Székesfehérvár Rallye 2015.06.14 Rallye2 Salánki Gábor_572Berényi Laci és Pap Tomi olyan volt a Székesfehérvár Rallye-n, mint gyermekkorunk autóskártyáiban a legjobb lap: „mindent vivő”. Nem is panaszkodott Laci az elért eredményre és bár nem kedveli, de maximális erőbedobással készül a Veszprém Rallye-ra, ahol eddig számára nem túl sok babér termett. Berényi Lacit kérdeztük.

Rallye2.hu: Miként zajlott a Székesfehérvár Rallye-ra történő felkészülés a bajnoki tabella élén álló párosnál?

Berényi László: Az autót maximálisan felkészítettük, remek formában várta az év negyedik versenyének a rajtját. A verseny előtti héten programoztatni voltunk vele, megtaláltuk egy már többször keresett hibáját az autónak. A pályáknál nem volt változás 2014-hez képest, nem kellett túl sokat foglalkoznunk velük, csiszolgattunk a tavalyi itinerünkön.

Rallye2.hu: Mi volt az a hiba, amit sikerült megtalálnotok?

Berényi László: A computerben eltört egy érintkező és az autó emiatt nem adta le a maximális teljesítményt, de ez már a múlté.

Székesfehérvár Rallye 2015.06.14 Rallye2 Salánki Gábor_145

Rallye2.hu: A pályák hogy tetszettek neked?

Berényi László: Jók voltak, a csákberényi szakasz szerintem egy ízig-vérig rallyepálya volt. Az Oroszlány-Pusztavám egy régi, jól ismert klasszikus, a rövid bakonycsernyei pedig tényleg annyira rövid volt, hogy gyakorlatilag egy levegővétellel lehetett teljesíteni.

Rallye2.hu: Meleg volt, hogy bírtátok a kánikulát és hogyan éreztétek magatokat a Székesfehérvár Rallye-n?

Berényi László: Az biztos, hogy ezt a pokoli forróságot szívesen kihagytuk volna. Ettől eltekintve minden rendben volt, jól éreztük magunkat és elégedettek is voltunk. Mindössze az utolsó gyors előtti hosszú várakozást kellett volna elkerülni, de a verseny többi részére semmilyen panaszom nem lehet.

Székesfehérvár Rallye 2015.06.14 Rallye2 Salánki Gábor_534

Rallye2.hu: Műszaki gond, defekt vagy kaland hátráltatott e benneteket a hét gyorsasági során?

Berényi László: Semmi az égvilágon. Egy teljesen problémamentes megmérettetésként könyvelhettük el a székesfehérvári versenyt. A szervizcsapatnak csak kereket kellett cserélni, csupán ennyi dolguk volt. De ezt is nagyon köszönöm! Nekik és a szponzoraimnak, hálával tartozok a segítségükért. No és Fuvarosnak külön köszi!  J

Rallye2.hu: Minden szakaszt megnyertetek, a dobogó legfelső fokára állhattatok abszolútban, A csoportban, A/7-ben, ennél jobb eredményt nem nagyon tud az ember elképzelni.

Berényi László: Ezt mi is így gondoljuk. Maximálisan elégedettek vagyunk az eredménnyel. Az első kör után már nem is kellett túlon-túl sietnünk sem. Mentünk azért így is elég gyorsan, de próbáltuk a gumikat kímélni, azért, hogy a következő aszfaltos futamra is maradjon belőlük.

Rallye2.hu: A bajnokságban tovább nőtt az előnyötök, és a félidőn túljutottunk a pontvadászatban. Innentől továbbra is nyomjátok, ahogy a csövön kifér vagy elkezdtek valamennyire taktikázni is?

Berényi László: Korai lenne még taktikázni én azt gondolom, hiszen még tényleg csak a félidőn vagyunk túl. Megyünk, gyorsan, tempósan, nagy szükségünk van a további pontokra.

Rallye2.hu: Ezekért a pontokért az autón terveztek e bármilyen fejlesztést eszközölni?

Berényi László: Nem. Egyáltalán nem szeretnénk már rajta semmit sem fejleszteni.

Rallye2.hu: Jön a Veszprém Rallye, ami ha jól tudom nem a szíved csücske.

Berényi László: Hát valóban nem. Még egyik Veszprém Rallye-n sem sikerült soha sem célba érnem. Most szeretném ezt a sorozatot megszakítani.

Rallye2.hu: Azért, hogy ez valóban meg is történjen eszközöltök e a szokásostól eltérőt az autó felkészítése során? Vagy netán te leszel óvatosabb? Miben látod a veszprémi célba érkezéseteknek a kulcsát?

Berényi László: Azt gondolom, hogy Veszprémben nem szabad teljes erőbedobással menni, mert nagyon autógyilkosak a pályák. Ebben viszont majd igyekszünk taktikázni olyan módon, hogy figyeljük az időket és csak annyira hajtani az autót, amennyire kell és szükséges.

Székesfehérvár Rallye 2015.06.14 Rallye2 Salánki Gábor_006

Rallye2.hu: Azt érzem a válaszodban, hogy most a legnagyobb hangsúlyt a biztos célba érkezésre fektetitek. Nem leszel elkeseredve, ha nem sikerül az élen a befejezni versenyt?

Berényi László: Dehogynem! Kifejezetten elkeserítene, ha nem az első helyen zárnánk a Veszprém Rallye-t. Az biztos, hogy a legfontosabb, hogy célba érjünk. Szeretnénk nyerni, ezen leszünk, ezért megyünk, de természetesen taktikusan, az autónkat kímélve fogunk harcolni a maximális pontszámért.

Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!