Péter Palkó és Varga Kristóf számára hazai pálya lesz az Eger Rallye, hiszen Palkó Egerben nevelkedett és sokáig ott is élt, de korábbi sikerük ellenére csakis az lesz nekik a fontos ezúttal, hogy elfeledjék az év eleji, orfűi fiaskójukat. Péter Pállal beszélgettünk.

Az Orfű Rallye-tok finoman fogalmazva sem úgy alakult, ahogyan azt elterveztétek. Mi történt veletek a mecseki évnyitón?

Minden bajunk abból fakadt, hogy a sok téli munka után túl későn lett kész a Hondánk, és nem tudtuk megfelelően kipróbálni a Rally2 Bajnokság rajtja előtt. Ennek komoly böjtje lett. Nem működött a változó szelepvezérlés, ez eredményezte azt, hogy roppant gyenge volt az autónk. Valahol megütöttük a jobb első lengőkart, ami hátrébb csúszott, elhajlott, emiatt pedig egyszer beestünk az árokba. Hamar kijöttünk onnan, de meg kellett állni, hogy megtisztítsuk a vastagon sáros, ezért már kis sebességnél is nagyon rázó kerekeket.

Pályafutásom során eddig soha nem kaptam még defektet, Orfűn ez is megtörtént. Minden összeesküdött ellenünk a Mecsekben, nem is tudom, hogy az összes hátráltató tényezőt felsoroltam e? Csak annak örülhettünk, hogy célba értünk, nem lettünk utolsók, és még néhány pontot meg tudtunk így is menteni a 2WD Kupában.

Sikerült gatyába rázni azóta az autót?

Természetesen. Mindent orvosoltunk, kijavítottunk, úgy néz ki, hogy hazai pályán már végre jól fog muzsikálni az kocsi. De erre a kérdésre majd kanyarodjunk vissza a verseny után, hétfőn, és akkor már meg tudom majd biztosan mondani, hogy tényleg jó volt e a Hondánk?

Egri vagy, az Eger Rallye következik, ki tudjátok majd használni a hazai pályák előnyét?

Valószínűleg meglepődnétek, ha azt mondanám, hogy nem ismerősek a pályák, de ez nem így van, mindkettőn mentem már. Viszont az érdekes információ lehet velem kapcsolatban, hogy ez lesz az első olyan versenyem életemben, amikor olyan gyorsaságikon fogunk autózni, amelyen már korábban is versenyeztem.

Volt már kiemelkedő eredményetek Eger Rallye-n, két éve. Mi a terv az idei évre?

2020-ban, az őszi Eger Rallye-n, Foczkó Ákos és Madarász Szabolcs mögött az abszolút második helyen zártunk, megnyertük a 6-os géposztály csatáit, valamint a 2WD Kupában is mi voltunk a leggyorsabbak. Idén nem erre készülünk. Nem lennénk könnyű helyzetben, ha ilyen fantasztikus eredményekért akarnánk küzdeni, mert nagyon megerősödött 2022-re a Rally2 Bajnokság mezőnye. Szépen, a saját magunk tempójában, problémák nélkül autózva, szeretnénk eljutni a célig. Az orfűi bakiparádénk után mindössze ennyire vágyunk, mert nagy szükségünk van jelenleg arra, hogy helyrebillenjen az önbizalmunk, és úgy tudjunk autózni, mint mondjuk a tavalyi év végén, a Kazincbarcika Rallye-n.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!