Janovich Roland és Csáthy Miklós soha nem adott még fel semmilyen okból futamot pályafutása során, de a technika ördöge Orfűn bemutatkozott nekik, idő előtt lengette meg a kockás zászlót a párosnak. Janovich Roland foglalta össze a küzdelmesre sikerült évnyitó versenyüket.

Nagy reményekkel érkeztetek meg az Orfű Rallye-ra. Mik voltak a tervek?

A rajt előtt azt mondtam, hogy nemcsak az Orfű Rallye-val, hanem az egész 2021-es évvel kapcsolatban is igen komoly elképzeléseink vannak. Ennek megfelelően télen alaposan felkészítettük az autónkat, majd elutaztunk Kiskunlacházára, egy tesztre, mert egyrészt szerettünk volna mi is visszaszokni a versenyzéshez, másrészt pedig úgy gondoltuk, hogyha van valami probléma az autónkkal, akkor az ott jöjjön elő ne pedig éles helyzetben, az évnyitó versenyen. Orfűre úgy utaztunk el, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy megnyerjük a futamot, vagy legalább a dobogó egyik fokára felálljunk. Ezúttal ez sajnos nem jött össze.

Küzdelmes menettel kezdődött a 2021-es évetek. Mi történt veletek Orfűn?

Már az első gyorsasági szakasztól kezdve főtengely jel problémával küszködtünk, és végül emiatt kellett kiállunk a hetedik gyorsaságin. Egyetlen szakaszon sem volt 100%-os a motorunk, az pedig egyáltalán nem hajtotta a malmunkra a vizet, hogy a gyorsasági szakaszok nagy része emelkedős volt. Mérgesek vagyunk a történtek miatt, de egyáltalán nem vagyunk szomorúak. Nekiláttunk itthon az autó javításának megkeressük, orvosoljuk a hibát és következő futamon újult erővel támadunk. Úgy akarunk odaállni majd a rajtvonalhoz, ahogy eddig is, úgy, hogy ne tudjunk kiesni. Mondjuk a terv most is ez volt, csak éppen az élet felülírta.

Nem fog változni ezután sem a hozzáállásunk, mert az idei évben szeretnénk megszerezni a Rally2 Bajnokság abszolút értékelésében az első helyet. Próbáltunk ezért Orfűn is az utolsó percig küzdeni, mert tudjuk nagyon jól, hogy az év végi elszámolásnál minden pontra szükségünk lehet. A bajban is arra törekedtünk, hogy érjünk be a célba és lehetőleg szerezzünk pontokat, mert a vágyainkat – főleg úgy, hogy most 0 ponttal indítottunk – nagyon kemény lesz teljesíteni. Az abszolút harmadik helyen álltunk Orfűn, amikor kiestünk. Ilyen egyébként még soha nem fordult elő velünk. Soha nem adtunk fel korábban futamot, még a Rally3-ban sem. Remélem, hogy ezzel a kiállással jó időre kipipáltuk ezt tételt is. A problémákat leszámítva egyébként tetszett a verseny, jól éreztük magunkat a hetvehelyi gyorsaságit még így is kifejezetten élveztük.

A következő futam az Ózd-Eger Rallye lesz, ahol a szavaidból ítélve ti is ott lesztek.

Igen, megjavítjuk az autónkat és mindenképpen megpróbáljuk úgy teljesíteni a versenyt ahogyan az idénynyitó futamon, Orfűn szerettünk volna megkezdeni a 2021-es évet.

Rallye2.hu -Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!