Fotó: Hompola Miklos

Lakatos Tamás és Marics Krisztina 2021-ben már bemutatkozott a Rally2 Bajnokságban, de a tavalyi egy futamtól idén jóval többet szeretnének autózni az új Peugeot 208 R2-jükkel a Rally2 mezőnyében. Lakatos Tamással beszélgettünk.

Hol versenyeztetek korábban?

Jó ideje nem versenyeztünk már folyamatosan. 2009 előtt a Rali Túrában, valamint rallysprinteken autóztunk egy Peugeot 205-össel, azzal értünk el kisebb-nagyobb sikereket. 2009-ben léptünk egy óriásit előre és kibéreltük Nagy Matyitól a Matics Misi féle Mitsubishi Lancer Evo VI-ost, és nem csak 1-2 versenyre, hanem egy teljes szezonra. Ez volt az első teljes szezonunk, rögtön abszolút bajnokok is lettünk a rallysprintben. 2010-ben még egy versenyt teljesítettünk a Mitsubishivel, de a magánéletem és a munkám csaknem teljesen elszólított a rallye-tól. Nem igazán tudtam versenyezni, év közben csak a hazai Mecsek Rallye-kon indultam, ám tavaly rajthoz álltunk az Orfű Rallye-n is, de nem a bajnokságban, saját kategóriában, kizárólag hobbiból, a saját kedvemre.

Fotó: Hompola Miklos

Orfűn a Rally2-ben indultatok, ha jól emlékszem…

Szerettünk volna már 2021-ben is több Rally2-es megmérettetésen elindulni, de a dolgom még mindig nem engedte meg ezt. A Pécs Rallye-n a Bakó Rally Team Peugeot 208 R2-jével versenyeztünk, ahol László Martinék mögött a másodikak lettünk a tesztkategóriában. Az Ózd-Eger Rallye-n is elindultunk, és nyertünk a tesztelők közt. És igen, jól emlékszel, áprilisban, Orfűn a Rally2 mezőnyének a végén mentünk egy Citroen C2R2Max-al, Rally3-as licenccel, egyedi rajtengedéllyel. Akkor egy etap miatti átlagidővel és egy defekttel az abszolút nyolcadik helyen értünk volna célba, ha az „éles” mezőnybe nevezünk.

Fotó: Hompola Miklos

Érett már a visszatérés. Miért éppen most?

Most alakult úgy az életem, hogy több időt tudok áldozni a rallye-ra, ehhez pedig vásároltunk egy kiváló Peugeot 208 R2-t is.

Mit lehet tudni erről az autóról?

Az ex Klausz féle autóról van szó, amit a Ranga Motorsport fog nekünk felkészíteni, Pásztor János főszerelő vezetésével. Remélem, hogy sikeresen fogjuk venni az akadályokat.

Mik a terveitek, hány versenyen szeretnétek idén részt venni a Rally2 Bajnokságban?

Marics Krisztinával már tavaly is együtt versenyeztünk, ő fogja olvasni 2022-ben is az itinerem. Azon vagyunk, hogy amennyire lehetséges a teljes évet összerakjuk. Elsősorban befektetésnek vettük az autót, de ha már megvan, akkor azt gondoltuk, hogy a Rally2 Bajnokságban mi is megméretjük magunkat vele.

Van még munkánk, kell tenni azért, hogy a terveink megvalósuljanak. Az Orfű Rallye-n már biztos a részvételünk, a tavalyi siker után Egerbe is szeretnénk újra eljutni. A többi aszfaltos futamon dolgozunk, viszont mivel nincs az autóhoz murva szettünk, így a Székesfehérvár-Veszprém Rallye-t 100%, hogy kihagyjuk.

A privát foglalkozásom szerint gyorskorcsolya edző vagyok, a gyorskorcsolya versenyek is hétvégén szoktak lenni, így nem kizárható, hogy a rallye és a gyorskorcsolya futamok időpontja ütközik majd valahol. Mint mondtam, a rallye nekünk szigorúan csak hobbi, a gyorskorcsolya munka. Ha a gyorskorcsolya elszólít, akkor az lesz az elsődleges, de igyekszünk minél több, legalább 4-5 Rally2-es futamon részt venni idén. Szeretnénk jól szerepelni ezeken a futamokon, nem titkoljuk, hogy mellékvizekről evezve akarunk odaférkőzni valahogy a mezőny elejébe.

Tesztelni készültök valahová?

Egyet már mentünk Kalocsán az elmúlt héten és az Orfű Rallye előtt szeretnénk még egy tesztet rendezni.

Fotó: Hompola Miklos

Pécsiek vagytok mindketten. Ismerősek lesznek az aktuális orfűi gyorsasági szakaszok? 🙂

Mivel 2009-ben teljes szezont mentünk a rallysprintben, és amikor Árpádtetőn, vagy Bakonyán volt futam, akkor ott voltunk, elmondhatom, hogy a szívem csücskei ezek a szakaszok. Mindketten imádjuk őket, rengeteget autóztunk már rajtuk. Télen is errefelé járunk autózni. Kiválóan ismerjük mindet, és tűkön ülve várjuk már az Orfű Rallye egyre inkább közeledő hétvégéjét.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!