Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Foczkó Ákos: Így biztosan nincs több kérdés

A Pálháza Rallye-n aratott győzelmével Foczkó Ákos és Madarász Szabolcs, nem csak a zempléni futam legjobbja lett, hanem a 2020-as, Országos Rally2 Bajnokság abszolút bajnoki címét is megszerezték, a Mikulás Rallye sorsától teljesen függetlenül. Szabi, 2018 után ráadásul másodjára hódította el a Rally2 legnagyobb trófeáit, a P12-es géposztály és a Lada kupa aranyérme mellé. Foczkó Ákossal beszélgettünk.

A rajt előtt azt mondtad, hogy Pálházára nyerni érkeztetek, bár legrosszabb esetben is mindössze hat pontra volt szükségetek ahhoz, hogy megszerezzétek az abszolút bajnoki címet. Mennyire gondoltátok komolyan a győzelmet?

Maximálisan. Úgy gondolkodtunk, hogy amennyiben begyűjtjük az első helyért járó 30 pont mellé az 5 power stage pontot is, és nem csak a minimumra törekszünk, akkor semmilyen kérdés nem marad a szezon hátra lévő részére. Az is motivált minket, hogy miskolciként, borsodiként a Pálháza Rallye szakaszai valamennyire hazai pályák voltak a számunkra, így a kényelmes előnyünk ellenére sem szerettünk volna még taktikázva sem ezeken a gyorsaságikon kikapni.

Kívülről nézve nem volt egyszerű menet a Pálháza Rallye, kemény meccset vívtatok Janovich Rolandékkal.

Nagyon szoros, és rettenetesen izgalmas, küzdelmes futam volt nekünk a Pálháza Rallye, az első métertől az utolsóig sietnünk kellett. Nagy meccs volt, nem dőlhettünk hátra egy pillanatra sem, ezt a stopper is remekül megmutatta. De élveztük a csatát, nagyon örülünk a végeredménynek. Két kisebb hibát vétettem, az egyikről videó is készült. Egyszer, a telkibányai pályán, az elágazásnál lelógattuk egy kicsit a VFTS-t az útról. Aztán a power stage-en – szintén Telkibányán – kicsit bentebb, a nagyon saras részen hajtott a hév, ezért megúszott a kocsi. A tempó nem volt nagy, de kacsáztunk ide-oda, ezért sok időt vesztettünk. Ezeket leszámítva más gondunk nem volt, igazából a haja szála sem görbült a kocsinak a hat gyorsasági szakaszon, mindössze ilyen apróságok történtek.

A díjátadón sajnos nem tudtatok felszabadultan ünnepelni, a jogosan járó vastapsot persze megkaptátok. Ugye az öröm azért megvan?

Természeten igen, hiszen az abszolút értékelés mellett a P12-ben, valamint a Lada kupában is megszereztük az év végi elsőséget. Hatalmas a boldogságunk, mert ezekért a trófeákért, attól függetlenül, hogy a 2020-as versenyszezon igencsak kurtán-furcsán alakult, nekünk, mindig keményen kellett nyomnunk a gázt. Nem lazsálhattunk egyik szakaszon sem. A Miskolc Rallye sajnos elmaradt, de a megrendezett négy versenyből hármat megnyertünk, nem csak a kategóriánkban, hanem az összetettben is, a győzelmek mellé pedig Móron szereztünk egy abszolút harmadik helyet, ami összességében szerintem komoly fegyvertény. Úgy gondolom, hogy ha Miskolcon versenyezhetünk, és a Mikulás Rallye-t is megrendezik, akkor is meglehetett volna az év végi győzelem, mindhárom értékelésben. Nagyon szépen köszönjük a csapatnak, és mindenkinek a segítségét, aki ezekhez a sikerekhez bármit is hozzátett, és eljuthattunk idáig. Hálásak vagyunk a szurkolóknak is a buzdításért, nagyon sok erőt adtak nekünk mindvégig, a gyorsaságikon.

Fotó: Hajóka sportfotó/Hajósi Miklós

Teljesen ne engedjük még el a Mikulás Rallye-t, bár most az új intézkedések hatására, a beszélgetésünk időpontjában kérdőjeles a sorsa. Ha lesz, ti ott lesztek?

Igen, tervezzük, szeretnénk autózni egy jót a Balaton parti pályákon. Elég régen mentem már murván, ezen jó lenne még idén változtatni, és persze a bajnoki címeinket is szeretnénk alaposan megünnepelni, egy kiadós, decemberi csapatással.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük