Baranya Kupa 2015 Rallye2 Salánki Gábor_0173Kuncz Dezsőnek nem volt egy egyszerű dolga a Rallye2 idei bajnokságában. Egy számára szinte teljesen új autóba ült át 2015 elején, betette a CD lejátszójába Sub Bass Monster 4Ütem című melódiáját és a lézer rögtön megakadt a karcos lemezen, a refrénnél ott, hogy szív, szív, szív. A Honda jó futómű beállításait egész évben nem találták, a navigátorok sorra mondták vissza a versenyeket munkahelyi elfoglaltságaik miatt, így egyedül a Veszprém Rallye után mondhatta Dezső azt, amit Csoki várt az Üvegtigris első részében a film elején alkalmi barátnőjétől, hogy „jóóóvóóót”. 🙂 Abszolútban a huszonnegyedik, A csoportban a kilencedik, A/7-ben pedig a harmadik helyen zárta Kuncz úr az évet. Innentől már csak a Mikulás Rallye-ra és a 2016-os évadra koncentrál, amit egyáltalán nem biztos, hogy a Rallye2-ben fog teljesíteni, hiszen az új gumiszabályok kicsit sincsenek az ínyére. Ezekről beszélgettünk Kuncz Dezsővel. 

Rallye2.hu: A Baranya Kupán láthattunk utoljára a Rallye2 mezőnyében versenyezni, kihagytad a Kassa és a Mecsek Rallye-t, mivel töltötted augusztus eleje óta az idődet?

Kuncz Dezső: Egy MARB versenyen, egy debreceni salakpályás körversenyen és két kunmadarasi teszt vagy edzés jellegű rendezvényen vettem részt. A borsodnádasdi MARB futamon valamint Kunmadarason a fiam, Dezső navigált nekem, bár utóbbi pályát már elég jól ismerem, a salakon pedig éreztem magamban annyi kurázsit, hogy egyedül is letalálok rajta. 🙂 A Kassa Rallye-ra igazából nem is készültem, a kiírás megjelenése után pedig végképp biztossá vált, hogy kihagyjuk a felvidéki bajnoki fordulót, hiszen mindössze négy gyorsasági szakasz szerepelt a programban. Ellenben igen borsos összeget kellett volna leszurkolni a versenyen való részvételért és egyéb költségekért, Euróban, így inkább az évadzáró Mecsek Rallye-ra történő felkészülésre helyeztük a hangsúlyt. Elutaztunk egy tesztnapra is, Sátára, itt Balogh Jani segítségével – amit nagyon szépen köszönök neki- kerestük és most már bátran mondhatom, hogy nagyjából meg is találtuk a jó aszfaltos beállításokat a Hondánkhoz.  Murván már elég jól álltunk, ezt a Veszprém Rallye-n tapasztalhattuk is, de sajnos pont a futam végén kaptunk egy hatalmas defektet, így a jó eredmény ekkor is elmaradt. A remek beállítások miatt viszont azt mondom, hogy a Veszprém Rallye volt az év egyetlen olyan versenye, ahol maradéktalanul jól éreztem magam. Örülünk, hogy végre látjuk a fényt aszfalton is az alagút végén és biztosan tudjuk, hogy az nem a vonat. 🙂 Gőzerővel készültünk tehát a Mecsek Rallye-ra, de sajnos azt is ki kellett hagynunk, mert amikor megláttam a Mecsek Rallye versenykiírását, akkor szinte azonnal a Kassa Rallye-val került egy kalap alá, azonnal kihúztam a versenynaptárunkból. Az elégedetlenségemnek Budapesten a Rallye2 szakági megbeszélésén is hangot adtam, elmondtam az RSB tagjainak, hogy én nem vagyok hajlandó elutazni csapatostól Debrecen mellől Pécsre mindössze négy gyorsasági szakaszért, plusz előre tudtam sok versenyzőtársammal egyetemben, hogy egy szakasz biztosan etap lesz a négyből. Végül kiderült, hogy tévedtem, ez az egy etap kettő lett.

Veszprém Rallye 2015 Rallye2 Salánki Gábor_872

Rallye2.hu: Ez igaz, de te még végig tudtál volna menni…

Kuncz Dezső: Valóban így van, ezt más is mondta nekem, de azt te is tudod nagyon jól, hogy engem ez nem érdekel, mert hozzád hasonlóan nem csak a magam érdekeit nézem, hanem a teljes Rallye2-es mezőnyért, magáért a Rallye2-ért harcolok. Ezért is érzem rettenetesen szomorúnak, amikor az örökös bajnokunknak, Ferjáncz Attilának a fia, Ferjáncz András lenyilatkozza, hogy megfontolás tárgyává teszi, hogy 2016-ban rallye bajnokságban indul e vagy akár más szakágat, a rallyecross-t is hajlandó inkább kipróbálni a kialakult helyzet és a Mecsek Rallye-n tapasztaltak miatt. Mindenkinek ugyanannyi pénzbe – igen sokba- kerül egy versenyen való részvétel és az senkit nem vigasztal, ha az egyik versenyző abszolválja a teljes versenytávot, míg a másik meg a felét sem teljesítheti a gyorsasági kilométereknek. Ebben a kérdésben nem lehet elvitatni egyetlen pórul járt versenyzőnek az igazát sem. Nagyon sokat beszéltem emiatt az MNASZ elnökével, Oláh Gyárfással és a Rallye Szakág vezetőjével, Berényi Ákossal telefonon, hogy ez így nem jó és csináljunk valamit, üljünk le ismét egy megbeszélésre, közösen, a Rallye2 mezőnyével, mert ez így, ahogy most van, az nem mehet tovább. Kihangsúlyoznám, hogy a Rallye2-ért csinálom az egészet, nem magamért, mert ha én egy centit nem megyek soha többé a Rallye2 mezőnyében, akkor is tenni kell valamit, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak többé elő.

Rallye2.hu: Volt már szeptember végén egy megbeszélés az RSB-vel. Te is ott voltál, elég aktívan részt is vettél a beszélgetésekben. Miről kívánnál még beszélni?

Veszprém Rallye 2015 Rallye2 Salánki Gábor_458

Kuncz Dezső: A fönt említetteken túl például erről a most kialakult gumimizériáról szeretnék az illetékesekkel szót váltani.

Rallye2.hu: Jövőre valóban változás várható több téren a Rallye2-ben a gumikkal, a gumikkal összefüggő szabályokkal kapcsolatban is és te ennek egyáltalán nem örültél, amikor erről beszélgettünk négyszemközt.

Baranya Kupa 2015 Rallye2 Salánki Gábor_360

Kuncz Dezső: Szerintem ezekről a várható gumis újdonságokról egyetlen Rallye2-es versenyző véleményét sem kérték ki az illetékesek. Pedig jó lett volna, mert biztos, hogy sokaknak nem egyezik ez az elképzeléseivel. Lehet én is csak murván fogok 2016-ban a Rallye2-es bajnokságban részt venni, mert murvára van Pirelli gumim. Bár ha igaz a hír, hogy megkötik, hogy a használt Pirelli gumik is csak a meghatározott helyről származhatnak, akkor bizony ezzel a tervvel is bajban leszek. Kiváltom a licencet és autózok MARB-os versenyeken. Nekem például van a garázsban több, mint 20 új Michelin gumi és én ezeket nem szeretném veszteséggel eladni azért, hogy Pirelli vagy Hankook gumit vásároljak az árukon.  Azt látom, hogy amelyik gumiszállítóval a 2016-os évre megtörtént a szerződéskötés, annak a gyárnak a gumijaival csupán 4-5 versenyzőpáros rótta a kilométereket, a Rallye2-ben, 2015-ben. Szerintem ezzel ennek a 4-5 duónak „csinálnának bajnokságot”, ami a kisebb költségvetésű versenyzőkre nézve kifejezetten káros lenne. Van, aki megteheti, hogy az előírásoknak megfelelő gumit vásárolhat, de sokan nem tartoznak ebbe a körbe. Nem egy vagy két Rallye2-es versenyzővel folytattam eszmecserét és elárulták, hogy még mielőtt erről a gumikérdésről bármilyen szó esett volna ők már bevásároltak máshonnan, másmilyen gumikat 2016-ra, ami elég komoly összeget emésztett fel. Szerintem az ORB mezőnye sem fogadta kitörő lelkesedéssel ezt az újdonságot. Kíváncsi lennék, mondjuk az eddig Michelin-el versenyző, abszolút bajnok Herczig Norbi véleményére is az ügyben… De kicsik vagyunk mi ehhez, hogy ebbe bele tudjunk érdemben szólni. Ettől függetlenül erről mindenképpen szükséges lenne beszélnünk. Az pedig továbbra sem jó szerintem, ahogy a Rallye2-vel foglalkoznak és bánnak. Nincs rajtceremóniánk legtöbbször, a célceremóniát lepörgetik elég gyorsan, azt érezzük, hogy igyekezni kell, minél hamarabb elhúzni a dobogóról. Ha nem fizetünk érte nincs egy fotó rólunk, vagy egy interjú velünk szinte sehol az Interneten. Rajtad kívül nagyon minimális azoknak a médiamunkásoknak a száma, aki egyáltalán ránk kérdez Rallye2-es versenyzőkre, hogy mi történt velünk egy-egy versenyen vagy bármilyen anyagot publikál rólunk. Erről már volt szó, tudom, emlékszek rá, de továbbra is nagyon fontos lenne ezekről beszélni, annak érdekében, hogy örömteli változásokat tapasztalhassunk a kérdésben az elkövetkező időkben.

Veszprém Rallye 2015 Rallye2 Salánki Gábor_266

Rallye2.hu: Térjünk vissza az asztal mellől pályákra! Szóval négy helyen is autóztál a Mecsek Rallye-ra szánt költségvetésedből, beszélj nekünk ezekről a versenyekről kérlek!

Kuncz Dezső: Először Kunmadarason álltam rajthoz. A kunmadarasi repülőtér aszfalt-beton pályája évek, sőt most már mondhatom, hogy több, mint egy évtizede kínál tökéletes edzési, tesztelési és versenyzési lehetőséget az Alföldön, Debrecen és Szolnok vonzáskörzetében az autósportért rajongó amatőr és licences versenyzőknek is. A pályák gyakorlatilag végtelenül variálhatóak, rövidebb 4-5 kilométeres és hosszabb 10-13 kilométeres pályákat szoktak a szervezők kialakítani, nagyon jó hangulatú versenyen indultam itt a fiammal. Eztán jött a MARB északi régiójának a borsodnádasdi futama, ahol ismét Dezső navigált nekem a licencesek között, október 10-11-én. A verseny nagyon tetszett, lógó lökhárítóval ugyan, de rendben célba értünk a hat gyorsasági szakasz és a 30,3 kilométeres gyorsasági táv után a kategóriánk hetedik helyén. Nem is érdekelt az eredményünk, nagyon jót autóztunk, ezért mentünk. Kunmadaras jött újra, szintén családi összefogásban, majd a debreceni salakpályán a KZ Invest kupán zártam a Mecsek Rallye pótló versenysorozatomat. A salakon nagyon jól szerepeltem, abszolút második időt is autóztam a több, mint 100 fős mezőnyben a végén pedig kizárólag összkerék hajtású autóval versenyző pilóták előztek meg. De ezzel nem ért véget az évünk éppen itt mosolyog rám a versenyautóm a visszapillantó tükörben, a Crash-Men Team napra tartunk Kunmadarasra, ahol a támogatóinknak, szponzorainknak és segítőinknek szeretnénk megköszönni az egész éves kitartó támogatást és együttműködést egy hatalmas élményosztó nap keretében egy kis autózással egybekötve.

DSC_0472

Rallye2.hu: Milyen volt az idei éved?

Kuncz Dezső: Tömören összefoglalva hatalmas szenvedés. Az év elején ültem át egy számomra teljesen új autóba, egy Honda Civic Type-R-be. A régi „pacalosba” és így már szinte senkinek sem kell bemutatni. Az autó nagyon jó volt, rengeteg segítséget kaptunk hozzá a régi tulajdonostól, Tuki barátomtól és a TMC Motorsporttól, de a gátlók és a rugók beállításával nem sikerült zöldágra vergődnünk sehogy, nem találtuk meg a nekem is megfelelő, jó beállításokat. Többek között a Baranya Kupánk is ezen úszott el. Sajnos a navigátorokat is cserélgetnem kellett, hiszen Kemény Zsoltinak és Nagy Tominak is a munkahelyi elfoglaltsága gátolta meg, hogy a versenyeken részt vehessenek velem. Nagyon sajnáltam, hogy így alakult, de maximálisan megértem a srácokat, első a munka, ez teljesen természetes, ezért nem lehet haragudni. A Baranya Kupán például Kása Feri ugrott be mellém egy versenyre, nagyon hálás is vagyok és voltam neki ezért. Ő volt idén a harmadik navigátorom.

Rallye díjátadó ünnepség 2014 Park Inn Radisson Budapest Salánki Gábor_030

Rallye2.hu: A Crash-Men Team csapatnapjával véget is ér az idei éved?

Kuncz Dezső: Nem tudom. Még szeretnék menni a Mikulás Rallye-n, de ez az előttünk álló héten fog eldőlni, hogy sikerül e. Ha Mikulás Rallye előtt már nem csinálunk semmit, akkor Balogh Janival valószínűleg szétszedjük a gátlókat és belenézünk, mert szerinte lehetne még rajtuk tovább finomítani és még jobb, pontosabb beállításokkal elérhetjük végre azt, hogy az autóm tökéletesen viselkedjen. Télen lesz erre idő. A Szilveszter Rallye-n viszont biztosan nem fogok indulni.

DSC_0243

Rallye2.hu: Jövőre, a 2016-os évre vannak már terveid?

Kuncz Dezső: Ha a gumis szabályok így maradnak, akkor én nem is töröm magam azon, hogy az Eger Rallye-ra felkészüljünk, hanem a 2016-os évben más, aszfaltos versenyekre –mondjuk a MARB futamokra- fogok minden erőmmel koncentrálni. Március elejére tervezek még egy tesztet Balogh Janival, hogy véglegesítsük az aszfaltos beállításainkat. Murván megeshet, hogy Szombathelyen és Veszprémben elindulok a Rallye2-ben is. Csak remélni tudom, hogy minden jó irányba fog haladni 2016-ban a Rallye2 háza táján.

Salánki Gábor

Köszönjük az egész éves támogatást!

FMF, Norton 4 KFT, Global 66, Kelet ékszer KFT, Asaja szinter KFT, Sprint Hungaria KFT

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!