Bencs Zoli és Bencs Gabi nem úgy tervezte a 2021-es év kezdetét, mint, ahogy az kezdődni fog, de az élet elintézte, hogy egy régi vágyuk válhasson valóra április közepén. A miskolci testvérek egyáltalán nem búcsúznak el a Rally2 Bajnokságtól, hamarosan őket is láthatjuk újra a mezőnyben. Bencs Zoltánnal beszélgettünk.

Mindenkinek elég érdekesen alakult a tavalyi év, nem voltatok kivételek ti sem. Mit terveztetek 2020-ra, és mit sikerült megvalósítani az elképzeléseitekből?

Mint mindig, tavaly is szerettünk volna teljes Rally2-es szezont menni, de ez a járványnak „köszönhetően” lényegében meghiúsult. Az évnyitó Salgó Rallye-ról viszont nem a Koronavírus miatt hiányoztunk, hanem azért, mert előtte elmentünk tesztelni, és eközben tönkre ment a Hondánk motorja. A rajtig nem bírtuk megjavítani, így az év megkésett első futamát kihagytuk. A hazai versenyünk, a Miskolc Rallye egy rettenetes tragédia miatt félbe szakadt, a Rally2 Bajnokság mezőnye el sem tudott rajtolni a futamon. Egerben számunkra pozitív módon folytatódott az év, az abszolút értékelés harmadik, valamint a géposztályunk második helyén értünk célba, ez volt az évünk legjobb pillanata, és talán a teljes pályafutásunk legszebb eredménye.

Ugyanekkora lendülettel szerettük volna folytatni a versenyzést a Vértes Rallye-n, de Gabi sajnos megbetegedett, így az autónk felkészítésében is közreműködő Molnár Zsolti barátunk sietett a segítségünkre, Móron ő olvasta az itinert nekem. Nem kedveltem soha a környékbeli pályákat, és bevallom, hogy most sem sikerült beírniuk magukat a szívem mélyére. Talán legközelebb… Jött novemberben a Pálháza Rallye, ahol nagyon szerettünk volna újra megmutatni magunkat, de akkor meg engem ért utol a Koronavírus, úgyhogy ezt a versenyt ki kellett hagynunk. Egy ilyen foghíjas év után már nem sok értelmét láttuk annak, hogy elutazzunk a Mikulás Rallye-ra, ráadásul igen komoly szédülés maradt vissza a fejemben a betegség után, ezért nem vettünk részt az évzáró versenyen. Vegyes érzelmekkel gondolunk vissza az elmúlt évre. Eger mindenképpen szép emlék, a többire pedig az előre nem látható dolgok miatt mondjuk azt, hogy így alakult.

Felkészültetek már az idei szezonra?

Természetesen. Az Orfű Rallye eredeti időpontjában részt vettünk egy kis bemelegítésen, Kunmadarason teszteltük az autót, megjárattuk alaposan a Hondánkat, és minden rendben volt. Molnár Zsolti átnézte a kocsit, Hadik Andris megjavította a gátlókat, a speren igazítottunk egy kicsit. Ezeknek a munkáknak az eredményét igyekeztünk leellenőrizni, de magunkat is jól esett egy kicsit átmozgatni.

Ha már az Orfű Rallye-t említetted, akkor áruld el nekünk, hogy mit terveztek 2021-re! Az évnyitó Rally2-es verseny nevezési listáján a ti nevetek is szerepel.

Az volt az eredeti elképzelésünk, hogy idén sem variálunk, maradunk a jól megszokott helyünkön, a Rally2-ben. Ezért neveztünk Orfűre. Számunkra, a versenyzésre fordítható időt és az anyagi lehetőségeinket figyelembe véve a Rally2 a legoptimálisabb választás. Miután néhány hete megjelent az idei negyedik versenynaptár tervezet, át kellett gondolnunk a terveinket. Picit bosszankodtunk is a sok változás miatt, de igyekszünk alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez. Láttuk, hogy a Miskolc Rallye elé – ami immáron Boldogkő Rallye néven szerepel – egy héttel bekerült az áthelyezett Orfű Rallye, így eldöntöttük, hogy inkább a hazai versenyen szeretnénk rajthoz állni, mert itthon nagyon szeretünk versenyezni, és nem mellékesen a hűséges támogatóinkat is jobban ki tudjuk szolgálni.

Eldöntöttük, hogy egyedi rajtengedéllyel, az ORC mezőnyének a végén fogunk autózni a borsodi pályákon. A következő fordulóban viszont már szeretnénk újra csatlakozni a Rally2 Bajnoksághoz. Nem engedjük el a Rally2-t 2021-ben sem. Többször beszélgettünk már a bátyámmal az előre lépésről, most pedig úgy néz ki, hogy egy régen dédelgetett álmunkat valósíthatjuk meg, ráadásul hazai környezetben. Reméljük, hogy ugyanolyan nagy élmény lesz a Rally1-es mezőnyben autózni, mint ahogyan azt most elképzeljük.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!