Miskolc Rallye 2016 Salánki Gábor_211Eger után Miskolcon is az abszolút értékelés negyedik helyén ért célba Volvo-jával Papp Laci és Papp Csabi, akik egyúttal a géposztály győzelmét is behúzták, azt is immáron másodjára az idei esztendőben. A srácoknak egy csöppet sem volt kalandmentes a versenye, miután defektjük volt, 150-nél elszállt a fékjük, úgyhogy Papp Lacinak volt bővben miről mesélnie, amikor a Miskolc Rallye-ról kérdeztük.

Rallye2.hu: Már Egerben is egy új motorral szerettetek volna rajthoz állni, de ez Miskolcra sem került be az autótokba. Mi ennek az oka? Milyen volt a felkészülésetek?

Papp László: A motor elkészültét sajnos még most is az anyagiak gátolták meg. De annyi szerencsénk legalább lesz most, hogy a murvára nem is fog kelleni az erősebb motor, oda  elég lesz a régi motor is. Nyertünk egy kevés időt a murvával. A legtöbbet az új dekorációval és az autó alapvetően szükséges felkészítésével foglalkoztunk. Kellett is sietni a munkával, mert az utolsó pillanatokban lett kész minden és szerencsére, ha nem is teljesen időben de elindultunk és pontosan megérkeztünk Miskolcra. Hála és köszönet ezért az ügyes szervizcsapatnak, valamint a támogatóknak a segítségért.Miskolc Rallye 2016 Rallye2 Salánki Gábor_355

Rallye2.hu: A versenyen is ennyire pörögtetek? Milyen volt a versenyetek?

Papp László: A pályabejárás teljesen rendben volt, nekünk a pályák nagyon tetszettek. Mályinkán első alkalommal autóztunk, a saras részeken sajnos kicsit csúszóssá is vált a pálya. De ez a rallye, az ilyen helyzetekhez is tudni kell alkalmazkodni. Szép reményekkel indultunk neki a versenynek. Erre a második szakaszon – pont Mályinkán-  éreztem,  hogy az autó nem igazán akar tapadni. Mint végül kiderült, defektet kaptunk. Kimentünk vele, de a cél előtti utolsó kanyarban a gumi lefordult a helyéről, így a célba felnin érkeztünk meg. A gyorsasági után természetesen kereket cseréltünk, csak az volt a baj, hogy pont itt volt egy rettenetesen rövid etapidő, ezért iszonyatosan sietnünk kellett, hogy ne késsünk ki Sátáról. Ott is került nekünk meglepetés, mégpedig nem is kicsi! Kb. a gyorsasági 10-11. kilométerénél ötödikben, padlógáznál szerettünk volna lassítani, de beesett padlóig a fékpedál. Nem volt éppen tréfás a helyzet… Nagyjából 150 Km/órával száguldottunk éppen. A hibát az okozta, hogy a defektes gumi addig csapódott ide-oda a kerékjáratban, hogy fellazította a fékcsövet, a fékolaj pedig elfolyt. Addig tudtunk fékezni, amíg volt olaj. Eleinte nem is éreztem, a végére, az utolsó nyolc kilométerre teljesen elfogyott a fékünk. Kézifékkel, motorfékkel, légellenállással :-), mindennel lassítottam én, csak ne kelljen ezek után sem sokat veszíteni a tempóból. Túl jó álltuk ahhoz, hogy ezt megengedjem magunknak. De ez a két szakasz megbélyegezte  a napunkat. Több mint egy perc maradt bent ezeken a szakaszokon. Bementünk a szervizbe, az autót megjavítottuk, raktunk föl újabb gumikat, a defektes kerekünk helyére használhatót tettünk és elhatároztuk, hogy igyekszünk javítani az eredményeinken. Ez sikerült is, javultak az idők, mindig előrébb léptünk egy-egy kicsit, végül pedig egészen az abszolút negyedik és a kategóriánk első helyéiig kapaszkodtunk fel. Az utolsó gyorsaságin szereztük vissza az első helyet, Sátán nagyon nagyot autóztunk. Ahhoz képest amennyi gondunk volt nagyon is elégedettek vagyunk az eredménnyel. Hajszálpontosan úgy szerepeltünk, mint Egerben.

Miskolc Rallye 2016 Salánki Gábor_029

Rallye2.hu: Szombathelyen is elégedett lennél egy ilyen leosztással?

Papp László: Természetesen. Most is éppen a felkészüléssel vagyunk elfoglalva. Műszaki vizsgáznunk kell, aztán rajthoz állunk az Iseum Rallye-n. A pályákat ismerjük, de ahogy a tavalyi időket nézegettük azt gondolom, hogy annyira nem vagyunk jóban a murvás pályákkal. Szeretnénk mi is egy kicsit gyorsulni, mert azt tudjuk, hogy a Rallye2 Bajnokság ladás élmenői eléggé otthonosan mozognak a laza talajon – bár Miskolcon bizonyították, hogy aszfalton is jók- de szeretnénk azért egy kis borsot törni az orruk alá. Szenzációs társaság gyűlt most össze a Ralllye2 Bajnokságban és még úgy is óriási kihívás felvenni a srácokkal a küzdelmet, hogy mi a nagyobb motorunk miatt fölényben vagyunk – elvileg…- velük szemben. Mint mondtam, kibékülnénk a negyedik hellyel Szombathelyen is, de azért törekedni fogunk arra, hogy ha lehet, akkor még ennél is előrébb végezzünk.

Salánki Gábor

 

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!