Péter Pálnak elég foghíjas volt a 2022-es éve, de idén Varga Kristóf helyén Dudás István Mártonnal, illetve egy új Hondával készül egy nagy dobásra, immár az ORB3-ban. Palkóval és Dudival beszélgettünk.

Palkó! Tavaly mindössze három versenyen álltatok rajthoz a Rally2 Bajnokságban. Hogy emlékszel vissza 2022-re?

Orfűre, Egerbe, valamint Kazincbarcikára tudtunk elutazni Varga Kristóffal az elmúlt esztendőben. Sikerült megvédenünk a 2WD Kupában a 2021-es elsőségünket, abszolútban a 19-ek, a 6-os kategóriában pedig nyolcadikak lettünk. Nagyon csonka volt a szezonunk, és bevallom őszintén, hogy a várt sikerek elmaradtak.

Mi történt Kazincbarcika után, versenyek voltak, ti is jöhettetek volna…

Hirdettük a versenyautónkat és a harmadik futam után megkeresett minket egy komoly érdeklődő, aki végül meg is vásárolta a Hondánkat. Csak emiatt lett rövidebb a szezonunk.

Vannak terveitek 2023-ra? És a legfőbb kérdés, hogy van e, autótok, amivel tervezhettek bármit?

Mindkét kérdésre igen a válasz, mivel Lengyelországból hoztunk egy ugyanolyan Honda Civic Type-R-t, mint az előző volt. Ez egy kicsit erősebb, kicsit jobb, okosabb a futóműve, bízunk benne, hogy ezzel a kocsival tudunk idén gyorsulni a tavalyi önmagunkhoz képest. Kapott új bukócsövet és szinte minden új a kocsiban, a váltó, a kuplung, és még rengeteg más alkatrész is megújult az elmúlt időszakban. A kocsi még nincs kész, de bízunk benne, hogy hónap végére, a Nyerges Rallye-ra összeáll, és ott tudunk lenni az évnyitó versenyen. De nem az ORB2 mezőnyében, hanem váltunk eggyet, vissza három, az ORB3-ban fogunk az idén versenyezni. A gumiszabályok miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy továbbra is az ORB2-ben versenyezzünk, túl nagy már nekünk a gumiköltség. Szponzorok nélkül maradtunk, nem tudunk annyit a gumikra fordítani, mint, amennyit az ORB2 megkíván, regisztrálatlan gumikat pedig nagyon kedvező feltételekkel tudok beszerezni. Ezért választjuk 2023-ban az ORB3-at.

Teljes évre készültök?

Egyelőre igen, bár Nyergesújfalu jelenleg még kérdéses. A motorkötegelő csatlakozóit – amiket Amerikából szállítanak, vagyis szállítanának – a Posta elkavarta, ezért újabb három hetet kell várnunk rá, hogy megérkezzenek. Ezen áll, vagy bukik, hogy ott leszünk e Nyergesújfaluban, vagy csak a második fordulóban csatlakozunk a mezőnyhöz.

Nemcsak az autó, illetve a bajnokság lesz új a számodra, hanem a navigátor is.

Dudás István Mártonnal, azaz Dudival fogunk együtt versenyezni. Ő egy piros, kerek lámpás Ladával szokott menni és tavaly Géczi Laczinak navigált. Tudod mit? Inkább kérdezd őt, hogy mik az elképzeléseink az idei évről!

Dudi! Palkó feldobta a pöttyöst, úgyhogy áruld el kérlek, hogy miként kerültetek össze és, hogy mit terveztek 2023-ra!?

Palkóhoz hasonlóan én is navigátort kerestem az idei esztendőre, az elképzelésem pedig az volt, hogy valahol a mezőny elejében szeretnék autózni. Nem űrhajó a kocsim, de szerintem maradéktalanul megfelelne a célkitűzéseknek. Navigátort nem találtam, ezért egy csoportban felvettem a kapcsolatot Palkóval, megtudakoltam, hogy a hozzám hasonló cipőben járó pilótatársamnak mik az elképzelései. Miután ő is bajnoki címben és az élmezőnyben, a minél eredményesebb autózásban gondolkodott – kategóriában és abszolút értékelésben egyaránt – azt mondtam, hogy próbáljuk meg idén együtt. Ha így tudom elérni a céljaimat, akkor ezen az úton indulok el. Nem tartom magam tapasztalt navigátornak, de 2022-ben végig ültem az évet Géczi Lackó mellett, van már rálátásom a dolgokra, feladatokra. Mindenképpen jobbnak tartom azt, ha bent maradok a körforgásban, mintha kiesek belőle, akár egy teljes szezonra. Szerintem hasznos, ha az ember nem csak a bal, hanem a jobb oldalról is meg tudja tapasztalni azt, hogy miről szól a rallye, mindkét oldalon ért a teendőkhöz. Innen jött az ötlet, ráadásul a segítőim is partnerek ebben, így össze tudjuk rakni az idei évet. Persze azért néha vezetni is szeretnék, ezért a Ladámmal majd megpróbálok összerakni néhány futamot, még az is megeshet, hogy külföldön.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!