Székesfehérvár Rallye 2015.06.14 Rallye2 Salánki Gábor_025Abszolút ötödikként és az A/6 első helyén ért célba Székesfehérváron Jánosa Ákos és Brunekker Árpád, amivel megerősítették vezető helyüket, illetve még jobban elhúztak üldözőik elől az A/6-ban. Fejben azonban már a Veszprém Rallye-ra gyúr Ákos, aki elárulta, hogy innentől azért fél szemét a tabellán tartja és az évad felén túl már a taktikázás is szerephez juthat az év hátra lévő futamain. Jánosa Ákossal beszélgettünk.

Rallye2.hu: Hogy éreztétek magatokat Székesfehérváron?

Jánosa Ákos: Hát ahhoz képest, hogy azt gondoltam, hogy nem szeretem a székesfehérvári gyorsokat, egész jól éreztük magunkat. Meleg az volt. Nem kicsi. De igazából rendben volt minden.

Rallye2.hu: Hogy tetszettek a pályák?

Jánosa Ákos: A hosszú 18 km-es gyorsasági, a Csákberény az számomra inkább egy rallyesabb gyors volt, mint a többi. A Bakonycsernye, a maga öt kilométerével és a két nagy egyenesével nem nőtt nagyon a szívemhez bevallom, de teljesítettük, ezt rakták be a versenykiírásba. Nekünk jól sikerült, elégedettek vagyunk, de azért már várom a Veszprém Rallye-t. 🙂

DSC_0587

Rallye2.hu: A felkészülésetek hogyan sikerült?

Jánosa Ákos: Kalandosan, pörgősen. Jelenleg járok a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen egy mesterképzésre, ahol vizsgaidőszakom volt. Emellett foglalkoznom kell a saját vállalkozásommal is, ami szintén rengeteg munkát adott. Ezek adták a felkészülésem alappilléreit. 🙂 Konkrétan úgy telt a felkészülés, hogy pénteken 14 órakor levizsgáztam, aztán az unokaöcsémnek a ballagására voltunk hivatalosak, majd szombaton reggel felkeltem autóba ültem, és indultam Székesfehérvárra, a versenyre. Volt rá kb. 60-70 kilométerem, hogy fejben átálljak a rám váró feladatra, most mindennek vége, innentől kezdve versenyzünk. Az eredmény alapján úgy látom ez sikerült. Elég sűrű volt a verseny előtti időszak, de így alakult, megoldottam.

Rallye2.hu: Az eredmény szép lett, de volt e valami kaland, probléma, ami esetleg hátráltatott a verseny folyamán?

Jánosa Ákos: Az elején volt egy kis gondunk, mégpedig már az etapon, amikor a szakaszokra tartottunk észrevettük, hogy a szekvenciális váltóhoz beépített gyújtásmegszakító betegeskedik, ezért kuplungolni kellett a gyorsaságikon (is) minden váltásnál. Az első gyors második harmadában mehetett tönkre a főtengely jeladó, ami hibás jelet küldhetett a computernek, emiatt úgy érezte a motor, hogy 5800-6000-es fordulat környékén elérte a maximális fordulatszámot.  Ezért leszabályozott. Ezzel csupán az az egyetlen gond, hogy a Citroen C2R2 Max-ban, ha a fordulatot beejted 6000 alá, akkor az autó egyszerűen nem megy. Ekkor nem is tudtunk 100%-on autózni, az abszolútban egy kicsit ugyan elúsztunk, de még így is tudtuk az A/6-os géposztályt tartani.  A szervizben viszont már vártak a profi szervizes srácok, akik egy fél óra alatt a váltóban kicserélték a hibás megszakítót, a főtengely jeladót, a fojtószelepet, átállították a futóművet, mindent megcsináltak. 30 perc alatt szinte egy új autót varázsoltak nekünk. Köszönet érte, a szervizcsapatnak és minden segítőnknek! A hátralévő négy szakaszt viszont már gond nélkül, teljes erőbedobással tudtuk teljesíteni. A power stage-et is sikerült megnyernünk, minden rendben volt.

Rallye2.hu: Az eredményetekkel elégedettek vagytok?

Jánosa Ákos: Úgy gondolom, hogy a sok P csoportos autó közé beférni ezzel az autóval az egyáltalán nem rossz, bár azt is meg kell, hogy említsem, hogy sajnos sokan kiestek a nap folyamán. De akárhogy is nézem, ha az első tízben lehet lenni, és az A/6-ot meg lehet nyerni a Citroenünkkel az jó, örülök neki, hogy ez így összejött, ez most így rendben van.

Székesfehérvár Rallye 2015.06.14 Rallye2 Salánki Gábor_148

Rallye2.hu: Mondtad, hogy várod a Veszprém Rallye-t…

Jánosa Ákos: Igen, örülnék, ha már ott tartanánk. Tavaly jól sikerült, reménykedek benne, hogy 2015-ben is behúzhatunk valami jó eredményt a murvás gyorsokon. Sokan nem szeretik az ottani pályákat, de nekem nagyon átjön a veszprémi feeling.

Rallye2.hu: Veszprémben is cél a győzelem?

Jánosa Ákos: Ezt azért nem jelenteném most így ki. Túl vagyunk az évad felén, oda kell innentől kezdve figyelni a táblázatra is, ha év végén szeretnénk elvinni egy szép serleget. Azt pedig jó lenne. Ha a győzelmi célok miatt eldobnánk egy teljes versenyt, az sokkal rosszabb lenne az évünkre nézve, mintha, mondjuk beérünk a második vagy harmadik helyen. A kevesebb pont is jobb, mégpedig sokkal, mint a nulla. Célunk, hogy minél előrébb végezzünk, és a legfontosabb, hogy a céldobogón akarjuk befejezni a Veszprém Rallye-t is.

Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!