Barta Nándinak és Farkas Martinnak régi álma volt, hogy egyszer részt vehessen a Barum Rallye-n és ez tavaly össze is jött nekik. A fiúk idén visszatértek Csehországba, ám hamar letisztult a kép, tudják, hogy nem sok szórakozásra számítanak a brutálisan nehéz, ismeretlen pályákon. Bartha Nándival beszélgettünk.

A napokban elutaztatok Csehországba, mivel nagyon beleszerettetek 2022-ben, a Barum Rallye-ba. Érthető, hogy idén sem szerettétek volna kihagyni a nívós és méltán híres EB futamot. Miért pont a Barum?

Az elmúlt esztendő pozitív tapasztalatain túl, az egyik legnyomósabb okunk az volt a Barum Rallye-ra, hogy nagyrészt olyan gyorsasági szakaszok lettek kijelölve, amelyek idegenek, kivétel nélkül sokat tanulhatunk rajtuk. Otthon már szinte minden pályán mentem, nagyon sokat ismerek, kevés az újdonság. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudnék Magyarországon tanulni, de egy csehországi Európa bajnoki futam azért mégiscsak más tészta.

Teljesen újak lesznek a gyorsaságik, vagy lesz köztük ismerős is már?

Kettőn mentünk tavaly a többi viszont abszolút ismeretlen. Igaz van olyan is, ami csak át van variálva. Ezeket a cseh pályákat lehetetlenség megtanulni. Eszméletlenül nehezek, bonyolultak, rengeteg a kanyar, végtelenül technikásak, de tempósak is egyben. Szeretjük a kihívásokat és ezek a pályák igazi kihívások. Itt mindegyik nehéz nincs olyan köztük amire azt mondták, hogy majd átszaladunk rajta. Egy sávosak, szűkek, nincs lehetősége hibázásra, közel vannak a szakadékok, nagyon figyelmesen kell versenyezni. Rossz minőségű és jó állapotú aszfalt egyaránt szerepel az útvonallapon. Szerencsére nem maradtunk magunkra, a jó barátaink, Bucsi Józsi és Békési Ricsi is elkísértek minket, lesz segítségünk, a jelenlétük pedig megnyugvás a lelkünknek. A szervizcsapatunk is megérkezett, a kocsi is itt van, azt hiszem, hogy teljes mértékben felkészültünk a hétvégi versenyre. A pálya bejáráson és az adminisztratív átvételen már túl vagyunk amikor beszélgetünk akkor körülbelül kettő óra van még hátra a gépátvételig. 0 óra 7 perckor mehetünk bejárni a városi prológnak az útvonalát, amit holnap este fogunk abszolválni. Szombaton pedig versenyzünk látástól mikulásig.

Fotó forrása: Bartha Nándor/Facebook Fotó: Kövi Gabriella-Kavics Photo

Mi a célkitűzés? Jó eredményért, vagy csak a jó kedvéért fogtok autózni?

Jó kérdés, mert tudjuk, hogy rettentően nehéz lesz mosolyogni Európa szinte legkeményebb versenypályáin. Mese nincs szorítani kell a kormányt, koncentrálni kell kőkeményen és végig kell mennünk a versenytávon. Abban biztos vagyok, hogy miután kiszálltunk a versenyautóból nem sírva fogunk a szállásunkra menni. 🙂 😉 Egyébként minket nem is értékelnek, mert egy lehetetlen kategóriába kerültünk be, ezért egyértelműen csakis a célba érkezés és a tanulás lesz a legfontosabb a számunkra. Arról ne is beszéljünk, hogy lassacskán nyakunkon Győr Rallye, ami előtt nem kellene túlzottan leamortizálódott autónkat…

Rallye2.hu/ORB2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!