Székesfehérvár Rallye 2015.06.14 Rallye2 Salánki Gábor_102Technikai hátrányban, tolókerekes váltójuk nélkül, de apait-anyait beleadva küzdött a Székesfehérvár Rallye-n a Kopasz Krisztián-Papp László duó, akik sajnos nem jutottak el a célig, mert az ötödik gyorsasági szakaszon, az erdő szélén ért nekik véget a futam. A tempó nagy volt, a szerencse sem kicsi, ezért csak a srácok tárcája bánja a kalandot, ők rendben kiszálltak a leamortizált Hondából. És ez a legfontosabb. Papp Lacival beszélgettünk.

Rallye2.hu: Hogy sikerült a felkészülésetek a Székesfehérvár Rallye-ra? No és persze beszélj nekünk a versenyetekről is! Nem értetek sajnos el a célig.

Papp László: Hát elég kacifántosra sikerült a felkészülésünk. Szombathelyen megállt a tolókerekes váltónk, ami helyett gyorsan kellett egy másikat szereznünk, ami természetesen messze s közel nem tudta a megszokott teljesítményt hozni. Nem olyan volt vele az autónk, amilyennek lennie kellett volna. A legrosszabb talán az volt, hogy dupla kuplungolni is kellett. Egy kuplunggal kivettük üresbe, a másikkal vissza sebességbe. A második helyünket ettől függetlenül is tudtuk tartani. Nekünk pedig ez volt a lényeg, hiszen szépen gyűltek (volna) ezzel is a pontjaink a bajnokságban. Vagyis lényegében egészen szépen haladtunk, az első körünk gyakorlatilag eseménytelenül telt, jól éreztük magunkat az autóban, csupán a nagy hőség volt az, ami nem tetszett. A szerviz után a negyedik gyorsaságin újra – a nap folyamán immáron negyedszer- autóztunk egy kategória második helyet és elérkeztünk az 5. szakaszhoz, aminek a szerepét az Oroszlány-Pusztavám gyorsasági töltötte be. Ennek a pályának az aszfaltja eléggé csúszós, úgy is mondhatnánk, hogy fehér aszfalt. No ezen elvesztette az autónk a tapadását egy kanyarban. A tempó is elég jelentős volt, harmadik fokozatban, teljes gázon értünk ebbe a hosszú bal1-es kanyarba, nagyjából 110-120 km/órás sebességgel.

11402587_1006092956081956_7136571056436528968_o
Forrás: Papp László/Facebook

Krisztián nem tétlenkedett, összeszedte ő ügyesen a versenyautót, csak mire egyenesbe állt a Hondánk valami miatt újra megjött a tapadás, betapadtak a gumik és ez kirántotta a kezéből a kormányt és egy az egyben bevágott minket az erdőbe. A természet legelőször az én ajtómon, a jobb oldalon kopogtatott be egy fatörzs képében, aztán a többit úgy rendezte az élet magától. Kettőt forgott az autó a tengelye körül, már csak, hogy minden oldalát megtörjük, nem borultunk, nem voltunk tetőn, de elég nagy esés volt ez azért így is. Mikor kiszálltunk és elemeztük a helyszínt, akkor láttuk, hogy nem volt guminyom az úton, tehát túl sokat nem lassulhattunk a becsapódás előtt. Látványos és költséges produkciót mutattunk be, annyi szent. Szerencsénkre a motor nem sérült, de azért lesz így is bőven mit a kukába dobálni. Vágni egy helyen kell majd a Hondát, a küszöbnél a jobb oldalon.

Székesfehérvár Rallye 2015.06.14 Rallye2 Salánki Gábor_100

Rallye2.hu: Mennyire viselt meg titeket testileg, lelkileg ez a kaland?

Papp László: El nem tántorít semmitől, bár persze nem esett jól, sokkal jobb lett volna kár nélkül a célban befejezni a versenyt, mint ahogy azt terveztük. Valószínűleg még kupát is kaptunk volna, no meg pontokat. Az autóból egyetlen karcolás nélkül szálltunk ki, semmi bajunk nem esett, tökéletesen működött minden védelmi berendezés.

Rallye2.hu: Tetszettek amúgy a pályák és maga a verseny?

Papp László: A pályák jók voltak, bár a harmadik gyorsnak igazából nem találtuk meg az értelmét, annyira rövid volt. Ameddig mentünk jó volt, jó lobogós. A hosszú csákberényi szakasz az nagyon tetszett, annak a végére mindig úgy értünk oda, hogy tök jól elkaptuk a fonalat, remek volt rajta menni és nagyon jól éreztük magunkat. A szervezés tökéletes volt, nem kellett sokat állnunk a rajtban, mint több idei versenyen is már, nem volt etap meg ilyesmire gondolok. Rugalmas volt, minden szinte percre pontosan működött, ahogy beálltunk a beíróba két perc múlva már rajtoltunk is, jól megszervezett verseny benyomását keltette a Székesfehérvár Rallye.

11402587_1006092956081956_7136571056436528968_o
Forrás: Papp László/Facebook

Rallye2.hu: Három hét van még a Veszprém Rallye-ig. Ott lesztek?

Papp László: Először úgy volt, hogy nem megyünk Veszprémben, de még megeshet, hogy ott leszünk. Krisztián elmondta, hogy amíg a tolókerekes váltónk el nem készül, addig nem szeretne ezzel foglalkozni. Szép a második hely is, de az utcai váltóval esélyünk sincs küzdeni az első helyért, az pedig jó lenne, valahol csak benne van az emberben, hogy szeretne a győzelemért hajtani. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a Veszprém Rallye-ra kaptunk egy ajánlatot, lehetne egy autót bérelni, lehet élünk is ezzel a lehetőséggel. Majd meglátjuk. Ez a héten fog eldőlni. Az nem kérdés, hogy a bajnokság szempontjából bitang fontos lenne, hogy tudjuk gyűjteni a pontokat. Most konkrétan 10-et vesztettünk, de nem szomorkodunk miatta, ezt még el tudjuk dobni. De innentől kezdve minden versenyen célba kell érnünk és nyernünk kellene, ahhoz, hogy az év végén egy nagyon szép eredménnyel büszkélkedhessünk.

Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!