A Wild Dogs Slalom és a Balatonyi Rallye Team együttműködésének köszönhetően idén már március közepén elindul a hazai rallye szezon Orfűn, ahol a Rally2 és Rally3 Bajnokságok mellett a Historic Bajnokság versenyzői, és a Salgó Rallye-ra tesztelő Rally1-esek is elrúghatják majd a gázt. Arról, hogy miként állnak az Orfű Rallye előkészületeivel a szervezők, a Rally2-ben is jól ismert Keszthelyi-Pardi Kata tájékoztatott minket.

A Wild Dogs Slalom fennállásának legnagyobb és legrangosabb futamára készültök. Könnyedén boldogultatok az előmunkálatok során?

Egy ilyen, több mezőnyt is felvonultató rendezvényt sokkal komplexebb feladat tető alá hozni, mint egy szlalomfutamot, vagy egy önálló Rally3-as megmérettetést. Nekünk eddig csak ilyen tapasztalataink voltak, 2020-ban rendeztünk először rallye versenyeket, Rally3-as futamokat konkrétan. A Rally3-as versenyzők maximálisan elégedettek voltak a munkánkkal, de a magasabb osztályokból, tesztelni érkezett párosoktól is sok pozitív visszajelzéseket kaptunk. Ehhez képest most megtapasztalhattuk, hogy már egy Rally2-es versenynél is, ahol több gyorsaságit kell összefűzni sokkal komolyabb kihívásokkal találhatjuk magunkat szemben, mint eddig.

Érdekes feladat volt az időterv összekovácsolása. Sokat számolgattunk azért, hogy minden stimmeljen, pörgős legyen a rendezvény, és figyeltünk arra, hogy lehetőleg ne kelljen sokat állni, és várni sehol sem. Az sem a versenyzőknek, sem a nézőknek nem jó, bár a szurkolók ezúttal sajnos nem lehetnek ott a pályák mentén, mert a Magyar Kormány járványügyi rendelkezései miatt zárt kapus lesz a versenyünk. Igyekeztünk kitenni magunkért, reméljük, hogy minden flottul és pontosan fog történni. Azt szeretnénk, hogy az első ilyen nagy versenyünk végén is azt mondhassuk, hogy hoztuk az eddigi formánkat, és igen, mindenki jól érezte magát. Azért, hogy ez így legyen, rengeteget dolgoztunk és minden tőlünk telhetőt megtettünk az elmúlt hónapokban.

Már két hetünk sincs a rajtig. Minden menetrendszerűen halad?

Azt gondolom, hogy a saját időtervünk szerint rendben haladnak a dolgok, igazából mindennel készen vagyunk, szeretettel várjuk a versenyzőket! Azok kedvéért, akik még nem készültek el az autójukkal, nincs meg a gépkönyvük, vagy netán a licenszük, de folyamatban van az ügyük ezekkel kapcsolatban, esetleg hezitálnak, öt nappal kitoltuk a nevezési zárlat végét, egészen március 7-én éjfélig. Bízunk abban, hogy akik a hétvégén gépkönyveztek, azok a héten el tudják végezni a további papírmunkákat, és neveznek a Sopia-Net Orfű Rallye-ra, amit a Intercars kupáiért írtak ki. Nekünk már csak apróbb finomítások vannak hátra az időtervben, ilyen például a gyűjtők időtartamának a pontos meghatározása, ezt viszont csak a nevezés lezárta után tudjuk elvégezni.

A Rallye2 Bajnokság 2019. évi győztesei és helyezettjei, köztük Kata, a bal oldalon.

A Rally2 Bajnokság mezőnye lesz az Orfű Rallye-n a „királykategória”, és igazából ez lesz az első alkalom, amikor a Rally2 nem a Rally1 mögött, hanem a Rally3 előtt autózik. Okozott ez bármilyen nehézséget a szervezés során?

Igazából nem éreztük azt, hogy ez bármilyen gondot, vagy plusz feladatot jelentett volna ez az újítás. Arra kellett figyelnünk, hogy a Rally3 egy körrel, azaz egy szekcióval kevesebbet megy majd, mint a Rally2. Menet közben a Historic Bajnokság is bekapcsolódott, de mi elejétől kezdve a Rally2 Bajnokság mezőnyére voltunk kihegyezve. Legutóbb én is a Rally2-ben versenyeztem, jól tudom, hogy mire vágynak, minek örülnének a versenyzőtársaim.

Igyekeztünk mindent úgy kialakítani, hogy a Rally2 mezőnye érezze is azt, hogy kiemelt figyelmet fordítottunk rájuk a szervezés során. Szinte minden korábban felmerült panaszt megpróbáltunk már az előkészületek során kiküszöbölni, amiről reméljük, hogy minél többen személyesen is meggyőződnek majd az Orfű Rallye-n. A Rally2 indul vasárnap elsőként, jó és kulturált szervizhelyekkel, kedvező időbeosztással, valamint izgalmas pályákkal várjuk Orfűre a Rally2 versenyzőit is. Szeretnénk bemutatkozásként egy olyan futamot letenni az asztalra, aminek a végén nem csak a Rally2-esek, hanem a Rally3-asok, a Historic Bajnokság versenyzői, és a most csak tesztelni érkező Rally1-es párosok is azt mondják, hogy ez igen, ez a rallye ott volt a topon, és később örömmel térnek majd vissza a rendezvényeinkre.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!