Rallye2.hu
logo
…csak a Rallye2 -ről szól!

Berta József: Addig megyünk, amíg nem nyerünk

Berta József és Losonczi Csaba sok pontért utazott el a Vértes Rallye-ra, Mórra, ám hiába tettek meg mindent annak érdekében, hogy minimalizálják a műszaki problémák lehetőségét, a technika kisördöge mégis megtalálta a rést a pajzson és már az első szakaszon megállította a legjobb helyek egyikére vágyó hondás párost. Berta Józseffel beszélgettünk.

Hogyan készültetek a Vértes Rallye-ra és mit vártatok tőle?

A terveink a szokásosak voltak, mindenképpen célba szerettünk volna érni és ezen felül az élmezőnyben, a legjobb öt helyezés egyike volt számunkra a célkitűzés, mert nagyon kellettek volna a pontok. Igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni, még a Vértes Rallye előtti hivatalos teszten is részt vettünk, hogy minden létező problémát megelőzzünk, és egy kis bemelegítésnek sem volt utolsó a nagyvelegi főpróba. Ott még semmilyen előjele nem volt annak, hogy bármilyen problémánk lehet, a PSZA Motorsport remek autót hozott nekünk a megmérettetésre. Még a gumikat is sikerült összeállítani a versenynapra, be is jött a számításunk, nem esett az eső, működhetett volna, és amíg mentünk működött is a gumitaktikánk.

Sokat nem használtatok el a gumikból. Mi történt veletek?

Az első szakaszon egészen jól letaláltunk, a részeredmények alapján hoztuk a kötelezőt, ott voltunk a Top5-ben. Ha kategóriát nem is nyerünk volna Móron, – Ifj. Fogarasi Attiláék szédületesen gyorsak voltak – de jó esélyünk lett volna néhány serleg begyűjtésére, még az összetett értékelésben is. Az oroszlányi gyorsasági vége előtt kb. 2-3 kilométerrel ütött be a baj. Meghibásodott a generátor és nem tudtunk arról, hogy ha ebben az autóban nincsen töltés, akkor valamilyen biztonsági üzemmódba kapcsol és nem engedi a motort 2800-as fordulatszám felé forgatni, sok minden le lett tiltva, csak ledöcögtünk a célig. Utána 45 kilométeres tempóval jutottunk vissza a szervizparkba, ahol a laptop megmutatta rögtön, hogy mi okozta a vesztünket. Ennyi történt velünk a Vértes Rallye-n.

Elég szoros most az állás a kategóriátokban. Pálházára el tudtok jönni?

Mindenképpen indulunk, mert rettenetesen hiányoznak az elhullajtott pontok, mivel a tervünk továbbra is az, hogy megnyerjük év végén az 5-ös kategóriát. Addig megyünk, amíg nem nyerünk. 🙂 Ebben mondjuk nem segít minket az, hogy az 1. Pálháza Rallye pályáin még soha nem autóztam, fogalmam sincs róla, hogy mire készüljünk. Rettenetesen nehéz erőpróbára számítunk, amibe még az időjárás is tehet egy csavart. Az ellenfeleink közül már többen is versenyeztek a környéken, így egy küzdelmes futamra készülünk a Zemplénben, november elején.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük