Ázsót Szabolcs éppen 10 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a rallye helyett inkább a munkájára szeretne koncentrálni, így a sikerek ellenére hosszú időre búcsút intett a versenyszerű autózásnak. Mostanra viszont már annyira hiányzott neki a rallye, – és nem mellesleg a szabadideje is több lett – hogy áprilisban, az Orfű Rallye-n, Béres „Unicum” Attilával visszatér a rallye-ba, konkrétan a Rally2 Bajnokság mezőnyébe. Ázsót Szabolccsal beszélgettünk.

Lassan egy évtized is eltelt azóta, hogy utoljára a pályákon láthattunk. Miért hagytad abba a versenyzést, és mivel teltek az elmúlt éveid?

Ha jól számolom pontosan tíz éve akasztottam szögre a bukósisakomat, a pécsi IRC futamon álltam rajthoz utoljára. Hogy miért tartottam szünetet? Nem volt elegendő időm a versenyzésre, és az autót is rendszeresen kibérelték, kényelmesebb volt így nekem. A rallye-tól egyáltalán nem távolodtam el, figyelemmel követtem a sportág eseményeit, érdekeltek az eredmények, képben voltam a mezőnyben történt dolgokkal, miközben a vállalkozásommal lényegesen többet tudtam foglalkozni.

Fotó: galadriel.hu

Mi az, amiért idén visszatérsz?

Úgy érzem, hogy több szabadidőm van, annyival mindenképpen több, hogy a Rally2-es hétvégék beleférjenek. Ez az, ami nekem most elérhető. Nem mellesleg hiányzott is mindig a versenyzés, hiszen aki ebbe már gyermekkorában belecsöppen, annak az egész életét végig kíséri a rallye szeretete. Volt egy Peugeot 208 R2-m az évek során, de azt mindig kibérelték, így mostanáig lényegében nem volt mivel versenyeznem sem.

Fotó: Ázsót Szabolcs/Facebook

Mid van most? Milyen autóval álltok rajthoz – ha minden jól megy – áprilisban?

Egy Honda Civic FN2 áll a garázsban, ami igazából egy félig A-s, félig N-es autó. Próbáljuk úgy felkészíteni, hogy a lehető legjobb legyen. A műszaki felkészítést, és a futamokon a szervizhátteret a PSZA Motorspot biztosítja nekünk, de a FiaSko SE színeiben fogunk mindig rajthoz állni a Hondával.

Navigátor?

Szerintem nem kell bemutatni senkinek sem Béres „Unicum” Attila barátomat, ő fogja olvasni az itineremet. Többször mentünk már együtt, jól ismerjük egymást, sőt még futamot is nyertünk anno közösen. Kiváló navigátor, folyamatosan edzésben van, óriási tapasztalattal bír, biztos, hogy jó kezekben leszek mellette.

Fotó: www.duen.hu

Mi a tervetek a 2021-es évre?

Teljes évet szeretnénk teljesíteni a Rally2 Bajnokságban, de 10 év kihagyás után nincsenek eget verően nagy terveink, szerintem nem is lehetnek. Mondjuk én egy olyan ember vagyok, aki, ha beül a versenyautóba, akkor próbál a maximumra törekedni, szerintem ez most így lesz. Arra készülünk, hogy elsősorban az abszolút értékelésre fogunk figyelni, és csak utána az 5-ös kategória eredményeire. Meglátjuk, hogy mi lesz, de a cél természetesen a minél jobb eredmény.

Az orfűi pályák ismerősek?

Pécs környékén sok versenyen indultam már, de biztos történtek változások azóta, igyekszünk majd mindent alaposan feltérképezni. A versenyzőtársaimat viszont egyáltalán nem ismerem. Biztos sok köztük a fiatal, nem gondolnám, hogy sokan vannak még a régi vetélytársak közül most is a Rally2 mezőnyében. Rájuk és az autóikra nagyon kíváncsi leszek. Amikor versenyeztem, akkor autóztam az Orfű Rallye pályáin többször is, ezért nem lesznek teljesen ismeretlenek. Szerencsémre Unicum személyében egy olyan ember segíti majd a munkámat, aki álmából felkeltve is garantáltan fejből fújja az összes szakaszt. Meg is mondta Attila előre, hogy nekem csak annyi dolgom lesz, hogy tekerjem a kormányt, és nyomjam a gázt! A többit majd ő intézi.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!