Baksai László és Erdei Zoltán legutóbb a 2023-as évnyitó futamon tudott az ORB2 mezőnyének az élén zárni. Ezt a Mecsek Rallye-n sikerült megismételniük, aminek a kis mezőny ellenére is tudnak örülni a srácok. Baksai Lászlóval beszélgettünk.

Nem ma kezdted a szakmát, autóztál már a Mecsek Rallye pályáin. Mik voltak a tervek és mit vártatok ebben a speciális helyzetben az ORB2 idei harmadik futamától?

Mindig is szerettük a Mecsek Rallye-t, mert ez az egyik olyan futam Magyarországon, ahol igazi rallyepályák vannak, jó rajtuk versenyezni. Ez tökéletesen igaz volt arra a két szakaszra is, amiket ezúttal kijelöltek. Trefortpusztán soha nem mentünk még ebben az irányban, Zobákpusztán pedig talán a 2000-es évek elején autóztam utoljára, így sok ismeretünk, tapasztalatunk nem volt róluk. Úgy készültünk, hogy ha minden jól megy és az időjárás is kegyes lesz hozzánk, akkor a maroknyi mezőny elejében tudunk majd autózni. A csütörtöki esőzés nekünk kifejezetten jól jött, bíztunk abban, hogy péntekre nem fognak teljesen felszáradni az utak, bár jelezték előre, hogy a verseny napján már jó idő lesz. Halljuk, sokan mondják, hogy nagyon kevesen álltunk rajthoz és hogy nehezen állt össze az egész verseny. Úgy gondolom, hogy a 2024-es Rallye2-es bajnokság 6-7 párosról szól. Ha 50-en álltunk volna rajthoz, akkor valószínű, hogy ugyanaz a 6-7 versenyzőpáros szólt volna bele az élen folytatott harcokba és közülük a többség ott volt Pécsett. Ez megadja a sokak által hiányolt sportértékét a futamnak, de természetesen nagyon sajnáljuk, hogy ennyire kevesen tudtak részt venni a Mecsek Rallye-n, a Rallye2-ben.

@rallye2.hu

Baksai László-Erdei Zoltán Mecsek Rallye 2024 Rallye2 Gy1 6-os út-Trefortpuszta Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

Sokat nem vacakoltatok, már az első szakaszon elrúgtad rendesen a gázt, egyértelművé tettétek, hogy nagy serlegekért jöttetek. Hogy alakult a versenyetek?

A két szakasz isteni volt, ha szombaton autózhattunk volna rajtuk, akkor simán lehetne a Mecsek Rallye akár az év versenye is. A szerda, csütörtök, pénteki versenynapok, a korai kezdés, valamint a rövid idő, amennyit versenyezhettünk az nem fokozta a részvételi kedvet. Megértem, hogy a Historic Európa Bajnokság miatt ezt az utat kellett járnia a rendezőknek, szerintem az erejükön felül teljesítettek, színvonalas versenyt raktak össze nekünk, csak nem jött ki jól. Mondjuk a szervízpark helyszíne hagyott maga után némi kívánnivalót, de túl vagyunk rajta. Viszont ennek köszönhetően még 200 kilométer sem volt a verseny össztávja, pörgős verseny volt. Az első gyorsaságira nagyon ki akartuk hegyezni magunkat, érzésem szerint ez a taktika kifizetődött, ott dőlt el a verseny.

Korán volt, senki sem tudta, hogy a pályák mennyire száradtak fel, megmaradt e rajtuk, a hajnali pára? Majdnem 11 másodpercet adtunk a második helyezettnek, megalapoztuk az előnyünket, de nem lassítottunk, az öt szakaszból négyet megnyertünk, szinte mindig tudtunk egy kicsit hozzátenni az időnkhöz. A negyedik szakaszon kaptunk ki egyedül Rónavölgyi Endrééktől, ott is csak 0,2 másodperccel. Ez egy kiváló visszacsatolás volt arra nézve, hogy jól írtuk fel az itinert és az autónk is kezd igazán ütőképes állapotba kerülni, már csak a motorerő terén kell valahogy behoznunk a lemaradásunkat. Egy kisebb kalandunk volt. Egy visszafordítónál leért a hátsó kerék a sárba és ettől keresztbe állt alattunk a VFTS, de kontrollálható volt a helyzet, nem kerültünk bajba emiatt. Precízen mentünk, amit elterveztünk, azt maradéktalanul sikerült megvalósítani, szerencsénk is volt, nagyon jól álltak a csillagok a Mecsek felett.

Annyira jól, hogy megnyertétek a P12-es géposztályt és az összetettet is. A Lada Kupát csak azért nem, mert elegendő induló híján nem értékelték.

Örültünk természetesen, de felemás érzés volt, mert nagyon picike volt a mezőny, mindössze öt autó ért célba versenyben, Görög Petiék pedig szuperrallye-val gurultak át a céldobogón. Sokkal jobb lett volna, ha 30-40 autó vág neki a versenytávnak. De ott voltunk, így is megcsináltuk, nem volt könnyű futam, szerintem joggal lehetünk boldogok. A maximális pontszám mellé a Power Stage elsőségéért járó öt pont is a miénk lett. Ezzel feljöttünk a bajnokságban az abszolút második helyre és Rónavölgyi Endréék is lőtávolba kerültek, csupán 4,5 ponttal vezetik előttünk a tabellát.

@rallye2.hu

Baksai László-Erdei Zoltán Mecsek Rallye 2024 Rallye2 Gy3 6-os út-Trefortpuszta Rally rallye rallycar rally rallyecar rallying rali

♬ eredeti hang – Rallye2.hu/ORB2.hu – Rallye2.hu/ORB2.hu

A Székesfehérvár Rallye-n akár le is faraghatjátok ezt…

Félidőnél járunk, a hátra lévő három versenyre mindenképpen keményebben kell készülnünk, meg kell találnunk azokat az apróbb hibákat, amiket érzünk a kocsiban és ha ezeket sikerülne orvosolni, akkor jó eséllyel tudnánk továbbra is a mezőny elejében autózni. Ha a Székesfehérvár Rallye-n a megszokott szakaszok lesznek, akkor az nekünk jó lenne, mert hasonlítanak azokhoz, amiken most, a Mecsekben mentünk, de talán szélesebbek az utak, több a le és a fel, az ilyen pályák nagyon feküdtek nekem mindig. Reméljük, hogy július közepén is így lesz. A kocsi karcmentes, ez nagyszerű dolog, úgyhogy megpróbálunk legközelebb is nagy erővel támadni.

Rallye2.hu/ORB2.hu – Salánki Gábor

Köszönjük a segítséget:

A PSZA Motorsportnak, és Kasza Zoli bácsinak az autó felkészítésében.

 Köszönjük a Krampek családnak, hogy a szervízben önzetlenül segítettek.

Köszönünk szépen mindent a Kolencsik családnak és a Borsod Race Media csapatának!

 Köszönjük a családunknak, hogy türelemmel elviselték a felkészülésre fordított napokat, heteket és hogy távol voltunk a verseny miatt.

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!