Molnár Ferenc és Kása Ferenc kifejezetten jó teljesítményt nyújtott 2018-ban is, sorba nyerték a versenyeket, és a 2WD kupa élén jegyezték őket. Ám a Rallye2 Bajnokság „ifjúsági tagozatos” párosának, a legrosszabb pillanatban, a legutolsó futamon csúszott ki a kezéből az irányítás, és egy technikai hiba miatt, a Baksai-Erdei duó elhappolta előlük a győzelmet. De Feri bácsiék nem szomorkodtak az ezüstéremmel sem, pedig meglehet, hogy a tavalyi volt az utolsó Rallye2-es idényük, mert bajnokság futamai már néha hosszúak, és fárasztók nekik. De a kikapcsolódásról és a versenyzés örömeiről továbbra sem hajlandóak lemondani, ezért úgy döntöttek, hogy kipróbálják magukat a Rallye3 mezőnyében.  Mi van ha a Rallye3 mégsem nyeri el a tetszésüket? Akkor még mindig, nyitva áll a kapu, hogy visszatérjenek a Rallye2-be. Molnár Ferenccel beszélgettünk.


Mit vártatok, és mit kaptatok 2018-tól?

Úgy terveztük az elmúlt évet, hogy a 2WD kupában jól szerepelünk, valamint maximálisan helytállunk a kategóriában. Igyekeztünk úgy versenyezni, hogy az elsők között legyünk és azt tapasztaltuk, hogy erre a legtöbb futamon megvolt az esélyünk. A murvás versenyeket nem terveztük, így egyáltalán nem is vettünk részt rajtuk. A 2WD kupát gyakorlatilag az elejétől majdnem a végéig vezettük, csak egyszer, de a lehető legrosszabb pillanatban csúszott ki a kezünkből, a vezető pozíció.

Rosszabbul aligha alakulhatott volna az évadotok vége…

A Nyíregyháza Rallye-n a körülmények miatt amúgy sem voltunk kedvező helyzetben. Már a legelején tönkrement az autóban a sebességváltó, emiatt kénytelenek voltunk hamar feladni az évzáró futamot. Ezzel Baksai Laciék lettek a bajnokok, a kiállásunk után elég volt nekik az is a sikerhez, ha célba érnek. Ők pedig nem hibáztak. Megérdemelték a bajnoki címet, Erdei Zolival együtt keményen megküzdöttek érte. Mi tudtunk örülni a második helynek is, mert nem volt egyáltalán biztos hogy a körülmények miatt a célban fejeztük volna be a mindent eldöntő futamot. Ha váltónk nem megy tönkre, akkor sem valószínű, hogy vállaltuk volna a kockázatot, nem szívesen mentünk volna ki a második körre. Nekünk a köd és a sötét – így a 60-ik életévünk környékén – nem éppen a barátunk. Jócskán megnehezítették a Zemplénben, az életünket. Szélsőségesek voltak a körülmények, ez alapján pedig minden bizonnyal nem a váltón úszott el a bajnoki címünk, a 2WD kupában.

Télen mit csináltok az autóval, mivel telt a felkészülési időszak?

A holtszezonban sikerült teljes egészében rendbe raknom, és átnéznem az autót. Új kipufogórendszert szereltem be, valamint megjavítottam a Nyíregyházán elromlott váltót. Új leömlőket kapott a Hondánk, a szívórendszer jobb lett, feljavult az öblítés. Igazából ennyi történt, ettől nagyobb fejlesztésekre és szerelésekre nem volt szükség. A Honda váltóknak van egy gyenge pontja, amit szerintem végre én is megtaláltam. Remélem sikerült egy jó minőségű alkatrésszel véglegesen megjavítani. Ennek elvileg már jónak kellene lennie, a vallatás során egészen kiderül, hogy milyen munkát végeztem.

Mikor és hol kerül sor a vallatásra?

Túl sok időnk már nincs a rajtig, hiszen szűk két hét múlva Lyukóbányán, a Rallye3 Bajnokság első fordulójában, az északi régióban megkezdjük mi is a 2019-es évet. Az idei szezonban, a Rallye3 Bajnokság számunkra szimpatikus futamain fogunk valószínűleg autózni.

Miért döntöttetek így?

Azért, mert nagyon elfáradtunk már némelyik Rallye2-es verseny végére. Ékes példa erre Nyíregyháza. Ferivel, a navigátorommal együtt döntöttünk amellett, hogy egy szintet vissza lépünk 2019-re. Nagyon hosszúak már nekünk a Rallye2-es futamok, pláne akkor ha az etapútvonalak is tetemes távolságot tesznek ki. Nyíregyházán emiatt nem is tudtuk maximálisan letréningezni a pályákat. A szükséges okmányokat természetesen az idei évre is megújítottuk, ha akarnánk, vagy ha úgy alakul, hogy nem tetszik nekünk a Rallye3, akkor bármikor átnyergelhetünk Rallye2 bajnokságra. Ha így döntünk, akkor csak a kedvenc Rallye2-es versenyeinkre fogunk elutazni. Nekünk ennyi idős korunkban már vannak kitételeink. Nem kedveljük a ködöt, a rohanást, az éjszakai versenyzést, a nagy port és forróságot. Szeretjük a nyugodt körülményeket, amikor a versenyzést mellé kényelmesen befér a pihenés is. Sütögetünk, grillezünk, beszélgetünk barátkozunk, elfogyasztunk egy-két fröccsöt, egyszóval jól akarjuk érezni magukat a versenyhétvégéken. Nekünk a versenyzéssel együttesen ezek a dolgok teszik teljessé a kikapcsolódást. Ha megkapjuk ezeket a Rallye3-as futamokon, és még a rendezés is tetszik, akkor maradunk az amatőr bajnokságban. Ám, ha ez nem így lesz, akkor könnyen előfordulhat, hogy  nagyon hamar viszontláthatnak minket, a szurkolók, a Rallye2 mezőnyében.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!