Fotó: Gajár Gyula

Baksai Laci és Erdei Zoli a Vértes Rallye-n autózott először és mostanáig utoljára az új Lada VFTS-ével 2021-ben. A kiskunlacházi tesztversenyükről beszélgettünk Baksai Lászlóval.

A Kazincbarcika Rallye-n sajnos a verseny tényleges megkezdése előtt ki kellett állnotok, mert megbetegedtél. Azóta autóztatok valahol?

Nem, és nem csak a Kazincbarcika Rallye-n történtek, hanem az igencsak foghíjas 2021-es esztendőnk miatt is éreztük azt fontosnak, hogy a hűséges szponzoraink mellett a szurkolóinkat és barátainkat is megörvendeztessük egy kis autózással. Ezért látogattunk el az FRT kupasorozat kiskunlcházi állomására, mindamellett, hogy nekünk is jót tett, hogy egy kicsit átmozgattuk magunkat.

Fotó: Gajár Gyula

Milyen volt a repülőtéren körözgetni?

Furcsának éreztük egy kissé a rallye-hoz képest, kellett hozzá idő, mire átvettük a rendezvény atmoszféráját. Rövidnek éreztem a pályát, ezért az edzésen vásároltunk is gyorsan öt plusz kört, hogy minél több kilométert mehessünk a kocsival. Kolencsik Balázséktól kaptunk négy darab Nankang márkájú gumit, amik félig utcaiak, félig slickek voltak, de őszintén mondom, hogy semmit nem vártam tőlük. Balázs azt mondta róluk, hogy remek gumik, bizonyítottak már többször is, egy éve használja őket FRT futamokon, és semmit nem kopttak. Gondoltam, hogy ha ennyire strapabírók, akkor biztosan jó kemények lesznek. Nem csalódtam, mert amíg hidegek voltak az abroncsok, addig konkrétan halálközeli élményben volt részünk, de amikor megmelegedtek, már kezdtük megérteni, amiről Balázs korábban beszélt. Sokkal többet adtak a Nakang-ok, mint, amire számítottunk. Legalábbis a tesztkörök alatt, üzemmelegen, mert a versenyen mindig hidegek voltak, hiszen nagyjából egy órát álltunk két menet között. Kocsikázásnak jó volt, megautóztattam néhány barátunkat, többek közt Anikót, Árpit, Arniet, Zoli csak két kört jött velem, és Deli Lacinak is átadtam néhány körre a volánt. Örülök, hogy tetszett neki is a VFTS-ünk.

Fotó: Gajár Gyula

A lényeg az volt, hogy egész nap vidámak voltunk, az eredménnyel egyáltalán nem foglalkoztunk. Egyetlen körünk volt, amiben nem forogtunk meg, nem hibáztam, akkor rendesen kijött a lépés, jó tempót is tudtunk menni. Amikor teljesítettük az utolsó kört is, a nap végén simán elindultunk haza. Ezután hívott telefonon Arnie, hogy néztem e az eredményeket? Azt sem tudtam, hogy hol kellett nézni, de elárulta és amikor én is rátaláltam a listára nagyon meglepődtem, hogy a nap legjobb Ladás eredményétől mindössze 0,2 másodperccel maradtunk el. Kifejezetten váratlanul ért minket, hogy említésre méltó eredményünk is lett, másodikként intettek le minket a Zsigulisok közt.

Fotó: Gajár Gyula

Ez amolyan téli levezetés volt, vagy netán felkészülés?

Jól sejted, az utóbbiról van szó, mert beneveztünk mi is a Szilveszter Rallye-ra, ott fogjuk zárni a 2021-es esztendőt. Megmaradt mindenünk Kazincbarcikáról, így kézenfekvő volt, hogy részt vegyünk a Szilveszter Rallye-n. Készülünk, várjuk és reméljük, hogy az is legalább olyan jókedvűen fog alakulni, mint a kiskunlacházi felkészülésünk.

A fotókért köszönet Gajár Gyulának!

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!