Baksai László és Erdei Zoltán Salgótarjánban megbizonyosodhatott róla, hogy ott tudnak lenni szerencse nélkül is a mezőny legelejében, a negyedik gyorsaságiig vezettek, vagy a másodikak voltak a Salgó Rallye értékelésében. De ekkor a technika ördöge rútul kibabrált velük. Baksai Lászlóval beszélgettünk.

Izgatottan, jó formában, ráadásul a 201-es rajtszámmal az autótok oldalán érkeztetek meg Salgótarjánba. Mire készültetek a Salgó Rallye-n?

Ceredtől egy kicsit tartottunk, nem gondoltuk, hogy ott leszünk a legjobbak. Újonnan fejlesztett gátlók kerültek az autónkba, és először mentünk Pirelli gumikkal élesben. Nagy tervek nem voltak, szerettünk volna az elejében kocsizni, de nem gondoltuk ennyire jól fog menni, az időeredményekkel alaposan megleptük magunkat. Leginkább szerettük volna kiélvezni a 201-es adta lehetőségeket, és egy olyan eredménnyel célba érni, hogy még Pécsen is vihessük ezt az előkelő rajtszámot.

@rallye2.hu

Baksai László-Erdei Zoltán Salgó Rallye 2023 Rallye2 Gy1 Zagyvaróna-Tótújfalu Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Ez három szakaszig megvolt minden remény, szépen autóztatok, Cereden kétszer is abszolút időt írtak a nevetek mellé. Mi történt veletek a versenyen?

A Historic Bajnokság rajtolt az ORB2 mezőnye előtt és kétszer is utolértük a Historicban utolsóként induló, trabantos párost. Öt perc volt a rajtnál köztünk, sokat nem hátráltattak rajtunk, de azért nem volt jó érzés, figyelni kellett rá, hogy nehogy az egyik kanyarban ott legyenek előttünk. Főleg Szuhán volt ijesztő, hogy láttuk őket a szakasz végén, a hosszú egyenesben. Ekkor még volt másfél kilométer a célvonalig, utána majdnem rájuk is zuhantunk. Ezután már hét percre indítottak minket utána. A kocsi addig rendben volt, amíg be nem következett a fatális hiba. Már az első szervízben is láttuk, hogy megrepedt az alkatrész, de nem tudtak a fiúk mit kezdeni vele. Bíztunk a legjobbakban, szurkoltunk, hogy kibírja a versenytávot, igazából azt sem tudjuk, hogy hol és mikor adta meg magát. Valószínűleg Tótújfalu környékén kapitulált, mert második nekifutásra is elsők lettünk a gyorsaságin, én pedig nem éreztem semmi furcsát az autón. Etapon szóltak Zoltán Kevinék, hogy nézzük meg a Ladánkat, mert baj lehet. Igazuk volt. Becsengettünk több házba is, szerszámot akartunk kérni, ám nem tudtuk megoldani a műszaki hibát. Utólag belegondolva nem is baj, hogy nem szereltünk, mert ha a rugó kiesik, akkor mi meg beeshettünk volna az erdőbe, ami nem igazán egészséges.

A bal hátsó gátlónknak felső felfüggesztése szakadt ki a karosszériából. Sokan kérdezték, hogy miért nem mentünk tovább, de nem akartunk kockáztatni, szétveretni az autót, hiszen ez Cered végén történt, aztán jött még a rosszabb minőségű Szuha. 40-50 kilométer/óránál többel nem tudtunk volna menni, szerszám nem volt nálunk, jobbnak láttuk inkább kiállni. Ez jó döntésnek bizonyult, mert a szervizben a srácok sem tudták volna megoldani a hibát, feleslegesen okoztunk volna még több kárt. Nagyon szomorúak voltunk, mert két abszolút szakaszgyőzelmet értünk el, és az összetett második pozíciójából kellett búcsúznunk. Így alakult, a lényeg, hogy a kocsi karcmentes.

Hogyan tovább? A Mecsek Rallye-n ott lesztek?

Most egy kicsit magunk alatt vagyunk, igyekszünk a Mecsek Rallye-ig talpra állni és ott lenni. Tudjuk, hogy nem lesz könnyű a dolgunk, hiszen ott a helyi fiúk nagyon ügyesek, ráadásul sokan vannak. Jó lenne a ritmust felvenni velük… Eleinte azon gondolkodtunk, hogy el is engedjük az évet, annyira megtört minket az salgótarjáni kiesés. Aztán aludtunk rá párat, átgondoltuk a dolgokat és eldöntöttük, hogy megyünk tovább, igyekszünk ugyanolyan lendülettel támadni, mint eddig.

@rallye2.hu

Baksai László-Erdei Zoltán Salgó Rallye 2023 Rallye2 Gy3 Zagyvaróna-Tótújfalu Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Emlékezzetek arra, hogy milyen fantasztikus érzés volt a Nyerges Rallye végén, a célban ünnepelni?

A Nyerges Rallye-t egy ajándékként fogtuk fel, de most meggyőződtünk arról, hogy tényleg tudunk jó eredményeket elérni, a mezőny elejében tudunk kocsizni, az autó tudja, ezért éreztük a Salgó Rallye-n elért „végeredményünket” óriási csalódásnak. Akár újabb abszolút győzelem is lehetett volna belőle. Nem lett. Van még hátra négy futam 2023-ban, megpróbálunk mindegyiken elindulni, aztán év végén meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Rallye2.hu/ORB2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!