hogy újra meglepetést okozzunk.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!