Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Ifj. Szőke András: Csatázni akartunk a Mikulás Rallye-n

Ifj. Szőke András és Gyabronka Miklós annak ellenére, hogy a tőszomszédságukban találhatók a Mikulás Rallye pályái nagyon régen mentek murván. Ez nem okozott számukra különösebb problémát, hiszen hamar rátaláltak a jó tempóra, ám egy technikai hiba megálljt parancsolt nekik, és a fiúk amiatt is szomorúak voltak kissé, hogy a 2WD kupa dobogós helyezéseiért végül nem sikerült nekik megküzdeniük. Ifj. Szőke Andrással beszélgettünk.

Mikor mentetek utoljára murván és mit vártatok a Mikulás Rallye-tól?

Ezzel az autóval ez lett volna, vagyis ez volt az első murvás futamunk, így most kellett mindent kialakítanunk a murvás pályákra. Gumikat vettünk, felniket vásároltunk, az aszfalton használt gátlók maradtak bent, de szereztünk hozzá a laza talajhoz jobban passzoló rugókat. Mi veszprémiek vagyunk, legutóbb mégis három éve versenyeztünk a murvás gyorsaságikon, akkor a Veszprém Rallye-n álltunk rajthoz, teljesen más pályákon. A terv az volt, hogy komoly csatákat vívunk a 2WD kupában, aminek a dobogós helyezéseiért és a bajnoki címéért is lehetett volna küzdeni. Akik csatában voltak az év végi serlegekért, mind a négyen neveztek a Mikulás Rallye-ra. Rónavölgyi Endréék, Magyari Beck Szabiék, Péter Palkóék és mi is jeleztük a részvételi szándékunkat az évzáró versenyre, hogy ott döntsünk a bajnoki cím sorsáról, de végül Endréék és Szabolcsék nem indultak el, így már nem volt értékelhető a kategóriánk, senki nem szerezhetett pontot a Mikulás Rallye-n. Ezzel Endréék lettek a bajnokok, Szabolcsék a másodikak, mi a harmadikak, Palkóék pedig a negyedikek. A 2WD kupában megmaradt a Pálháza Rallye utáni állás az év végére is.

Ti elrajtoltatok, de a célba nem értetek be. Mi történt veletek a gyorsaságikon?

Az első gyorsaságin, Várpalotán minden komolyabb probléma nélkül letaláltunk, de közben ismerkednünk kellett a gumikkal, a murvával, az autóval. A második szakasz, a kislőtér már sokkal jobb volt, vagyis lehetett volna, nagyon tetszett, de kb. kettő, legfeljebb három kilométerrel a vége előtt eltört az egyik féltengelyünk. Ki kellett állnunk. Itthon Palkóék belsőkamerás felvételeit összevetettük a sajátunkkal, és azt láttuk, hogy közel azonos idő kerekedhetett volna a szakasz végére. Palkóék pedig nagyon gyorsak voltak. A szakaszról ki sem tudtunk gurulni, ezt mi is erősen furcsállottuk. Ott még nem tudtuk, hogy a féltengely tört el, csak azt sejtettük, hajtásproblémánk van. Végül a szervizcsapat Márkó felől be tudott jönni a pályára, a segítségükkel lehúztuk a gyorsaságiról a kocsit, a fiúknak köszönhetően szerencsére nem kellett estig versenyt néznünk.

Készültök a Szilveszter Rallye-ra, vagy majd csak 2021-re?

Idén már semmiképpen sem megyünk semmilyen versenyre, a Szilveszter Rallye nekünk biztosan kimarad. A jövő évünk még eléggé képlékeny, szeretnénk már mi is tudni, hogy mit szeretnénk, amihez segítségként nagyon jól jönne egy végleges versenynaptár. Az alapján biztosan könnyebben lehetne tervezni. A tervezetben van, ami tetszik és van, ami nem. Örülünk a mecseki pályáknak, örülünk Orfűnek, versenyeztünk már arra felé, szeretjük, reméljük, hogy tényleg megrendezik a jelenleg évnyitónak szánt versenyt. De abban is bízunk, hogy két murva futamot a Rally2 Bajnokság jövő évi versenynaptárjába is betesznek, hogy ne csak aszfalton kelljen versenyeznünk a 2021-es esztendőben.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük