Baranya-Kupa-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_0098Balics Ákos, Borsfai Dáviddal a jobb1-ben mutatkozott be a Rallye2 mezőnyében, a Korda Racing színeiben a Baranya Kupán, 2015-ben. Az ifjú versenyző nem tétovázott sokat, rögtön két kupát is bezsebelt a komlói célban, bár elmondása szerint nagyon meg kellett küzdenie a hosszú versenytávval. Ákosék azonban máris még hosszabb versenyekre vágynak, gőzerővel készülnek is ezekre egy új autóval, ám erről nem sok konkrétumot árulhatott el még nekünk. Sejtéseink azért vannak, de ezeket vagy megerősíthetitek, vagy elfelejthetitek majd miután elolvastátok a Balics Ákossal készült interjúnkat.

Rallye2.hu: 2015-ben szerepeltél először a Rallye2 mezőnyében.

Balics Ákos: Így van. Augusztusban a Baranya Kupán kaptam lehetőséget Korda Eriktől, hogy beüljek a csapat N/2-es géposztályba tartozó Suzuki Ignisébe, Borsfai Dáviddal szaladtunk vele egyet, megnéztük, hogy mire vagyunk jók. Ennek nagyon örültem és minden várakozásunkat felülmúlta, hogy az N/2-es géposztály második illetve az N csoport harmadik helyére oda tudtunk érni a komlói megmérettetésen egy teljesen ismeretlen autóval. Hatalmas kihívás volt számomra a versenytáv is. Korábban a MARB versenyein 30-40 kilométer gyorsaságit kellett teljesítenünk egy nap alatt, itt meg 100 kilométernél is több várt ránk. A Mecsek Rallye viszont nem úgy sikerült számunkra, mint ahogy elterveztük. A második gyorsasági szakasz – Pécsvárad- közepén becsúsztunk és nem tudtunk az árokból kijönni, ami a verseny végét jelentette számunkra. Ezt követően még egy sprintversenyen, Lábatlanon álltunk rajthoz egy szponzorautóztatás erejéig, hálából a támogatóinknak nyújtott önzetlen segítségéért, amit ezúton is szívből köszönünk. Nagyon jól érezte magát mindenki ezen a kis versenyen és ezután már el is kezdtük a felkészülést a 2016-os évadra.

Baranya-Kupa-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_00951

Rallye2.hu: A Mikulás vagy a Szilveszter Rallye-n nem voltatok ott?

Balics Ákos: A Mikulás Rallye-n ifj. Fekete László hajtotta a Suzuki-t. A teszten ültem mellette és igyekeztem segíteni, hogy a lehető leghamarabb ráérezzen az elsőkerék hajtású autóra, azonban nem kellett túl sokat jártatnom a számat, hiszen hamar elkapta a fonalat és meggyőzően terelte a paripát, aminek meg is lett az eredménye, hiszen kupával térhettek haza a versenyről. A Szilveszter Rally tervben volt, azonban úgy alakultak a dolgok, hogy még nézőként sem jutottunk el. Dávid is sokat van távol a családjától és a munkám miatt én is. Úgy döntöttünk, hogy inkább otthon töltjük az ünnepeket.

Baranya-Kupa-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_404

Rallye2.hu: Egy új autóról beszéltél. Mi ez és mik a terveitek vele a 2016-os évre?

Balics Ákos: Nem mondhatok még el mindent az előttünk álló évadról, mert az még nem teljesen publikus. Viszont amit elárulhatok az is rengeteg információt tartalmaz. A lényeg, hogy egy új sorozatban méretjük meg magunkat egy új autóval. Szép lassan már körvonalazódik a fő csapásirány és ha minden jól alakul, akkor márciusban lerántjuk a leplet a 2016-os tervekről. Az már biztosnak látszik, hogy mi is elköszönünk a Rallye2-es mezőnytől, mivel tavaly mostohagyereknek éreztük a bajnokságunkat. Ha szeretnénk fejlődni, akkor sokkal több időt kell eltöltenünk az autóban, ez pedig csak akkor lehetséges, ha nem 40-50 gyorsasági kilométert teljesítünk egy hétvégén, hanem 140-150-et.

Mecsek-Rallye-2015-Salánki-Gábor_114

Csapatunknak, a Korda Racing-nek sikerült egy olyan autót találnia, ami szerintem a lehető legjobb választás volt a jelenlegi viszonyok közt. Az idei autónkat már ki is próbáltuk és mit ne mondjak: nagyon tetszett. De ennyi tényleg legyen elég, nem szeretnék mindent kikotyogni a hivatalos bejelentés előtt.

Rallye2.hu: A Rallye2-ben nem sok időt töltöttél és kiemelted, hogy a MARB-hoz viszonyítva megleptek a megnövekedett versenytáv által támasztott kihívások. Most pedig még hosszabb versenytávokat adó futamokra szeretnétek nevezni. Ez azért igényli az alapos felkészülést…

Baranya-Kupa-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_054

Balics Ákos: Tudjuk, ezért hetente kétszer edzünk, futni járunk, sőt futóversenyeket is beiktattam az idei terveim közé, ezzel is segítve a felkészülést, hogy a lehető legjobb formában vághassak neki az esztendőnek. Mindezek mellett minden egyes alkalmat ki fogunk használni, hogy a versenyek közt tesztelhessünk az autóval. Többféle futóműgeometriát és abroncsot is ki fogunk próbálni, hogy a lehetőségeinkhez mérten BOMBA! formában szerepeljünk a 2016-os futamokon.

Baranya-Kupa-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_0099

Rallye2.hu: Ti már tudjátok, hogy hová és mivel visz az utatok idén. Van e konkrét tervetek az eredmények tekintetében?

Balics Ákos: A csapatunk részéről a legfőbb elvárás, hogy minden versenyen célba érjünk. Részemről viszont azt mondom, hogy erről majd az Eger és a Miskolc Rallye után tudnék nyilatkozni, amikor már egy kicsit megismerkedtem a kategóriával, a vetélytársakkal, no és persze az autónkkal is. Dáviddal sikerült egy új itinerírási módszert is kidolgoznunk, ezt is le kell majd tesztelnünk, lépésről lépésre kell előre haladnunk, de a cél mindig a dobogó lesz. Bárhol is szerepeljünk.

Salánki Gábor

A Korda Racing együttműködő partnerei: A-HÍD Építő zRt., Hídépítő zRt., Novomatic, Bomba! Energy Drink, ENEOS Motorolaj – Szakál-Met-Al Kft., Metrober Kft, HERTZ – Mercur Rent a Car Kft, Alabárdos Étterem, G-Roby, Frimedia Kft, Garmin,  Szerszámbróker Kft, Surgi Care Kft, BHS Medical, Music Engine Kft, Variocommerce Kft, VitaPlus Kft, Noa-Ép Kft, NOA Nemzetközi Előállító Kft, MNR Fémmegmunkáló és Szolgáltató Kft, Corax-Bioner ZRt, GGK Gulyás Gépgyártó és Kereskedelmi Kft., Alexovics Kft, Auto-Szoft Kft, K-P-K TransCoop, BDA Trans Kft, Lánchíd 19 Hotel, BWS Belső Tér Kft, Credit-cash Faktoring és Pénzügyi ZRt, Gordius Kft, RAORG Translog Kft, Sinus-Networks Kft, Schnell Autó Kft, Tibuktu Bt, PP Média Kft, Verbis Kereskedő és Szolgáltató Kft, RAAB CNC Kft,VIWA Vitaminvíz, Stefani Hungária Kft, Iramko Vezérléstechnika Kft, Iramko Trade Kft, TrailerMax Kft, Revo-Tec Bt, Bialabok Alexandra, Atervinning Kft, AlbaSys Informatikai Szolgáltató Kft, Transvinning Kft, Equicom Kft, Hír-Sat Kft, Steinerbrunner Győző, Sophia-NET Kft, A. S. S. Kft, Belsound Kft

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!