Riskó Dani és Lászka Alex önmagát is meglepve a P13-as géposztály élmezőnyében tudott autózni az Eger Rallye-n, de a technika ördöge sajnos belerondított a srácok örömébe. Riskó Danival beszélgettünk.

Régen láttunk titeket a Rally2 Bajnokság mezőnyében. Mi szél hozott vissza és mik a terveitek 2022-ben?

Tavaly májusban, az Ózd-Eger Rallye-n indultunk utoljára a mezőnyben, és akkor a hazai versenyünk egészen jól sikerült. Ezután tartottunk egy hosszabb szünetet, aminek a lezárásaként 2022-re azt terveztük, hogy három Rally2-es bajnoki futamon fogunk részt venni a környékünkön. A választásunk az Eger, a Kazincbarcika és az őszi Ózd Rallye-ra esett, Egerről immár múltidőben beszélhetünk. Egertől többet vártunk, mint ami összejött. Legalábbis abból a szempontból vártunk többet, hogy bíztunk abban, hogy sikerrel teljesítjük a versenytávot. Muszáj volt idő előtt feladni sajnos.

Mi történt veletek az egri pályákon?

11-en voltunk a kategóriánkban, jó lett volna az 5-ik hely környékéig felkapaszkodni. Nagyot néztünk mikor a vasárnapi első két szakaszon jócskán felül is múltuk ezt. Szombaton hatalmas várakozás volt bennem, nagyon vártam az első szakasz rajtját, hiszen lassan egy éve nem ültem a versenyautóban.

Éles teszt is volt nekünk az egerszalóki szakasz, szerintem se túl jól, se túl rosszul nem sikerült, leginkább átlagosnak értékelném. Hatodikként értünk a célba, a géposztályban. Másnap reggel nagy meglepetésben volt részünk, hiszen Bátor remekül sikerült, P13 második időt jöttünk, aminek örültünk, de az öröm csak a harmadik szakaszig tartott, mert Sirokon elment a harmadik sebességi fokozat a váltóból. Ezzel együtt is megfutottuk Sirokon második időt a P13-ban. Megpróbáltunk így még egy kört autózni, de az időeredmények azt mutatták, hogy felesleges próbálkozni, folyamatosan csúsztunk lefelé, a hab a tortánkra pedig az volt, hogy kilyukadt a váltóház.

Onnantól kezdve nem kellett gondolkodnunk azon, hogy feladjuk e a versenyt? Egy lassítót sikerült elcsípnünk, amit a hosszú szünetnek, a rutin hiányának tudtam be. Azt hittem, hogy defektünk van, ez is közrejátszott abban, hogy sikerült nekimenni a gumiknak.

Kazincbarcikán, ahogy említetted a beszélgetés elején, szeretnétek ott lenni.

Igen, ez a tervünk, mondhatjuk rá, hogy hazai verseny lesz, mert nagyon közel van a lakhelyemhez, de vannak olyan pályák a környéken, amelyeken még nem is jártam. Előfordulhat, hogy egy messzebbi szakaszt jobban ismerek, mint, amik az útvonallapon lesznek. Nagy terveket nem tudunk és nem is akarunk kitűzni magunk elé, a legfontosabb az lesz, hogy sikerrel abszolváljuk a versenytávot. Természetesen minél előkelőbb helyen. Ha egy dobogós, vagy dobogó közeli pozíciót sikerül elcsípni a versenyek végén, annak mindig nagyon tudunk örülni. Ezzel Kazincbarcikán is meg lennénk elégedve.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!