IMG_7938Markó Tibiék ezúttal is nagyon magasra teszik a lécet május 15 és17 között, ám ezúttal a jól megszokott bükfürdői versenyközpont helyett Vas megye szívébe, Szombathelyre költözik vissza a mezőny és az Iseum Rallye-n fogják gyűjtögetni a murvás tapasztalatot a versenyzők. Markó Tibivel beszélgettünk, aki ezúttal sem hagyta figyelmen kívül a Rallye2-es csapatok egyik legfőbb óhaját. (Az interjú április 21-én készült.)

Rallye2.hu: Az első és legfontosabb kérdésem, hogy az idei versenyeiteken is lesz e a büfében a legendás, óriási rántott húsos szendvicsből? ☺

Markó Tibor: ☺ Rajta vagyunk az ügyön, igyekszünk, hogy legyen.

Rallye2.hu: A naptár szerint már nyilvánosnak kéne, hogy legyen a versenykiírásotok. Mi újság ebben az ügyben?

Markó Tibor: Így van. Április 15-én kellett volna a versenykiírásnak megjelennie, de sajnos az engedélyeztetés folyamata egy kicsit lassabb a hagyományosnál, ezért van némi csúszás a megjelenésben.

Rallye2.hu: Szerinted mikorra várható, hogy megjelenik a kiírás az Interneten?

Markó Tibor: Remélhetőleg két napon belül. Nagyon bízok benne. Azt viszont mindenképpen szeretném még ehhez a kérdéshez hozzáfűzni, hogy a csúszás miatt ki is fogjuk tolni a nevezés záró időpontját, pont azért, hogy a versenyzők nevezési feltételei, lehetőségei ne csorbuljanak.

Rallye2.hu: Megszoktuk már az elmúlt években, hogy Bükfürdő Rallye-t rendeztetek, most viszont Szombathely szerepel vendéglátó városként és Iseum Rallye néven került be a menetrendbe a versenyetek. Miért?

Markó Tibor: Bükfürdővel annak idején kötöttünk egy négy éves szerződést, ami a tavalyi évben véget ért. Ezért kellett új gazdát keresni a versenynek. Nagyon szép és jó volt, gyönyörű helyen voltunk Bükfürdőn, remek házigazdánk volt a fürdőváros. Nagy köszönettel tartozunk mindenért a településnek és lakóinak egyaránt. Idén azonban új házigazdát kerestünk és Szombathely megyei jogú város tárt karokkal fogadta a versenyt és az első pillanattól kezdve mellé állt. Ennek eredményeként a verseny neve nem Szombathely Rallye lesz, hanem Iseum Rallye, ezt ők kérték. Az Iseum egy Isis szentély Szombathelyen, amit nem túl régen gyönyörűen felújítottak. Ott lesz előtte a rajt és a cél ceremónia is ezért mondhatom, hogy központi szerepe lesz a versenyben is. Úgy gondolom, hogy ez a változás semmilyen hatással nem lesz a verseny minőségére, biztos vagyok abban, hogy továbbra is a versenyzők által már ismert és megszokott magas színvonalon folytatódhat Vas megyében a Rallye Országos Bajnokság. Fontos, hogy egy olyan versenyt szeretnénk csinálni, – ezt Lakatos Robi fogalmazta meg tavaly – hogy most, amikor talán már elindult végre felfelé a rallye, akkor nem tehetjük meg hogy, egy napos leegyszerűsített versenyeket csináljunk. Hangsúlyozom, külön kiemelem, hogy nem üzengetni akarok az előző mondatommal senkinek! Mi is ezt az imént említett szemléletet tettük a magunkévá. Egy nagyjából bő két és fél napos versenyt tervezünk. Pénteken rajtceremónia, szombaton délután kezdődnek a gyorsasági szakaszok, és vasárnap is folytatódik a program a célig.

Rallye2.hu: Bükfürdőn már megszoktuk, hogy prológgal nyitjátok a versenyt. Szombathelyen lesz e prológja az Iseum Rallye-nak?

Markó Tibor: Felvetődött Szombathelyen is a prológ lehetősége, de most így első körben nem. Viszont pont úgy, mint Bükfürdő esetében itt sem egy egy éves szerződésben gondolkodunk. Ezen a régi-új Szombathely Rallye-n nem prológ lesz, hanem egy grandiózus rajtceremónia, mégpedig olyan megoldásokkal és látványelemekkel, amik itthon, Magyarországon eddig nem voltak jellemzőek rallye versenyeken. Erről egyelőre többet nem akarok elárulni. A lényeg, hogy pénteken este 19:30-kor kezdődik majd a ceremónia, – nyilván ez sem véletlen- amin szeretnénk valóban egy olyan rajt ceremóniát összehozni, ami a nézőknek és a versenyzőknek egyaránt újszerűként hat majd, és mind minőség mind pedig a megbecsültség szempontjából a megfelelő helyre kerül ezáltal maga a rallye is. A rajt után egy fergeteges rallye party kezdődik az Iseumhoz, a rajtceremóniához nagyon közel, mindössze, ha jól tudom 24,5 méterre található Móló Caféban, ahová a szurkolókat, szerelőket, versenyzőket és minden rallye iránt érdeklődőt szeretettel várunk. Mint korábban mondtam a szombati verseny csak délután kezdődik ezért nyugodtan bulizhatnak a csapatok, lesz lehetőségük kellemesen elfáradni és utána lesz idejük kipihenni is magukat.

Rallye2.hu: Ti mindig készültök valami kis meglepetéssel. Jól gondolom, hogy ez lesz az idei versenyre a „meglepitek”?

Markó Tibor: Igen, szeretnénk most is valamit „lőni”, ami újdonság és egy kis pluszt ad a megszokottakhoz képest, ezért is fektettünk bele rengeteg munkát és nagy hangsúlyt arra, hogy a rajtceremónia újszerű legyen, illetve meglepő.

IMG_79411

Rallye2.hu: A pályákról mit mondhatsz el?

Markó Tibor: A pályák alapvetően nem változnak. Az elmúlt években már megszokott és megismert pályákat fogják az „étlapon” találni a versenyzők és a szurkolók. Itt szeretném megjegyezni a Rallye2 vonatkozásában, hogy komoly fejtörést okozott nekünk, hogyan járjunk el az esetükben. Azt a döntést hoztam végül, hogy a költséghatékonyságra fektetjük a hangsúlyt, az lesz rájuk nézve az elsődleges. A Rallye2-esek versenyét konkrétan két naposra tervezzük.

Rallye2.hu: Akkor viszont én itt mondom el, hogy ezért a Rallye2-es versenyzők elég nagy százaléka térden állva hálálkodik ezért neked, hiszen évek óta emiatt könyörögnek minden létező fórumon, hogy egy Rallye2 verseny férjen bele két napba. Bárhol.

Markó Tibor: Köszönöm szépen! Azért is szeretném ezt így elmondani és leírni, hogy a Rallye2 versenyzői nehogy azt gondolják vagy érezzék, hogy róluk megfeledkeztem.

Rallye2.hu: Nem fogják azt érezni…

Markó Tibor: Ahhoz, hogy a pénteki programban, a rajtceremónián ők is részt tudjanak venni, ahhoz nekik és csapattagjaiknak is plusz egy nap szabadságot kell kivenni, adott esetben egy napival több tiszteletdíjat kell fizetni a szervizeseknek, plusz egy nap szállás, étkezés és a többi. Véleményem szerint a Rallye2-es versenyzőknek a pénteki eseményeknél többet ér az, ha ezeket a költségeket inkább megspórolják és mondjuk az itt megmaradt Forintjaikat kiegészítve részt tudnak majd venni a Baranya Kupán. Summa-summárum, tehát a Rallye2-t is szeretettel várjuk, az ő programjuk tokkal vonóval szombaton és vasárnap fog zajlani.

Rallye2.hu: Erről van szó Tibi! Én biztos vagyok benne, hogy sokan örülnének, ha mások is követnék ezt a nézetedet. A pályákkal kapcsolatban még megkérdezném, hogy volt e rá lehetőségetek, hogy a régi Őrségi Nemzeti Parkban található pályákra visszatérjen a rallye?

Markó Tibor: Úgy fogalmazok ezzel a kérdéssel kapcsolatban, hogy tapogatózunk. Őszintén bevallom, hogy ez egy nagyon nem egyszerű feladat. Idén ez biztosan nem fog sikerülni, azt sem mondhatom, hogy jövőre így lesz. Próbáljuk meggyőzni azokat az ítészeket, akik ebben a dologban illetékesek, hogy igenis lehet ebben a témában egyességre jutni. Szerintem a természet, a természet szeretete illetve a rallye között lehet párhuzamot vonni, működhet együtt a két dolog.

Rallye2.hu: Zárszóként mit mondanál még el?

Markó Tibor: Azt, hogy mindenkit sok szeretettel várunk az Iseum Rallye-ra és, hogy mi minden egyes versenyünkön, így most is azon dolgozunk, hogy a valódi rangjához méltó helyre, a megfelelő polcra kerülhessenek a rallyeversenyzők a rallye versenyek és maga a rallye is. Mindenkinek élményekben gazdag, sikeres és balesetmentes versenyt kívánok az Iseum Rallye-ra és a teljes bajnokságra!

Salánki Gábor

 

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!