Nagy Dávid és Nagy János, Balatonyi Árpád ikonikus Lada VFTS-ével állt rajthoz az Orfű Rallye-n és a Ladások kőkemény mezőnyében, 14 induló közül az ötödik helyen zárták pályafutásuk első Rally2-es futamát. Nagy Dáviddal beszélgettünk.

Honnan kerültetek a Rally2 Bajnokságba? Orfűn debütáltatok a mezőnyben.

A Rally2 Bajnokságba már korábban is belekóstoltunk egy alkalommal, akkor egyedi rajtengedéllyel álltunk rajthoz 2019-ben a Baranya Kupán, Komlón. Nagyon megtetszett a hosszabb táv, és ugye a hazai pályák is szimpatikusak voltak nekünk. A Rally3-ban versenyeztünk korábban, amit előtte rallysprintnek, majd MARB-nak hívták. A Rally3-ban tavaly az országos értékelésben abszolút másodikak lettünk, a P12-es géposztály küzdelmeit pedig megnyertük. Sokáig kizárólag a Déli régióban versenyeztünk, ám 2021-ben sikerült összeraknunk a teljes szezont. Ezután azt mondtuk, hogy szép volt, jó volt, de itt az ideje az előrelépésnek, és ekkor kezdtünk el szemezni, vagy a Historic Bajnoksággal, vagy a Rally2-vel.

Rally2 lett belőle. Mik voltak az elképzeléseitek az Orfű Rallye előtt?

Orfűre egy teljesen új autóval érkeztünk, ezért a legfontosabb az volt számunkra, hogy sikeresen, karcmentesen érjünk célba, és gyűjtsük a versenykilométereket. Szerettünk volna gyorsan is menni. Ez annyira nem jött össze, mint ahogy elterveztük, de azt mondta végül a produkciónkra Balatonyi Árpi is, – akinek a sokak által ismert legendás Lada VFTS-e került hozzánk – hogy jól volt ez így elsőre. Lépésről lépésre kell felgyorsítani magunkat. A legfontosabb tehát az volt, hogy rumli nélkül célba vigyük a kocsit. Már csak azért is, mert többen megfenyegettek minket azzal kapcsolatban, hogy ha egy haja szála is meggörbül a DTJ-s kocsinak, akkor összeakasszák velünk a bajszukat. 🙂 Mi pedig úgy voltunk vele, hogy elég, ha csak minden viccnek fele komoly.

No igen… Ha négyből csak ketten vesznek fizikai elégtételt a sérelmeikért, az sem annyira kellemes… 🙂

Nem. 🙂 Nem akartunk kárt tenni a kocsiban, nagyon rosszul éreztük volna magunkat, ha történik valami az autóval rögtön az első versenyen. Most, hogy sikerült célba érnünk talán már lehet egy kicsit gyorsítani is vele, hiszen ez egy versenyautó, és úgy nem lehet versenyezni, hogy csak arra figyelünk, hogy az autóra vigyázunk, mint a hímes tojásra. Azt mondom, hogy az ismerkedés megtörtént, innentől kezdve a jó tempóra is törekszünk majd.

Milyen volt a versenyetek?

Tökéletes, eseménytelen. Az első gyorsasági után, amikor megláttuk az időnket kicsit csalódottak voltunk. Én teljesen nem lepődtem meg a stoppertől, mert éreztem bent a pályán is, hogy nem sikerült reggel magamra találni, nem mertem elengedni magam. Hetvehelyen, a második szakaszon már sokkal jobban éreztem magam, és ezt a célig sikerült megőriznem. Problémánk nem volt, a kocsi hibátlanul működött, ezt le is kopogom, hogy így maradjon legközelebb is. A szervizcsapatnak azon kívül, hogy kipakolt, majd összecsomagolt más dolga nem nagyon akadt, kiváló volt a Ladánk. Egyszer kereket cserélni, egyszer pedig tankolni kellett a srácoknak. Nekem Édesapám navigál, nagyon ügyesen felkészült, jól mondta az itinert, nálam viszont úgy érzem, hogy van még min javítani. A kezemben lábamban is benne van, de igazából a fejemben kell eldöntenem, hogy hol lehet még gyorsabban is menni anélkül, hogy gond legyen. Kalandunk nem volt, egyetlen egy féktávval gyűlt meg a bajunk, akkor sikerült magamra ijeszteni, de semmi extra nem történt, az autó majdnem mindent megcsinált magától. A kanyarok előtt szinte magától húzta rá a kormányt a kanyar ívére, éppen csak nem szólt rám, hogy hé Dávid, fordulni kéne már! 🙂

Járatos a környéken, az biztos. Elégedettek voltatok a célban?

A Lada Kupa ötödik helye jött össze nekünk. Azt, hogy az abszolút értékelésben és a P12-ben hol értünk célba azt nem is tudom, mert nem figyeltük, csakis a márkakupa érdekelt minket és a szponzorainkat is. Ha megyünk még Rally2-es versenyen, ez valószínűleg akkor is így marad az idei évben. 14 páros állt rajthoz Ladával, 7-en értünk célba és ebben a társaságban mi az 5-ikek lettünk. A negyedik hely 2 másodpercre volt tőlünk, a harmadik 37-re, úgyhogy, ha egy kicsit jobban beleélem magam a dolgokba akár még a dobogó is megcsíphető lett volna. Így sem vagyunk elégedetlenek, pláne annak fényében, hogy az autónk homológ közeli építésű VFTS, amiből nem sok van már manapság, pláne nem a jelenlegi Rally2 Bajnokság mezőnyében.

Hol találkozhatunk veletek legközelebb?

Egerben biztosan nem megyünk, mert az már régebben eldőlt, hogy áprilisban nem tudok versenyezni. Legközelebb valószínűleg a Mecsek Rallye-n fogunk rajthoz állni, júniusban, egyedi rajtengedéllyel. Addig esetleg a móka kedvéért egy pécsi hegyi szlalomfutamra kilátogatunk. A Mecsek Rallye után a Kazincbarcika Rallye van beírva kérdőjelesen a versenynaptárunkba, úgyhogy előfordulhat, hogy a rövidtávú terveink alapján, július elején Borsodba is ellátogatunk.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Köszönjük a támogatást!

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!