Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Berta József: Megküzdöttünk a kormánnyal

Berta József és Losonczi Csaba szerencsére elég gyors volt a Pálháza Rallye pályáin ahhoz, hogy egy komolyabb büntetést is ledolgozva, a Salgó Rallye után begyűjtse idei második kategória győzelmét, az 5-ös géposztályban. Berta Józseffel beszélgettünk.

Nem voltál túlzottan feldobott hangulatban a Pálháza Rallye előtt, hiszen Móron, már az első gyorsasági után ki kellett állnotok. Mi volt a tervetek, a Zemplénben?

A Vértes Rallye-t hamar elengedtük, nem foglalkoztunk már a Pálháza Rallye előtt vele. Inkább az aktuális futamra igyekeztünk tökéletesen ráhangolódni és felkészülni, mert kizárólag az 5-ös kategória első helyét tartottuk elfogadható eredménynek. Megmondtuk, hogy addig megyünk, amíg nem nyerünk. Semmi más nem fért bele nekünk a győzelmen kívül, most még a szokásunktól eltérően az összetett helyezésekkel sem igazán törődtünk.

 

A kategória győzelem meglett, de voltak pillanatok, amikor vakargathattátok a fejeteket. Milyen volt a Pálháza Rallye nektek?

Minden megrendezett szakaszt megnyertünk, de a büntetésünk miatt az első kör végén visszaestünk a második helyre. Kilenc percet késtünk, emiatt gyűjtöttünk be másfél perc büntetést. Szerencsére akkorra már annyi előnyünk volt az első két szakaszról, hogy „mindössze” 40 másodpercet kellett ledolgoznunk. Egyetlen gondunk volt egész nap, mégpedig az, hogy meghibásodott a kormányszervó a Hondánkban, és nem bírtam megmozdítani a kormányt. Etapon álltunk neki szerelni, sokat kínlódtunk vele, több módon is igyekeztünk életet lehelni bele, de nem jártunk sikerrel. Végül levettük az akkumulátorról a sarut, és ez a „restart” meghozta a várt eredményt, mivel a computer elfelejtette a szervó hibáját, és minden helyreállt. Ez került bele 9 percbe, kemény csatában sikerült visszaszereznünk a kormányzást. Se defektünk, se kalandunk nem volt, ezt az egyetlen problémát leszámítva tökéletes volt a versenyünk. A hátra lévő szakaszokon visszakapaszkodtunk az első helyre, amivel teljesítettük a tervünket, az összetettben pedig a nyolcadik helyen zártunk.

Ha jók a fejszámítások, akkor a géposztály élén, jelenleg kilenc pontnyi előny birtokában várhatjátok a Mikulás Rallye rajtját. Szeretnétek indulni decemberben?

Nem nagyon, mert murván rettenetesen régen, kb. 12 évvel ezelőtt autóztam utoljára, még Ladával. Hóautózni, nem jártam soha, mert nem volt rá időm, meg játszós kocsi sem állt sohasem a garázsban. Nem a kedvencem a murva, ezt kijelenthetem. De ha úgy hozza a helyzet, akkor a szükséges pár ponttért természetesen felkerekedünk decemberben, és elutazunk a Balaton partjára, mert nagyon szeretnénk a 2020-as szezont egy kategória bajnoki címmel lezárni.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük