A csekély létszám ellenére is ádáz csaták alakultak ki a Rally2 Bajnokság évadnyitó futamán, Orfűn, ám az ózdi nevezéseket elnézve legalább kétszer annyi izgalomra számíthatunk a borsodi pályákon, és könnyen megeshet még az is, hogy szombatra a pályák élményfürdővé változnak.

A családias hangulatúra sikerült Orfű Rallye után Ózdon már erőre kap a Rally2 Bajnokság mezőnye, hiszen éppen a duplájára rúg a nevezők létszáma, az Orfű Rallye győztesei, Ifj. Fogarasi Attiláék pedig biztosan nem bánnák, ha az ország Dél-nyugati csücske után Észak-Keletről is szép és nagy kupákkal térhetnének haza. Az évadnyitó futam kilenc gyorsasági szakaszából ötöt, – köztük a power stage-et – is megnyerték Ifj. Fogarasiék, így senki sem lepődött meg azon, hogy a bajnokság állásának a közzététele után, a móri páros maximális pontszámmal ugrott a 2021-es Rally2 Bajnokság élére. Mögöttük Zsebe Gáborék és Péter Pálék értek célba, ők állnak az ezüst és a bronzérmes pozícióban jelenleg a tabellán. A második fordulóban, Ózdon újra ott lesz mindhárom páros a mezőnyben, és a kiélezett mecseki csaták után még nehezebb lesz a dolguk, hiszen Borsodban már 54 páros – plusz öt előfutó duó – fog felsorakozni a rajtvonal mögött. Sokaknak az ózdi lesz a 2021-es év első versenye, így többen is most fogják bemutatni az új autójukat. Janovich Rolandék győzni szerettek volna az évnyitón, de az autójuk megállt, ezért innentől kezdve nem hibázhatnak, ha az év végén magukénak szeretnék mondani a bajnoki elsőséget. A P13-as kategória bajnokai, Ruszkai Attiláék nem készültek el a megújult, P12-es autójukkal az áprilisi rajtra, úgyhogy Ózdon debütálnak az új kategóriában. Orfűn Tordai Gáborék, egy mezőkövesdi teszten pedig Bartha Nándorék törték össze az autójukat, és mindkét pilóta megsérült az esetek következtében. Jelentjük, hogy mindketten gyógyulnak, de Gabi nem tudta még vállalni az indulást, ám Bartha Nándi megpróbálja teljesíteni az ózdi versenytávot. A Rally3 versenyzői közül hét páros gondolta úgy, hogy megméreti magát a Rally2-es, ózdi futamon, ők a mezőny végén fognak autózni az „éles” Rally2 után. A sok hölgynavigátor mellett a volánnál is ülnek majd lányok, ezen a futamon ketten is, ráadásul mindketten Ford Fiesta R2T-t fognak vezetni. Az egyikük Krajnyák Petra lesz, míg a másik Fiestát Szilas Dorka terelgeti majd, a mezőnyben pedig összesen 10 darab R2-es versenyautót láthat majd a pályák mellé visszatérő amatőr gombászokból lett szurkolók remélhetőleg népes tábora. A 6-os kategória sem lesz piskóta a maga 16 nevezőjével, de a P12-ben összesen 17 versenyautónak, főleg Ladáknak fogják pénteken délután elrúgni a gázpedálját az ózdi salakon.

Az eredeti tervek szerint a Rally2-es versenyzőpárosokra két pályán, hat gyorsasági szakasz és 90 versenykilométer várt volna, ám sajnos megrövidítették a gyorsaságik hosszát, de még így sem nevezhető rossznak az a 75 kilométer, amit szombaton teljesíteni kell. A Rally2-esek ózdi szereplése már pénteken délután megkezdődik, mivel 15 órától az ózdi salakstadionban fognak teljesíteni bemelegítésként 3-3 kört a versenyzőpárosok. Szombaton mindenki kényelmesen kipihenheti magát, hiszen a 201-es rajtszámmal „hajnali” 10 óra 08 perckor vágnak neki Ifj. Fogarasi Attiláék az első, az időjósok szerint vizes, saras, Sáta-Kiskapud gyorsaságinak. Ezen, és a Királdi kör-Borsodbóta gyorsaságin is háromszor kell végigszáguldani a mezőnynek, mielőtt megérkeznének a verseny végén, a parc fermébe, ami után az arra érdemesek átvehetik majd a megérdemelt serlegeiket a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!