Baksai László-Ifj. Kuncz Dezső
Forrás: Ifj. Kuncz Dezső/Facebook

Baksai Laci a Rallye2 murvakirálya a tavalyi évad végén még nem látta igazából, hogy miként fog alakulni számára 2016-os versenyszezon, de nem festettek túl rózsásan az idei évre vonatkozó elképzelései. Aztán télen addig forgatta a dolgokat, hogy alaposan beújított ezt-azt magának. Konkrétan egy BMW-t, egy új navigátort és néhány új támogatót, amiknek köszönhetően a tervezett hatalmas semmiből egy csaknem teljes évad képe rajzolódott ki a budapesti pilóta számára. Ennek már természetesen Egerben nekivágnak. Baksai Lacit kérdeztük az egri és az idei terveiről.

Rallye2.hu: Régen Hondáztál, aztán jött a Lada, mint szerelem, most pedig rendben, hogy hátul hajt, de hogyan kerültél egy BMW volánja mögé? Mutasd be nekünk kérlek az új szerzeményed!

Baksai László: Ez egy BMW 318is versenyautó, de közel van az utcai szinthez, nem alakítottunk túl sokat rajta. A verseny előtt két héttel még nem készültünk el vele, hát nagyon bízok benne, hogy a rajtig minden készen lesz és gond nélkül abszolválhatjuk majd vele az évadnyitó futamot.  A bajor gépezet úgy jött a képbe, hogy elkezdtem építeni a saját kocsimat, egy Ladát, de nagyon elszálltak a költségek, nem tudtam volna vele rajthoz állni az idei évben. Többen megkerestek engem, köztük Kuncz Dezső is felajánlotta a segítségét, amiért nagyon hálás vagyok neki. Néhány szponzort is sikerült szereznünk, ezért mindenféleképpen mennem kellett volna az idei évben. A BMW-nk egy nagyon jó barátomé, itt lakik elég közel hozzám és régebben többször is kiadta bérbe ezt az autót. A probléma egyedül az volt, hogy egy 2500 köbcentiméteres motor volt az autóban, ami most már ugye nem jó a Rallye2-be. Megbeszéltük, hogy akkor kibérlem az autót, ha tesz bele egy olyan motort, amivel az abszolút értékelésben is versenyezhetek a Rallye2-ben. Szereztünk motort, összeraktuk, így került hozzám – hacsak bérbe is- az idei versenyautónk.

Veszprém-Rallye-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_446

Rallye2.hu: Az autón kívül a navigátorod is új, ráadásul ő a Rallye2-ben is abszolút újonc lesz.

Baksai László: Így van. Pataki Laci azaz Szúnyog barátomat a Rallye2-ben abszolút bajnoki címet szerző Kuncz Dezső fia, Ifj. Kuncz Dezső váltja majd, aki valóban most teljesíti majd első versenyét a Rallye2-ben, de azt hiszem az amatőr szinten szerzett tapasztalatával és ilyen háttérrel illetve segítséggel, mint, amit az édesapja nyújthat neki nem hinném, hogy bármi problémája lesz majd a jobb1-ben. Természetesen össze kell majd szoknunk, de ez ilyen esetben elkerülhetetlen. Erre az első egri szakaszon fogunk első ízben sort keríteni, de várhatóan az autót is ott fogom kipróbálni először. De nem baj az! Toljuk neki, ha kell rúgunk rá néhány komolyabb féket, aztán próbálgatjuk, hogy mit tud a kocsi és mit tudunk mi!? Így csináltam én a Ladáimmal is. Sosem volt lehetőségünk a tesztelésre. Ehhez képest szerintem eddig elég jól letaláltam bármelyik navigátorommal a szakaszokon.

Rallye2.hu: Átböngészted a versenykiírást…

Baksai László: Igen, átnéztem és azt láttam, hogy klasszikus Eger Rallye pályák várnak ránk április első hétvégéjén. Nem lesz velük semmi gond. A második gyorsasági, a Bátor-Terpes lesz a leghosszabb, ebben mondjuk kerül bőven gyorsulási versenyekre hajazó rész is. Ezek nem fognak kedvezni a gyengébb autóknak, de ennek is megvan a maga szépsége, ez ilyen. Ettől függetlenül szerintem jó lesz ez nekünk.

Veszprém-Rallye-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_442

Rallye2.hu: Szereted az ilyen jellegű szakaszokat? Mennyire áll ez közel hozzád?

Baksai László: Szeretem én, nincs ezzel sem gondom. Viszont inkább mesélnék erről a gyorsaságiról egy jó sztorit. Anno még Hondával indultam, Nagy Béla barátom olvasta nekem az itinert és nem raktak erre a szakaszra annyi lassítót, mint mostanság. A WRC-k például kényelmesen tudtak 200 km/óra felett hasítani. Volt a pályának olyan része, ahol a Hondánkkal mi 217 kilométeres tempóval repesztettünk. Ekkor Bélával összenéztünk és megegyeztünk, hogy nagyon nem kell ez nekünk. 🙂 Oda voltunk rendesen! 😀 Olyan hangok jöttek az autóból, hogy azt gondoltuk, hogy ha ennél a tempónál valami elfárad, egy alkatrész bedobja a töröközőt, akkor úgy beesünk az erdőbe, hogy egy év múlva, a következő Eger Rallye-n is minket fognak keresni. Ez egy nagyon kemény rész volt, kedvelem ezeket, bár évadnyitónak egy kicsit erősnek érzem. Rallye-zunk már régen, fel kell nőni ehhez a feladathoz ezúttal is. Tempós, aki be meri vállalni, az biztosan ott lesz ezúttal is a mezőny elejében.

Rallye2.hu: Miként befolyásolják a versenyeteket az új gumiszabályok?

Baksai László: Ezt még most egyáltalán nem, mivel elhasználhatjuk a megmaradt gumikat, ezért mi csak Miskolctól leszünk érintettek ebben a kérdésben. Szerintem ott már Hankook-al fogunk menni, az lesz a befutó. Nem örülök az új szabálynak, megvoltak már aszfaltra, murvára a bevált gumigarnitúráink, nem mondanám, hogy most örömmel válok meg tőlük.

Veszprém-Rallye-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_655

Rallye2.hu: Milyen tervekkel indultok neki az év első versenyének és az évnek?

Baksai László: Új autóval és új navigátorral azt gondolom, ha a realitások talaján maradok, hogy nem lehetnek túl vérmes reményeink, nem az eredményre fogunk amúgy sem hajtani. Ettől függetlenül Egerben is megpróbálunk majd hajtani, küzdeni a jó eredményekért, célunk a tisztes helytállás és a célba érkezés. Az évünk a Veszprém Rallye kivételével szerintem teljes lesz.

Rallye2.hu: Ne mond már Laci! Hát pont a Veszprém a legnagyobb kedvenced, Baksai Lackót nagyon sokszor emlegették már a veszprémi murva királyaként…

Baksai László: Pedig mos tényleg pont a Veszprém Rallye az évünk kakukktojása. Nem azért akarom kihagyni, mert tavaly ott estünk egy hatalmas nagyot és totálkárosra törtük a Ladánkat. Az a gond, hogy ez a BMW nem igazán alkalmas az ottani pályákra és ezt tényleg szívből sajnálom. De még lehet az is, hogy bérlünk rá valami mást. Meglátjuk. De nagyon képlékeny, mert az is a veszprémi szereplés ellen szól, hogy nagyjából akkor fog megszületni a második kisfiam és ez mindennél fontosabb a számomra.

Veszprém-Rallye-2015-Rallye2-Salánki-Gábor_263

Rallye2.hu: Ez maximálisan érthető, de kanyarodjunk vissza az egri tervekre!

Baksai László: Néztük a kategóriát, szerintem az első három hely valamelyikére odaérni egy ilyen kemény géposztályban nem sok esélyünk lesz most még. Rendben hogy, egy nagyon komoly fék és futómű van a BMW-nk alatt, amivel esetleg lehetne keresnivalónk a géposztály dobogójának a környékén, ám motorerőben van bőven lemaradásunk. De ki tudja mi lesz? Egerben kiderül. A lényeg, hogy értékelhetően mutatkozzunk be. Én annak is örülnék, ha nedves lenne a pálya, esne az eső, akkor biztosan eltűnne valamennyi a lóerő hátrányunkból is, akár nagyobb meglepetést is okozhatnánk. De tök jó lesz! Nincs velünk szemben semmilyen elvárás, nem kell izgulnunk, csak be kell ülnünk és menni kell. Az időket se fogjuk nézni szerintem.

Rallye2.hu: Hát persze Laci… 🙂

Baksai László: Na jó, majd azért a nap végén megnézzük, hogy mire volt elég, amit csináltunk… 😉 Ezt szoktam mondani aztán mégis megnézzük közben is. 😀

Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!