Bartha Nándor és Farkas Martin számára nem volt itthon olyan verseny 2022-ben, ami elfogadható eredménnyel zárult volna, idén ezen készülnek változtatni, miközben a külföldi menetelést is folytatni szeretnék. Bartha Nándorral beszélgettünk.

Hogy emlékszel vissza arra a 2022-es évre, ami barátok közt szólva sem úgy alakult, ahogyan azt elterveztétek?

Sehogy. Nyomtam egy delete-et, kitöröltem az emlékezetemből, legalábbis azt a részét egészen biztosan, amit itthon töltöttünk el belőle versenyzéssel. Voltak sikeres pillanataink, de kizárólag akkor, ha átléptük a magyar államhatárt. Itthon egyetlen versenyt sem a célban fejeztünk be, és kifejezetten szomorú események is történtek. Húsz éve követem a Rally2-es társaságot, sokaknak volt már olyan éve, amit meg nem történté szeretne tenni, most már nekünk is van, a 2022-es volt az. Van úgy, hogy lehet egy versenyt mínuszolni az év végén. Én a 2022-es szezont egy az egyben mínuszolnám. A Barum Rallye-n jól vettük az összes akadályt, majd novemberben teljesítettem Békési Ricsivel a Budapest-Bamako Rallye-t, a Sierra Leone fővárosában, Freetown-ban felállított célig autóztunk, ahol megváltunk az imádott kis Hondánktól. A sok rossz mellé jutottak szebb pillanatok is, de itthon tragédia volt, ami velünk és az autóval történt.

Kicsit lehiggadva, pár hónap elteltével is jó döntésnek érzed, hogy beneveztetek Ricsivel a Bamako-ra?

Igen. Valóban kellett ahhoz idő, hogy lehiggadjunk, a hosszú felkészülési időszak, valamint azután, hogy csaknem 10000 kilométert tettünk meg jórészt Afrikában. Lehet meglepő lesz, amit mondok, de én egy darabig nem szívesen gondoltam vissza rá. Egyszerűen sok volt a verseny, majd a cél után még le is betegedtünk, mindketten. Rossz nem volt, ezt soha nem mondanánk, csak időlegesen besokalltunk. De most ott tartunk, hogy visszamennénk.

Tudtatok valamit kezdeni a Peugeot-tokkal a téli szünetben?

Eddig nem sok minden történt vele, de ez azért alakult így, mert az év végére már sikerült rátalálnunk a problémák forrására, azt gondolom, hogy felszámoltuk őket, így nem idegeskedtünk különösebben amiatt, hogy egész télen letakarva állt a kocsink, a garázsban. Az idei esztendőben valószínűleg eggyel nagyobb kerekekre váltunk, de ennyi a fejlesztés, máson nem változtatunk, leginkább a biztos háttér megteremtésére koncentráltunk a téli szünetben. Új szervizcsapattal, új szervizbusszal, új szerszámokkal, új emelővel készülünk az idei szezonra, mert hiába van egy jó versenyautónk, ha el sem tudunk jutni a versenyekre.

Ez alapján az idei év remekül kezdődött…

Eddig minden oké, minden szuper. A Barum és a Bamako Rallye-n történt sikeres szereplésünk hozott egy kis hírnevet, hála ennek, új támogatók kerestek meg minket. Nekik köszönhetően sikerült egy kis rendet rakni a csapatban, a segítségükkel jutottunk hozzá az új, fontos eszközökhöz.

Mik a terveitek az idei évre?

Farkas Martin marad a jobb1-ben, nagyon bevált, jó navigátor, amíg szeretné, addig lesz helye mellettem. A csapat részben változott, a nagyon ügyes szakácsaink maradtak, így a tökéletes ellátásunk miatt idén sem kell aggódnunk. Arra készülünk, hogy mind a hat ORB2-es versenyen rajthoz állunk, így értelemszerűen Nyergesújfaluban fogjuk kezdeni a szezont. Az valószínű, hogy egy szlovákiai futamot szeretnénk az idei évben futni, Béres Józsi barátom hatalmas segítségem Szlovákiában, jó lenne mondjuk a Tátrában, vagy a Kassa Rallye-n versenyezni. A Barum Rallye pedig akkora élményt adott tavaly, hogy idén is szeretnénk elrajtolni, Csehországban. Reméljük. hogy 2023-ban itthon végre megszakad a pech, külföldön pedig folytatódik a jó szériánk.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!