Veszprém-Rallye-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_374Abszolút kezdőként érkezett a Rallye2 mezőnyébe Friedmann Zsolti és Dr. Kovács Annamari, de attól függetlenül, hogy a rallye szakágban vajmi kevés tapasztalattal rendelkeztek elég szépen helytálltak. Sőt! A Kassa Rallye-ról, a P14-es géposztály első helyéért járó kupákkal térhettek haza Miskolcra. A Rallye2 egyetlen subarus párosa tehát jött, tapasztalt és győzött is, amivel elégedettek és jól is érezték magukat a Rallye2-ben, de 2016-ban már az ORB mezőnyében szeretnék tovább gyarapítani a tapasztalataikat. Dr. Kovács Annamarit kérdeztük.

Rallye2.hu: Az első Rallye2-es évadotokat teljesítettétek 2015-ben. Honnan érkeztetek a Rallye2-be?

Dr. Kovács Annamária: Mi igazából a semmiből jöttünk. Nekünk az autóversenyzés, a rallye egy hatalmas gyerekkori szerelem. Más szakágban természetesen már kipróbáltuk magunkat. Egész pontosan Zsolti tette próbára a tudását, gyorsulási versenysorozaton, ott a kategóriájában bajnok lett. Miután miskolciak vagyunk az autózás, az autósport közelében nőttünk fel és amint leesett öt centi hó azonnal mentünk is hókocsizni, alapprogram volt nálunk a téli csúszkálás. De a rallyeba tényleg szinte teljesen a semmiből érkeztünk.

Mecsek-Rallye-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_030

Rallye2.hu: Akkor valóban rengeteg újdonsággal kellett megismerkednetek, egészen az alapoktól kezdve. Hogy éreztétek magatokat a Rallye2-ben, miként láttátok és milyennek értékeltétek a Rallye2-es közeget?


Dr. Kovács Annamária:
Nagyon jó volt, minden tetszett, rettenetesen élveztük ezt az évet, pont olyan volt minden, mint amilyenre számítottunk. Sőt! Talán még egy kicsit jobb is. Kellemes meglepetést okozott, hogy a versenyzőtársaink nagyon közvetlenek voltak, rengeteg segítséget kaptunk a kategóriatársainktól és még az ORB mezőnyéből is. Higgadtak, kedvesek voltak velünk, mi az ellenfeleinkkel kapcsolatban csak pozitív élményekkel gazdagodtunk a Rallye2-ben.

Forrás: Dr. Kovács Annamária/Facebook Forrás: Dr. Kovács Annamária/Facebook

Rallye2.hu: Tudjuk, hogy Benik Balázs is elég nagyot lépett fölfelé, amikor a Skoda Favoritból átült a Toyota Corolla WRC-be, de ott azért már volt valamennyi rallye-s tapasztalat. Nem éreztétek azt, hogy első autónak túl nagy lépés vagy nagyon erős nyitás a Subaru Imprezza?

Dr. Kovács Annamária: Sokszor megkaptuk, hogy valami kisebb autóval kellett volna kezdenünk. De miután egyikünk sem tinédzser már, mindketten betöltöttük a 30. életévünket, így azt gondoltuk, hogy teljesen a helyén tudjuk – és szerintem tudtuk is- kezelni a helyzetet. Ráadásul most jutottunk el az életünknek abba a szakaszába, hogy időben és anyagilag is megengedhetjük magunknak, hogy versenyezzünk. Tehát úgy gondoltuk, hogy ha lehetőségünk van egy ilyen autóba beülnünk, akkor mi élünk is ezzel az eséllyel. Nem bántuk meg egy csöppet sem.

Veszprém-Rallye-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_900


Rallye2.hu:
Ezelőtt ti dolgoztatok már együtt bármiben Zsoltival, vagy a ti kapcsolatotok is az idei évad előtt kezdődött?

Dr. Kovács Annamária: Versenyautóban még nem ültünk együtt, de 15 éves korunk óta ismerjük egymást és mindig is elég szoros kapcsolatban voltunk, tehát emberi részről semmi gondunk nem volt. A versenyzést, a rallye versenyek írott és íratlan szabályait, pedig mindkettőnknek meg kellett tanulni és még most is tanuljuk természetesen. Alaposan össze kellett szoknunk Zsoltival és a kocsival is.

Mecsek-Rallye-2015-Salánki-Gábor_165

Rallye2.hu: Az aszfalt után a murva lehetett még csak abszolút újdonság mindkettőtöknek…

Dr. Kovács Annamária: Nagyon örülök, hogy szóba hoztad a murvát. Elmondhatom, hogy ezt élveztük a legjobban. Azt gyanítom, hogy a havas tapasztalatai miatt ez a laza talaj feküdt a legjobban Zsoltinak, tökéletesen érezte és kontrolállta mindenütt, hogy ha az autó egy kicsit csúszott. Elképesztően jókat mentünk rajta. Imádtuk a murvát és nagyon várjuk a jövő évad murvás versenyeit, a Veszprém Rallye-t és a szombathelyi Iseum Rallye-n is. Szeretnénk az ideitől lényegesen többet, mondjuk a célig autózni Szombathelyen.

Baranya-Kupa-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_0080

Rallye2.hu: Mi volt az évadotok csúcsa és mélypontja?

Dr. Kovács Annamária: A csúcs az nem kérdés. Egyértelműen a Kassa Rallye-n aratott győzelmünket nevezhetem idén a legnagyobb sikerünk. Miután a P14-es kategóriát nem értékelik az abszolútban, így nem mondhatom, hogy abszolút elsők lettünk, de ha a Rallye2 egészét nézzük, akkor is mi töltöttük a legkevesebb időt a kassai szakaszokon. Ez életünk ötödik versenyén szerintem több, mint szenzációs eredmény volt. Kellemetlen emlékként a befejezetlen versenyeinket említeném, és azok közül is azokat emelném ki elsősorban, amik úgy értek véget, hogy nem rajtunk múlt az, hogy fel kellett adni a versenyt. Ha hibázunk, akkor tudjuk, hogy mit kell változtatnunk, de az, amikor az Iseum Rallye-n az első gyorsasági harmadik kilométerénél eldurrant a motorunk, az egy iszonyatosan rossz érzés volt.

Mecsek-Rallye-2015-Salánki-Gábor_166

Rallye2.hu: Korábban említetted, hogy Szombathelyen is célba akartok érni jövőre, ami biztos, hogy csak egy töredéke a jövő évi terveiteknek. Mit szeretnétek 2016-ban?

Dr. Kovács Annamária: Nagyon nagy terveink vannak a következő szezonra. Bár jól éreztük magunkat a Rallye2-esek közt, de szeretnénk továbblépni és az ORB mezőnyében szeretnénk építeni a karrierünket. A géposztályunk körül még sok kérdés van, de úgy tervezzük, hogy a 2-es kategóriában fogunk indulni. Tisztában vagyunk vele, hogy itt egyelőre nem fogunk labdába rúgni. A Rallye2-es versenyek nagyon jók, ám elég sokszor vesznek ki gyorsasági szakaszokat etapnak és azt látjuk, hogy a P14-es géposztály csak egy megtűrt kategória a Rallye2-ben. Ezt leginkább a Mecsek Rallye-n éreztük, ahol mentünk körülbelül 30 versenykilométert, ebből pedig tapasztalatot gyűjteni majdhogynem lehetetlenség. Az ORB-ben pont ezeket szeretnénk tovább gyarapítani és gyűjtögetni.

Baranya-Kupa-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_0073

Rallye2.hu: Mennyire voltatok elégedettek az idei eredményetekkel?

Dr. Kovács Annamária: Nagyon! Huszonkét páros szerzett pontot az év során a kategóriánkba, közülük mi a hatodik helyen zártunk 21 ponttal, ami szerintem teljesen jó. Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy honnan és mennyi rallye-s tapasztalattal jöttünk és ugye egy kategóriagyőzelmet is sikerült aratnunk. Ennél rosszabb évünk sose legyen ezután!

Veszprém-Rallye-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_517

Rallye2.hu: A Szilveszter Rallye-ra készültök e?

Dr. Kovács Annamária: Nem is akárhogyan. Nagy csapattal megyünk, csapaton belül is sokan indulunk, úgyhogy már nagyon várjuk az év utolsó megmérettetését, ami tökéletes zárása lesz reméljük az idei évünknek. Aztán pedig minden figyelmünkkel 2016-ra és az előttünk álló kihívásokra koncentrálunk, hiszen a tervek, mint már említettem nagyok és jó lenne az ORB-n is hasonlóan szép eredményekkel bemutatkozni, mint idén tettük a Rallye2-ben.

Salánki Gábor

Köszönjük az egész éves segítséget!

Friedmann Zsolt (5) Friedmann Zsolt (4) Friedmann Zsolt (3) Friedmann Zsolt (2) Friedmann Zsolt (1)

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!