Hegede Tamás

DSC_0486Dékány Sándor és Hegede Tamás megvált Citroen C2-esétől és átült egy Honda Civicbe, amivel ugyan mentek már, de ez a Type-R egy számukra is teljesen új technika. Annyira, hogy a szombathelyi volt vele az első murvás versenyük. Erről és az első tapasztalatokról, valamint idei terveikről beszélgettünk Hegede Tomival.

Rallye2.hu: A teszten ott tudtatok e lenni?

Hegede Tamás: Nem voltunk ott sajnos. A Rallye2-nek igazából szombaton kezdődött a verseny, a teszt pedig csütörtökön volt. Ha két nappal korábban kizárólag a teszt miatt elmegyünk Szombathelyre, akkor pontosan dupla annyi időt vett volna igénybe

Hegede Tamás
Hegede Tamás

a verseny, mint ami valójában volt, ez pedig nekünk nem fért bele.

Rallye2.hu: A Dékány-Hegede páros neve hallatán mindeddig egy fekete Citroen C2-es versenyautó jutott az eszembe. Most láttalak először titeket az új Hondátokkal versenyezni. Mikor, honnan, miért került hozzátok ez az autó?

Hegede Tamás: Gyakorlatilag az Eger Rallye előtt tisztázódott az autó cseréje. Nem is árultuk igazából az autónkat, csak bejelentkezett a vásárló, hogy érdekelné és nagy tárgyalások után végül az üzlet megköttetett. Egy autót akkor kell eladni, mikor vevő van rá. Ekkor kezdtünk el gondolkodni a váltásban. Nyilván egy ugyanolyan autóba nem akartunk beülni, mint, amiből kiszálltunk, hiszen tudtuk, hogy itt lesznek az R2-es autók is. Velük pedig nagyon nehéz csatákra kell mindig számítani. Ezért úgy döntöttünk, ha már váltunk, akkor azt Hondára tesszük. Régen bevált. Mi mentünk már Hondával, mégpedig egy „béka” Civic-el. Azt viszont nem akartuk már, így lett ez a Civic Type-R. Gondoltuk, hogy ezzel az abszolút értékelésben is előrébb léphetünk.

Rallye2.hu: Ez jó eséllyel így lehet, de nem érzem most a kitörő örömöt a szavaidban, ami egy ilyen előrelépési lehetőség kapujában, azért érezhető szokott lenni a versenyzők hangjában.

Hegede Tamás: Egy dologgal nem számoltunk. Mégpedig azzal, hogy mindenféle Ladát és BMW-t beengedtek az értékelésbe, amiknek semmi köze a szabályokhoz és ezeket most nem is szeretném minősíteni. Ez van, ezek ellen kell versenyezni, kész, ennyi.

Rallye2.hu: Mi tud az új autótok?

Hegede Tamás: Ez egy N3-as Honda Civic Type-R, ami a váltón és a futóművön kívül teljesen széria. A motor szintén, az utolsó csavarig. Próbáljuk kihozni belőle, amit lehet, nem véletlenül mennénk az A csoportban. Ahogy néztem az eredményeket ott is tudnánk dobogóért harcolni, de ezt az évet, ezzel az autóval tesztelésre, ismerkedésre szánjuk, és ha minden jól megy, akkor az évad végén még egy kis fejlesztés is bele fér majd.

Rallye díjátadó ünnepség 2014 Park Inn Radisson Budapest Salánki Gábor_038

Rallye2.hu: Térjünk vissza Szombathelyre! Milyen volt a versenyetek?

Hegede Tamás: Nekünk nagyon tetszett, jót autóztunk, jól éreztük magunkat. Voltak problémáink, mert a verseny végére elfogyott a második fokozatunk a váltóból és egyéb apróságok is hátráltattak, de nincs okunk panaszra. Mi szeretjük a szombathelyi pályákat, tökéletes volt a hangulat, a szervezés. Voltak kisebb kalandjaink, az árkot is megjártuk, de szerencsénk volt, mert sok néző volt, visszatettek minket és bár vagy öt percet bent hagytunk, de tovább tudtunk menni. Ezzel az autóval ez volt az első murvás versenyünk. Az autó a fentebb említetteken kívül jól bírta, ráéreztünk, hogy miket kell változtatni rajta az előttünk álló murvás versenyekre. Nekünk kellett kitapasztalni, hogy milyen beállítások és, hogy milyen futómű jó vele a murvára. Aszfalton, Székesfehérváron biztosan nagyon jó lesz, aztán Veszprémre újra visszaalakíthatjuk majd. Oda már fejleszteni akarunk egy keveset, amiben két főtámogatónk az Eneos olajok forgalmazója a Szakál Metál KFT és az elektromos cigarettákat forgalmazó E-Vapor, valamint a csapatunk nyújtja a legnagyobb segítséget.

Rallye2.hu: Csupa jót mondtál eddig a pályákról, szeretitek is őket.

Hegede Tamás: Igen, szeretjük őket, mert abszolút nem autógyilkosok. Bár hozzáteszem, hogy most akkora gödröket és bukkanókat sikerült felfedeznünk, amiket még sosem láttunk ezeken a gyorsaságikon. De mindegyik jó volt, tetszett, tudtunk keresztül-kasul autózni, csúszkálni.

Rallye2.hu: Tippmix rovatunk következik. Véleményed szerint hogy álltok a bajnokságban, mennyire foglalkoztat titeket a pozíciótok? Teljesen ismerkedési fázisban vagytok az autóval.

Hegede Tamás: Őszintén szólva a bajnokság most nem igazán izgat minket. N3-ban nincs is kategória igazából. Most is ketten voltunk a géposztályban, ha pedig minden jól megy, akkor még egy-két autó összejöhet egy-egy versenyen. Az idei évben nem figyelünk a bajnokságra, tanuljuk az autót és gyűjtjük a sok-sok tapasztalatot róla, hogy 2016-ban már igazán gyorsan és eredményesen tudjunk autózni vele.

Rallye2.hu: Székesfehérváron tehát ott lesztek?

Hegede Tamás: Teljesen biztosan.

Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!