Most egy időre búcsút intünk az írástudó uraknak, mivel Folinek Balázs után átveszik a nők az uralmat a Navigátorok mesélték sorozatunkban. De addig még Balázsé a pálya, ahol ezúttal az ő munkásságával ismerkedhettek meg.

Rallye2.hu: Miért éppen a jobb1-ben ülsz?

Folinek Balázs: Az egész úgy kezdődött, hogy a Tomi  vett egy autót és mondta, hogy olvassak én neki, mert úgyis jó barátok vagyunk, meg milyen jó lesz színes kocsival gyorsan menni…én meg elhittem…végül is igaza volt.

Rallye2.hu: Ki a kedvenc navigátorod itthon és külföldön és miért pont ő?

Folinek Balázs: Két navigátort említenék akiknek szeretem nézni a belsőit, mondhatni kedvenceim. Csökő Zoli az egyik. Számomra ő az, aki „példakép” a szakmában. Kiss Andris a másik aki Boroznaki Zolival rendszeresen fergeteges hangulatot csinál az autóban.

Rallye2.hu: Milyen itinert írsz?

Folinek Balázs: Számomra átláthatót. Felfelé lapozok, balról – jobbra írok, tartalmát tekintve egyenes hossza, kanyar erőssége 1-től, 6-ig. Pirossal pedig ráírom a kiegészítő információkat. Nincs túlbonyolítva. Hegedűs Zoli ezt mutatta meg az elején, ezt a formátumot szoktam meg.

Rallye2.hu: Kik mellett navigáltál már?

Folinek Balázs: Tomin kívül három pilótának navigáltam, de mindegyik inkább csak autózgatás volt, mint komoly munka. Keszler Matyi bácsi, Alberti Szabolcs illetve egy másik barátom Kelemen János. Alapvetően nem szoktam mással menni, talán babona, de ez így alakult.

Rallye2.hu: Mennyire érzed összetett feladatnak a navigálást?

Folinek Balázs: Egyszerre kell figyelni sok dologra, de nem haladja meg egy átlagember képességeit, így egy tízes skálán maximum hatost adnék neki.

Rallye2.hu: Melyik a kedvenc pályád?

Folinek Balázs: A szőci gyors, annak is a katlan része. Ott kiszárad az ember szája, míg végig rappeli az itinert. Egyébként pedig mindegy, csak murva legyen.

Rallye2.hu: Etapon milyen feladataid vannak?

Folinek Balázs: Azon kívül, hogy figyelek az útra, az itinerre, az időre, követem a versenytársak idejét, telefonon beszélek a szervizzel, ellátom a komornyik szerepét, etetem, itatom, cigit adok neki, szárítom a maszkokat, és kulturáltan szórakoztatom a Tomit, igazából semmi más feladatom nincs.

Rallye2.hu: Kedvenc sztorid?

Folinek Balázs: Nos… az nem tűr nyomdafestéket. (Nem is akartuk mi kinyomtatni… 😀 A szerk.) Kulcsár Csaba lakóbusza őrzi a tikot.

Rallye2.hu: Hogy emlékszel vissza a 2010-es évre? Mit vársz a 2011-től?

Folinek Balázs: 2010 nem úgy alakult, ahogy terveztük, nem tudtunk minden versenyen elindulni, ha mentünk jöttek a műszaki problémák, defektek, szóval kevés volt a tiszta gyors, cserébe olyan csapat kovácsolódott a Rallye2-ben, aminek örülök, hogy a tagja vagyok. 2011-től sokkal többet várok. Szeretnénk odapiszkálni az abszolút háromba…. A technikai feltételek megvannak..

Rallye2.hu: Estél e már? Sztori…

Folinek Balázs: Hempergés nem volt. Alberti Szabi csapott neki egy fának, amikor az első és eddigi egyetlen alkalommal beültem mellé egy Szilveszter Rallye-n

Rallye2.hu: Mivel gyorsítod, illetve lassítod a pilótádat?

Folinek Balázs: Vannak megszokott „utasításaink”, az „ésszel” és a „ne buzizzunk már” beváltak. Alá vagy felé diktálni nem szoktam.

Rallye2.hu: Olvasod csak az itinert vagy figyelsz a pilótád „lelkiállapotára” is? Nyugtatod, gyorsítod, letolod, dicséred?

Folinek Balázs: Figyelek rá persze, szoktam nyugtatni, dicsérni, néha pedig letolom, amikor kipróbáljuk, hogy elfér és mégis elveszi. Azért ez viszonylag ritka. Nagyon régóta ismerjük egymást a civil életből, 90%-ig tudom, mikor milyen reakciói vannak. Azt viszont már észrevettük, hogy akkor megyünk a legjobban, ha nem csak szigorúan felolvasok neki.

Rallye2.hu: Pilótához alkalmazkodsz e vagy saját itinered „erőlteted” a pilótára?

Folinek Balázs: Mondhatni, hogy demokrácia van a kocsiban, de a legtöbb esetben hozzá alkalmazkodom, ő tudja, mit akar visszahallani, miből tud elmenni vakon. Megtanulom az általa kívántakat, ám volt már rá példa, hogy amit én mondtam azt vettük bele, mert jobban érthető volt a számára is.

Rallye2.hu: Hányszor jártok pályát?

Folinek Balázs: Habár a magyarországi pályák, általában ugyanazok évről – évre, így a bejárásuk nagyrészt ismétlés, ennek ellenére minden pályán mindig addig megyünk, míg nem rakjuk össze magunkban teljesen.

Rallye2.hu: Murva vagy aszfalt inkább a kedvenced?

Folinek Balázs: Murvamurvamurvamurva!

Rallye2.hu: Váratlan helyzetekből miként tudsz visszatérni a normál viszonyokhoz?

Folinek Balázs: Van, hogy észre sem veszem, csak olvasgatok nyugiban, ellenkező esetben a Tomi nagyon gyorsan rám szól, hogy már megoldotta, a munkára figyeljek, olyankor hamar lenyugtatom magam.

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!