Baranya Kupa 2015 Rallye2 Salánki Gábor_322Azt hiszem azon, ha az ember fia harmadszor is a legjobbnak bizonyul egy bajnoki sorozatban, ráadásul zsinórban, azon nem sok mindent kell magyarázni. A Kassa Rallye után Berényi Laci és Pap Tomi éppen ezt mondhatja el magáról, hiszen a Kassán megszerzett második hellyel 144 pontjuk pont 44-el több, mint a második helyen álló Csépe-Tóth duóé, és ez a Mecsek Rallye-n már nem ledolgozható. Laciék természetesen nagyon boldogok, de sikerüktől függetlenül lelkesen készülnek a Mecsek Rallye-ra, ahol ugyan még nem tudják mi lesz a csapat taktikája, de kétségtelen, hogy mindenkinél felszabadultabban versenyezhetnek majd a mecseki pályákon. Berényi Lacit kérdeztük.   

Rallye2.hu: Milyen volt a Kassa Rallye-ra a felkészülésetek?

Berényi László: Jónak ítélem meg ezúttal is a felkészülésünket a kassai versenyre, semmi az égvilágon nem hátráltatott minket a munkák során. Az autó és a pályák felírása tökéletesen sikerült, pedig a tréning során úgy vélem, hogy nem volt kis feladat a többször is ritmust váltó 24 kilométeres pályát felírni a rendelkezésre álló három lehetőségből. Ettől függetlenül voltak nehézségei a versenynek

Rallye2.hu: Nem volt ismeretlen számodra a Kassa Rallye. Nem volt e benned valamiféle fenntartás a versennyel kapcsolatban?

Berényi László: Előítéletem nem volt a versennyel kapcsolatban, 2013-as videókat nézegettünk a verseny előtt és gondoltuk előre, hogy nagyon felhordásosak lesznek a pályák a verseny folyamán. Ha jól tudom, pont a mostani hosszú gyorsaságin esett el anno Matics Misi is. Számítottunk az úton a felhordásra, de ehhez viszonyítva is meglepően felhordásosak voltak a gyorsaságik, de nem csak nekünk, hanem már az ORB mezőnyének az elejében autózó versenyzőknek is. Sőt! Már etapon szórták az útra a kavicsokat a „kedves” nézők! Nem szeretem az ilyen szlovák mentalitást. Elhiszem, hogy mindenki szereti és szeretné a látványt, de ha valaki tényleg stiften megy egy jó eredmény érdekében és ki van számítva minden, annak nem fér bele még 15 centi felhordás sem, nem hogy annál jóval nagyobbak. Azt már ne is firtassuk, hogy elég komoly tempót lehetett a pályákon autózni. Maga a verseny ismerős volt, tavaly jártunk már Kassán, de akkor nem ezeken a gyorsasági szakaszokon mentünk, új volt nekünk mindkét pálya, nem jártunk eddig a környékükön sem. De nagyon szerencsés volt a helyzetünk Kassán, hiszen csak 8 pontot kellett gyűjtenünk a versenyen ahhoz, hogy meglehessen az abszolút bajnoki címünk, ezért viszonylag nyugodtan tudtunk autózni a Kassa Rallye szakaszain, de tudtunk így is gyűjteni szépen pontokat.

Rallye2.hu: Amikkel megszereztétek az idei Rallye2 Bajnokság abszolút bajnoki címét, ehhez pedig szívből gratulálunk. Milyen taktikával vágtatok neki a legutóbbi versenynek?

Berényi László: A legfontosabb a még hiányzó pontok begyűjtése volt, ezért nulla kockázatot vállaltunk, teljes biztonságban autóztunk végig a gyorsaságikon. Mivel nagyon defektveszélyesnek láttuk a pályákat biztos, ami biztos alapon inkább két pótkereket is vittünk magunkkal. Az itinert is inkább biztonságosra, mint gyorsra írtuk. Ezzel a fő célkitűzésünket sikerült is teljesítenünk, aminek nagyon örültünk a célban.

Rallye2.hu: Pont ezzel a kívülről is érezhető nyugodtsággal kapcsolatos a következő kérdésem. A Nyitó gyorsaságin Csépe Gabi és Bodogán Feri is megelőzött titeket, aztán etap, majd kétszer is Csépék nyertek előttetek az abszolútban. Persze érthető, hogy egy ekkora lehetőség kapujában óvatosabb vagy, de ezúttal egy szakaszt sem nyertél meg, ami tőled merőben szokatlan.

Berényi László: Gabi egy nagyon ügyes ellenfél, csak gratulálni tudok neki a Kassán elért kiváló eredményükhöz. Nem az volt az elsődleges célunk most, hogy velük versenyezzünk, bár jól esett volna ezúttal is egy igazi jót meccselni. A hiányzó pontok begyűjtése volt a célunk, amit sikeresen abszolváltunk.

Rallye2.hu: Milyen érzés volt 2013 és 2014 után harmadjára is megszerezni a Rallye2 abszolút bajnoki címét?

Berényi László: Büszke vagyok arra, hogy 2015-ben, az eddigi legkeményebb Rallye2-es bajnoki évadunkban is helyt tudtunk állni és egy újabb abszolút bajnoki címet sikerült szerezni. Nagyon erősek voltak az ellenfeleink, de amellett, hogy megfelelően és maximálisan fel tudtunk készülni a versenyekre még némi szerencsénk is volt az év folyamán. Azokról a vetélytársainkról, akikkel a mezőny elejében nagyokat csatáztunk senkit nem tudnék kiemelni, mint legkeményebb ellenfél, mert mindnyájan irtózatosan gyorsak, hatalmas elánnal és nagyon ügyesen versenyeztek. Nagyon örülünk, hogy végül – a Mecsek Rallye eredményétől függetlenül- sikerült megvédenünk a bajnoki címet.

Rallye2.hu: A meglévő címekkel a tarsolyotokban milyen tervekkel jöttök majd Pécsre?

Berényi László: Nincs még tervünk, egyelőre még így több mint egy hónappal a verseny előtt nem egyeztettünk a csapattal arról, hogy milyen taktikával vágjunk neki az év utolsó versenyének. De természetesen szeretnénk menni mindenképpen. Addigra az is kiderül majd, hogy mi a csapatutasítás: sietnünk kell vagy nyugodtan lehet autózni. Viszont mindenféle taktikai egyeztetés nélkül szeretném megköszönni a teljes éves munkáját a szervizcsapatunknak, a támogatást szponzorainknak és a csapatvezetőnknek, Farkas Kálmánnak a hozzáállását, mivel nélkülük nem sikerülhetett volna immáron harmadjára is sorozatban felállnunk a dobogó legfelső fokára.

Rallye2.hu: A jövő évetekről lehet már valamit tudni?

Berényi László: Semmi konkrétat és biztosat nem tudok még, igazából passzolnám is ezt a kérdést, de térjünk rá inkább vissza egy kicsit később, majd valamikor a Mecsek Rallye után.

Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!