Balics Ákos és Borsfai Dávid tesztelni indult el Salgótarjánba, ahonnan végül kategóriagyőztesként és a 2WD kupa bronzérmével térhettek haza, alaposan megerősítve a vezető helyüket a 7-es géposztály éves értékelésében. Ezzel elég közel kerültek ahhoz, hogy csak valami csoda folytán orozhassák el előlük, az idei évben, a kategória bajnoki címét. Balics Ákos foglalta össze a salgótarjáni hétvégéjük történéseit.

Úgy indult a Salgó Rallye-tok, hogy nem volt kategóriátok, és tesztfutam lesz a teljes versenyből.

A verseny előkészületei és maga a verseny is igencsak bővelkedett számunkra a fordulatokban. Először úgy volt, hogy meglesz Salgótarjánban a kategóriánk, de Szepesi Marciék hamar jelezték, hogy nem lesznek ott, így ketten maradtunk Fróna Janiékkal, aztán ők is elkezdtek vacilálni. Végül eljöttek, és abban állapodtunk meg, hogy nem küzdünk egymással életre-halálra, hanem autózunk egy jót, tesztelünk a Zemplén Rallye-ra, úgysem szerezhetünk pontokat. De szerencsére, az utolsó pillanatban érkezett még egy hondás páros, Berecz Róberték és így mégis értékelhetővé vált a 7-es géposztály. Nagyon örültünk ennek, egyből taktikát váltottunk. Az autóval semmilyen komolyabb gondunk nem volt, sem a felkészülés, sem a futam alatt, mert a csapatunk az elmúlt időszakban rengeteg időt és munkát fordított a Hondánkra, és Komló után Salgótarjánban is megtapasztaltuk, hogy vezethetőségben és tempóban egyaránt jó az irány, amibe elindultunk.

A Superspeciál szakasz elején viszont nem mindig volt jó az irány, amibe haladtatok.

Kétségtelenül érdekesen alakult a bemutatkozásunk, nem tudom, hogy miért hibáztam. Annyira elkapott a versenyláz, hogy a pálya első részének a végén lévő visszafordítóban a kötelező egy helyett kétszer fordultam vissza.

Én akkor erőteljesen elkezdtem bizakodni, hogy másnap reggel, Cereden nem kettőt fogtok menni, az első körben. 🙂

🙂 Dávid rendesen bemondott minden információt, amik nekem az egyik fülemen bementek, a másikon meg kijöttek. Olyan volt, mintha egyedül ültem volna a kocsiban. Annyiból nem bántam meg a plusz kört, hogy tetszett a superspeciál pályája, pedig a pályabejáráson furcsának találtuk. Nem értettük a felfestéseket, amikről a versenyzői eligazításon el is mondták nekünk, hogy nem minden úgy sikerült, mint ahogyan azt eredetileg elképzelték a pálya megálmodói. Azon pedig őszintén meglepődtünk, hogy az ORB mezőnye után, a Rallye2-eseket is rengeteg néző várta a pályák mentén. Legalább őket is kiszolgáltuk a plusz körrel. 🙂 Mondjuk ez 35 másodpercünkbe került.

Másnap már reggel ráálltatok a gázra, igyekeztetek minél hamarabb ledolgozni a hátrányt. Milyen volt a vasárnapi napotok?

A lehető leghamarabb szerettük volna felküzdeni magunkat az első helyre. Cereden sokat álltunk a rajt előtt, ezért óvatosan kezdtünk a nyálkás úton. De Sámsonházán és Kazáron már jobb volt a helyzet, mindhárom körben jól sikerültek, sőt, még a 2WD kupában is tudtunk első időket autózni. Szerettük a lobogós, tempós gyorsaságikat. Ledolgoztuk a hátrányt, sikerült megnyugtató előnyre szert tennünk a kategóriában, ami után a figyelmünket csakis a 2WD kupára összpontosítottuk. Ennek köszönhettük, hogy a kétkerekesek között meg tudtuk szerezni a bronzérmet. Elégedetten zártuk a salgótarjáni hétvégénket.

A géposztály bajnoki címét még nem szereztétek meg. A Zemplén Rallye-ra eljöttök?

Matematikailag nincs meg a bajnoki cím, ha jól számoltam, de Fróna Jánosék már a Salgó Rallye céljában gratuláltak nekünk hozzá, mert csak ők érhetnének már be minket pontszámban. De Jani azt mondta, hogy ők nem jönnek a Zemplén Rallye-ra. Ám ha esetleg mégis meggondolják magukat, akkor mi készen állunk a mindent eldöntő csatára, így most azt mondom, hogy majd a zempléni céldobogón beszélgessünk a 7-es kategória bajnoki címről. A többiek nagyon lemaradtak tőlünk, mi már csak elbukni tudjuk a végső győzelmet. Legjobban annak örülnénk a novemberi futamon, ha kegyes lenne hozzánk az időjárás és szép őszi időben, értékelt kategóriában versenyezhetnénk egy nagyot, az évünk zárásaként.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!