Forgács László-Begala Tamás
Forrás: Szabó Krisztián/Facebook

Tesztel és szorgalmasan falja a kilométereket Forgács Laci, aki tavalyi M3-as BMW-ét váltotta le egy, a Rallye2 idei évi szabályainak megfelelő E36-os, 320i-s bajor technikára. Az autón túl a navigátor, Begala Tomi és a gumik is újak lesznek Laci számára ezért érthető, ha minden szabad percét az autójában, vagy annak közvetlen közelében tölti az Eger Rallye előtt. Korábbi navigátora, Szabó Krisztián sem szakadt el a Rallye2-től, hiszen továbbra is hűen szolgálja eddigi csapatát a háttérből. Ha kell szállást foglal, vagy utazást szervez, ha pedig úgy alakul, akkor szívesen beszél a csapattal és a Laciékkal történő eseményekről. Ezért most Szabó Krisztiánt kérdeztük a Forgács-Begala duó egri felkészüléséről és terveiről.   

Rallye2.hu: Eldőlt, hogy maradtok a Rallye2 Bajnokságban és megtaláltátok az új autótokat. Milyen munkátok maradt még szűk egy héttel az Eger Rallye rajtja előtt?

Szabó Krisztián: Az autó már egészen jó, de csaknem 99%-os készültségi állapotban került hozzánk. Nálunk csak apróságok történtek vele. A csapatunk által szervezett Hankook gumitesztről utazunk éppen hazafelé, amikor beszélgetünk.

Forrás: Szabó Krisztián/Facebook

Rallye2.hu: Hol volt ez a teszt és milyenek voltak az első tapasztalatok az autóról?

Szabó Krisztián: Sajókaza és Felsőnyárád közt rendeztük a tesztet, aminek az aszfaltja hírhedt arról, hogy nem igazán tapad semmilyen körülmények között, illetve semmilyen gumival. Elég csúszós mindenhogy. Valóban, az autót most próbálták ki először Laciék, meg persze az első alkalommal ültek egymás mellett Begala Tomival. Elsőre úgy tűnik, hogy jó lesz ez az új felállás. Az ilyen tesztek tökéletesek arra is, hogy az apróbb hibákat előcsalogassák. Most kellett például kiküszöbölnünk, hogy ezekkel a gumikkal a kerék beleért a sárvédőbe. Az új BMW-nk természetesen gyengébb, mint az M3-as, de jól viselkedik és összességében meglepően dinamikusan halad. A gumikról el kell mondjam, hogy sosem mentünk eddig vadonatúj gumikkal, csak használtakkal – hatalmas részt vitt volna el a költségvetésünkből az áruk- ezért nagyon kedvezőek voltak az első benyomások. Például érezhetően stabilabb a kanyarodás.

Rallye2.hu: Ezzel be is fejeztétek az Eger Rallye-ra a felkészülést?

Szabó Krisztián: Igazából munkánk már nincs az autóval, csupán a dekorációs feladatok, a matricázás van még hátra. Használt gumikkal még mindenképpen szeretnénk próbálgatni az autót, had menjen a kocsi, Laci had szokja, nem árt az, ha minél több kilométer lesz már a kezében, amikor oda áll majd vele Egerben a rajthoz. Viszont szeretnénk még rendes, jobb minőségű aszfalton is kipróbálni a Hakookokat. Nem csalódtunk bennük az első alkalommal sem, csak jó lenne. Egyébként jó tapasztalatokról számolt be minden páros, akik részt vettek a teszten.

Rallye2.hu: Az idei évre kiszálltál az autóból, de gondolom azért kipróbáltad te is az új autót és a gumikat a jobb1-ben.

Szabó Krisztián: Természetesen én is bepattantam egy karikára, jó volt nosztalgiázni. Amint már az imént mondtam, a stabilitást és a menetdinamikát tudnám kiemelni, mint pozitívumot. Ezzel a kocsival most úgy éreztem, hogy közelítünk egy igazi versenyautós feeling felé. Gondolkodunk még fejlesztéseken, de azt a pénztárcánk megmondja majd, hogy mit lehet és mit nem. Egerben biztos, hogy a jelenlegi állapotában fog átgurulni a BMW-nk a rajtvonalon.

12910404_10206131796238721_1561475460_n
Forrás: Szabó Krisztián/Facebook

Rallye2.hu: Hogy tetszett Lacinak az egri versenykiírás?

Szabó Krisztián: Nagyon nem néztük át, tudjuk, hogy milyen pályák lesznek, de nem gondoltuk át rendesen egyelőre a gyorsaságikat. Lesz még dolgunk a dokumentumokkal mielőtt Egerbe indulnánk. Azt tudjuk, hogy az a speciális rajta van az útvonallapon, ahol tavaly hatalmasat estünk. Most tudtommal visszafelé. Az ominózus kanyart az biztos, hogy tüzetesen meg fogják nézni és fel fogják írni a srácok alaposan, az garantált.

Rallye2.hu: Hogy tetszenek a pályák, amik ezúttal lesznek?

Szabó Krisztián: Szeretnénk egy kicsit biztatóbb híreket hallani róluk, mert azt az információt kaptuk, hogy a rövidebb gyorsaságik rossz minőségűek, – ezt látszik alátámasztani az is, hogy a verseny előtt kátyúzzák a szakaszokat, ami azért egy pozitív ötlet a rendezőség részéről- a hosszú Bátor-Terpesen pedig sok az egyenes. Változatos lesz ezért a verseny. Lesz, ahol a vezetéstechnikai tudás és lesz, ahol az autók tulajdonságai és a motorerő dönt majd. Nagy adok-kapokra számítunk. Már amennyire erre a mindössze 60 kilométerenyi gyorsasági szakaszok lehetőséget adnak majd. Kevésnek érezzük ezt a távot. Egy kör vagy legalább még egy Bátor-Terpes gyorsasági szakasz beleférhetett volna. Akkor mindjárt 75 kilométernél járnánk, – minimum- ami már sokkal színpatikusabb lenne számunkra mint a 60. Azt nem bánjuk, ha korán végzünk, nem éjszaka valamikor, csak tényleg nagyon rövidkének érezzük ezt így ebben a formában.

Szabó Krisztián/Facebook
Forrás: Szabó Krisztián/Facebook

Rallye2.hu: Milyen felfogásban indul a harcba Laci és Tomi?

Szabó Krisztián: Mindenképpen össze kell szokni a fiúknak. Azért is igyekeztünk a teszteket beiktatni, hogy felgyorsítsuk ezt a folyamatot, minél kevesebb időt raboljunk ezzel el az Eger Rallye-ból. Jó lenne, ha az évadnyitó versenyen már csak az időre, a pályákra és az autóra kellene nekik koncentrálni. Nem mondom azt, hogy a kategóriagyőzelem egy elérhetetlen álom lenne, de nem nevezném ezt most realitásnak, vagy kitűzött célunknak. Van a miénktől jóval komolyabb technikát felvonultató ügyes páros is a géposztályunkban, akiknek az autója a mi kocsink árának akár a többszörösét is éri, remek holmikkal fölszerelve. Nagyon meg kell majd küzdeni minden pontért. Meglátjuk, hogy mit tudunk kihozni a hétvégéből. A tisztes helytállás a cél, de az a mi elképzeléseink szerint azt jelenti, hogy a kategóriánk első három helyének valamelyikét illene megkaparintaniuk a fiúknak. Ha ez sikerülne, akkor nagyon boldogok lennénk az Eger Rallye végén.

Salánki Gábor

Köszönjük partnereink segítségét:

Zempléni Építő és Gépészeti Kft, Alu Casting Support Kft, Certa Kft, Orbitex Kft, Lakat- Tank Kft, Alinea-B Bt, Max Ferro Kft, Denré Kft, Vector Line Consulting Kft, Balance A&M Kft, Autóbontó Sátoraljaújhely, www.tomeetrans.eu, Kisgép Központ, Pizza Rosso, A-G Trans Kft, Szalontai Pálinka, www.fedortanya.hu, Forgács Tomi és Németh Robi

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!