Pazsitka István és Taky Zoltán egyszerűen csak szeretett volna a Vértes Rallye-n minél többet autózni, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot szerezze a mai kor felgyorsult rallye-járól, és a megváltozott gumikról. A fiúk a lehetőségeiket maximálisan kihasználták, hiszen 78,9 kilométer és nyolc szakasz megtétele után a célban fejezték be az idei első Rally2-es futamukat. Pazsitka Istvánnal beszélgettünk.

Mivel telt a Vértes Rallye előtti időszak, és mit vártatok a móri versenytől?

Az idei évben a Rally3-ban mentünk az Orfű, valamint az Eger Rallye-n, de ott voltunk az 1. ZEG Rallye Show-n is. Rally3-as Bajnokságnak indult ez az év, de jöttek sorban a bizonytalanságok és az összevisszaság, így emiatt már nem ragaszkodtunk a Rally3-hoz. Ezért is mentünk el Zalaegerszegre. Tavaly nagyon megtetszett nekünk a Vértes Rallye, úgyhogy ezt idén sem szerettük volna kihagyni. Az volt számunkra a fontos, hogy gyűljenek a versenykilométerek, valamint tapasztalatot szerezzünk az új gumikról. Slick gumikkal nagyon régen versenyeztem. 1989-ben keveredtem bele ebbe a sportágba és ha nem is minden versenyen, de 1995-ig folyamatosan résztvevője voltam a futamoknak. Akkor a Rally1-ből szálltunk ki, de kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is a rallye közelében vagyok. Sokat változott ez a világ, úgyhogy most nagyon nagy szükségünk van a tapasztalatok és a kilométerek gyűjtésére, az ismerkedésre. Ezért utaztunk Mórra is. Azt veszem észre, hogy sokkal lassabb volt akkoriban a mezőny, rettenetesen felgyorsult 2021-re a rallye.

Hogy alakult a versenyetek?

Az első hat szakasz mindenféle gond nélkül telt el, az autó tökéletes volt, még a csavarokon sem kellett utána húzni. Olajszintet, vízszintet ellenőriztük, időben értünk oda mindenhova, nem volt miért idegeskedünk. Az első körben etapként gurultunk át Kőhányáson.

A második körre megpróbáltunk mindenhol egy kicsit bátrabbak lenni. Közben elég sokat állítgatunk az autón, mert versenyautókhoz képest ugye az is újdonság, hogy a mai versenyautókon már sok mindent lehet és kell is állítgatni, tekergetni ahhoz, hogy tökéletesen viselkedjenek. Az utolsó körre mertünk nagyot álmodni, megkockáztattuk, hogy slick gumikkal megyünk ki, bíztunk benne, hogy megússzuk még az esőt. De ahogy bekanyarodtunk Pusztavámra, akkor egyből leszakadt az ég.

Nyilvánvalóvá vált, hogy az esélyünk az egyedi rajtengedélyesek kategóriájában a harmadik helyre az esőben elúszott. Az ötödik hely lett a célban a miénk.

Mik a további terveitek?

Az idei évre már nem igazán tervezünk semmit, de ha lesz Szilveszter Rallye, akkor oda szívesen elmegyünk majd. 2022-t pedig egyelőre meglátjuk… Ha nem jön össze az, amit szeretnék, akkor valószínűleg az lesz, mint idén és maximum négy verseny tervezünk.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!