Ifj. Kanyik Antal-Nyirfás Juli
Forrás: Nyirfás Julianna/Facebook

Szenzációs és változatos karrierje során rengeteg autóval ment már Nyirfás Juli murván és aszfalton egyaránt, de a Lada és a hátsókerékhajtás murván eddig még kimaradt neki. A Mikulás Rallye-n Ifj. Kanyik Anti mellett élhette át először ezt az érzést és nincs rajta mit szépíteni, oda-vissza volt a számukra ideje korán véget ért verseny végén, rettenetesen élvezte a ladázást. Anti is várta már az évad végi buliversenyüket, ennek megfelelően is terelgette a Zsigulit, de fejben már a jövő évüket építgeti, amikor is újra a Rallye2 élmezőnyével szeretne csatázni. Immáron élesben, az abszolút bajnoki címért. Nyirfás Julival és Ifj. Kanyik Antival beszélgettünk.

Rallye2.hu: A Barum Rallye-ra felkészítettétek a Ladádat, de a Barumot a Kassa Rallye oltárán áldoztátok fel. Javíts ki, ha tévednék, de szerintem nem volt észveszejtően sok dolgotok az autó Mikulás Rallye-ra történő felkészítése során.

Ifj. Kanyik Antal: Így van, az autóban minden új volt és új lett. Év elején kapott egy új motort, ki lett próbálva, revízión is volt, csupán kétszer használtam még a tököli rallyeedzésen. A Mikulás Rallye-ra még egy új váltót is beszereltünk, de egyébként minden rendben volt a Ladánkkal, amivel murván legutóbb tavaly sikerült versenyeznem. Julival együtt mindketten nagyon vártuk már a Mikulás Rallye-t. Nekem ugye idén az első komolyabb versenyem a versenyautóval, neki pedig ez volt az első versenye murván, Ladával.

Rallye2.hu: Juli! Rengeteg nagy autóval mentél már megszámlálhatatlan versenykilométer van mögötted, mégis kimaradt eddig murván a Lada. Hogy érezted magad a Mikulás Rallye-n?

Nyirfás Julianna: Valóban nagyon izgatottan vártam én is a versenyt, bár a tököli rallyeedzésen egyszer már belekóstolhattam a ladázásba, de az tényleg csak egy bemelegítésnek, edzésnek felfogható történet volt. Kíváncsi voltam milyen lesz a murván, mert ott még egyáltalán nem mentünk együtt Antival, pláne nem hátsókerekessel, úgyhogy akadt újdonság bőséggel-jósággal. A Mikulás Rallye szerintem mindenki számára egy mosolygós verseny alapvetően úgy vélem senki sem a jobbnál jobb időeredményt hajszolja ilyenkor, inkább a mulatáson van a hangsúly. Hát mi is így álltunk oda a rajtvonalhoz.

Rallye2.hu: Amit a murvától és a hátsókerékhajtástól reméltél azt megkaptad?

Nyirfás Julianna: Igen! Én végig vigyorogtam az összes szakaszt, amit teljesítettünk. Először persze nem tudtam, hogy mire számítsak. Gondoltam, hogy fogom élvezni a versenyt, de mondtam is Antinak, hogy el nem tudom képzelni, hogy ez a „82 tonnás” autó hogyan fog megállni a kanyarokig?! 🙂  Kerestem, hogy hová fogunk beesni, de nem történt semmi baj, Anti nagyon ügyesen kezelte az autót. Nem egy friss technika a Lada, de ez az autó jól össze van rakva így nem csak megy, de meg is áll a kanyarok előtt. 🙂 Minden kanyar egy boldogság volt nekem. Meg is említettem néhányszor a pilótámnak, hogy te egy őrült vagy! 🙂 Bemondtam neki, hogy jön a 100 bukkan, dob, repül, nem tudom mi és ő erre totál higgadtan közölte velem, hogy: „Szerintem én ezt itt áttolom.” 🙂 Nagyon jól éreztem magam, izgalmas volt a verseny. De azt is meg kell említenem, ami az én versenyemnek egy nagyon fontos része volt. A jutaspusztai időellenőrző pontnál ott voltak Radó Gáborék, akik egy nagyon szép kis emléksarkot csináltak Stigi bácsinak. Az ő elvesztése mindenkinek egy fájó pont az elmúlt időszakból, minket is mélyen megrendített a halála. Köszönjük szépen ezt a kis megemlékezést és az emlékmatricát is, amit fölragasztottak a hátsó szélvédőnkre. Hiába mosolyogtam az egész versenyt és a jutaspusztai gyorsaságit is végig, mégis úgy éreztem, és reméltem, hogy Stigi bácsi azért fentről követ minket. Köszönöm ezt a hétvégét Antinak, valamint az egész csapatnak. Életre szóló élményt kaptam a hétvégén, remélem, hogy minél hamarabb újra beleülhetünk ebbe a csodálatos gépsárkányba! 🙂  Most értettem meg, hogy miről beszéltek eddig a többiek.

12308398_1680210508904692_5815707759504719672_n
Kép forrása : HL Lackó Sport és Rendezvényfotózás/Facebook

Rallye2.hu: Hogy láttad Anti belülről a Mikulás Rallyetokat?

Ifj. Kanyik Antal: A verseny jól sikerült, csak sajnos nem értünk célba. Inkább úgy mondom, hogy jól indult, a tréning és minden egyéb rendben volt. A rajt után az első körben sem volt semmi gondunk, a Lada Kupa képzeletbeli dobogóján meccseltünk, bár, mint ahogy Juli is mondta nem az eredmény volt számunkra az elsődleges szempont. Azt én is csak megerősíteni tudom, hogy Julinak nagyon tetszett a ladás feeling belülről, sokszor nem akarta elhinni, hogy amikor végre felgyorsultunk, akkor meg is fogunk állni. 🙂 Az összhang, a hangulat nagyon jó volt az autóban, majd jött a negyedik gyorsasági, a második kör első szakasza, ahol rendben elrajtoltunk. Addigra már sikerült belerázódni a ladázásba, én is lendületesebben vezettem, bátrabban nyomtam a gázt, mindenhol már egy fokozattal fentebb mertem kapcsolni, mint a nyitó körben, de egyszer csak kerepelő hangot hallottunk a motor felől. Majd csak három henger működött. Gondoltuk, hogy valamilyen elektronikai problémával állunk szemben, ezért kigurultunk a gyorsaságiról. Az etapon félre kellett állni, szereltem rajta, amit tudtam, azt hittem a gyertyával vagy egy kábel lesz gond, de nem tudtam megcsinálni. Ekkor már teljesen nyilvánvaló volt, hogy a következő gyorsaságiról ki fogunk késni és fel kellett adnunk a Mikulás Rallye-t. Hozzáteszem, hogy ez sokkal jobban bántott engem, mint, amikor a Mecsek Rallye-n kiállni kényszerültünk, mert a Mecsekkel ellentétben most minden klappolt, vadonatúj volt a kocsi, ezért bántott ez engem ennyire.

Rallye2.hu: Mi volt a hiba, ami a pálya szélére kényszerített titeket?

Ifj. Kanyik Antal: A motoron belül történt valami, de hogy mi azt még nem tudjuk pontosan. Az biztos, hogy egy szelephimba elkopott aztán majd valószínűleg annak a környékén kell keresnünk a hiba pontos okát. Majd Havassy Petiék biztosan rátalálnak, hozzájuk vittem egyből az autót.

Rallye2.hu: Szilveszter Rallye?

Ifj. Kanyik Antal: Azt sajnos kihagyjuk, választanunk kellett a Mikulás és a Szilveszter között, mi pedig a veszprémi murvát választottuk. Innentől mi csak a jövő évre készülünk. Köszönjük szépen ezt a versenyt és az egész évet a támogatóinknak, szponzorainknak, segítőinknek és a csapatnak is! Reméljük jövőre tovább folytathatjuk mindenkivel a közös munkát!

Rallye2.hu: Kívánom, hogy így legyen! Azt tudom, hogy a Grande Puntotok föl van készítve és várja az új gazdáját. Van rá érdeklődő?

Ifj. Kanyik Antal: Vannak többen is, külföldről és itthonról egyaránt. Egy kicsit még kell vele foglalkozni, de mondhatni, hogy rajtkész állapotban van. Ha elviszik, elviszik, ha nem, akkor nem.

Rallye2.hu: Nagy igazságot mondtál… 🙂

Ifj. Kanyik Antal: Természetesen jó lenne, ha új gazdát találnánk neki, de ha nálunk marad, akkor sincs nagy probléma. Ameddig a Rallye2 elejében lehet vele menni, addig a fejem sem fáj miatta. Kiforrott, működik, megbízható, de szívem szerint azért váltanék.

Rallye2.hu: Keveset fogyaszt… 🙂

Ifj. Kanyik Antal: 🙂 Igen, végül is ez is egy helytálló megállapítás.

Rallye2.hu: Akkor tehát ha más autó nem lesz, akkor takarékosan, kevés gázolajjal szeretnétek a Rallye2 mezőnyét jól elpáholni?

Ifj. Kanyik Antal: Igen, de ha összejön, amit szeretnénk, akkor a Dieselről benzinesre váltunk. Bízom a legjobbakban.

Salánki Gábor

Köszönjük a támogatást!

Selénia Motor olaj, Exclusive change, Exclusive tours, Kvint-R Kft., Pentolt Kft., Alpha Industries Kft., Schon-gumi.hu, Hidra Kft. és a Kanyik Autószerviz, Kenguru konténer, Valida Kft, Akvilla Kft, Pécsi Gázautó, Tej-express, Csonka F-Trans, Illa kődesign

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!