Bencs Zoli egy kicsit álmosan kezdte a Kazincbarcika Rallye-t, de a testvére Gabi addig noszogatta, hogy végül beverekedték magukat a Top5-be és az ötös géposztályban is dobogóra állhattak. Bencs Zoltánnal beszélgettünk.

Közel volt nektek a Kazincbarcika Rallye, de gondolom, hogy nem ez jelentette a legfőbb motivációt akkor, amikor leadtátok rá a nevezéseteket…

Örültünk a lehetőségnek, hogy megrendezhették a Kazincbarcika Rallye-t, és tetszett, hogy Rally2-es futammá avanzsálódott. Nem árulok el azzal nagy titkot, hogy valamilyen szinten a rendezésében is részt vettünk. Megkerestek a rendezők, nekem pedig vannak kazincbarcikai érdekeltségeim, ott dolgozok, ott működtetem a saját táncstúdiómat, ezáltal mindenképpen szerettünk volna részt venni ezen a rendezvényen, és amiben tudtuk segítettük a szervezők munkáját.

A rajtceremónia előtt a tanítványaid léptek fel, egy jó hangulatú táncbemutatóval alapozták meg az este hangulatát. Ők is jól érezték magukat a rallye világában?

Teljes mértékben, és nagyon örültek a nagy létszámú közönségnek is. Ők is tudják, hogy mivel foglalkozom a tánctanítás mellett, fel lettek készítve mindenre. A produkciót ezúttal én nem láttam a helyszínen, csak fotókon, de mindenki azt mondta, hogy jól alakult a fellépésünk.

Nektek hogyan sikerült helytállni a pályákon?

Nekünk a kitűzött céljainkat végül sikerült megvalósítanunk, mert félig-meddig hazai verseny lévén szerettünk volna a legjobb ötben végezni. Ezt elértük. Bevallom férfiasan, hogy az elején egy kicsit bealudtam, a bátyám meg is jegyezte, hogy ettől sokkal gyorsabban szoktunk menni, ezért megpróbált hajtani a gyorsaságin, de már régen keltünk ennyire korán. Régen volt a Rally2-nek különálló futama. Nem így terveztem a reggelt, de így jött össze az eleje.

Éppen annyi hátrányt gyűjtöttünk be ezzel, hogy előre lépni már nem tudtunk, de természetesen megpróbáltuk ledolgozni az, amit lehetett. A kategóriánkban végül a második helyen zártunk, az abszolút értékelésben pedig az ötödik helyezést szereztük meg. Ezekkel teljesen elégedettek vagyunk. Kicsúszásunk, megforgásunk csak majdnem volt, abban az ominózus Kánótól lefelében lévő jobb5-ös kanyarban, amiben nem sok olyan Rally2-es párost tudnék megemlíteni, akik nem kerültek valamilyen ramazuriba. A jégpályával volt egyenlő a tapadása annak a kanyarnak, „gyök kettővel” sikerült nekünk is szinte betolatni bele. Az útról nem estünk le, szúrtam neki az egyes fokozatot, igyekeztünk minél kevesebb időt eltölteni a kanyar közepén. Más kalandunk nem volt, mert igyekeztünk hibamentesen, nagyon pontos taktikával letalálni a pályákon. Új gumimárkára váltottunk, meg kellett először ismerni az abroncsokat, ez is némi óvatosságra intett. A gumikról utólag csak pozitívan tudok nyilatkozni, valószínűleg ezeknek is köszönhetjük a jó eredményeket. A verseny nagyon jó volt, remekül éreztük magunkat, év végén pedig egy ponttal lemaradva az ezüstéremről a harmadikak lettünk az 5-ös géposztályban. Ifj. Fogarasi Attiláéktól mindössze 0,7 másodperccel maradtunk le a power stage-en, így mondtam is neki, hogy az az egy gázelvétel igazán belefért volna még nekik. Ő erre azt mondta, hogy attól lassabban már nem tudtak menni, mint ahogy teljesítették a Szuhogy-Imola szakaszt. 🙂 Gratulálunk nekik mindkét bajnoki címükhöz.

Láthatunk még titeket idén valahol?

Hamarabb, mint gondolnád. Éppen Juhász Csabával rójuk a Rally Hungary pályáit, az Európa bajnoki futamon fogok navigálni. Gabi Molnár Zsolti barátunknak fogja olvasni az itinert hétvégén, de az idei évre a saját versenyautónkat sem szeretnénk még letenni. Meglátjuk, hogy a helyzet mit enged meg, de nem tartunk elképzelhetetlennek egy Mikulás Rallye-t sem, mert még murván eddig soha nem vezettem, csak navigáltam, úgyhogy időszerűnek érezném, hogy kipróbáljam a bal1-ből is a murvát. A Szilveszter Rallye sorsa az szerintem a pandémiától függ, de jó lenne ott is rajthoz állni. Ezen kívül azt sem tartjuk kizártnak, hogy novemberben elutazunk Kunmadarasra, hogy ott is autózzunk egyet, úgyhogy nálunk még nagyon messze van egyelőre a téli szünet.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!