Az évad talán legfontosabb versenye várt a Szabó Zoltán-Milcsevics Lóci párosra, ugyanis a pilóta számára olyannyira hazai környezetben zajlott a verseny, hogy a szülői ház előtt gurultak el a Peugeot 208 R2-es versenyautójukkal. Zoliéknak tökéletesen zárult a Nyíregyháza Rallye, hiszen a kitűzött céljaikat maximálisan teljesítették, célba vitték a kocsit és rengeteget mosolyogtak, abszolút jól érezték magukat az évadzáró megmérettetésen. Milcsevics Lóci foglalta össze a tapasztalataikat.

Alig győztétek kivárni, hogy eljöjjön a Nyíregyháza Rallye hétvégéje, úgy izgultatok, mint a gyerekek Karácsony előtt. 🙂

Igen, mert nagyon fontos volt számunkra a Nyíregyháza Rallye. Már hetekkel a rajt előtt is izgatottan készültünk a versenyre, és idejekorán, az év elején megbeszéltük Zolival, hogy ha ez a futam meg lesz rendezve, akkor mindenképpen részt veszünk rajta. Zolit Sátoraljaújhely környékére köti a gyermekkora, a kedves szülei Sátoraljaújhelyen élnek, a mai napig. Akkora szerencsénk volt, hogy az etapútvonal éppen a szülői ház előtt vezetett, így amikor arra jártunk mindig integettünk a Szabó családnak. Ezért is bántuk nagyon, hogy nem vehettünk részt a shake down-on, mert az is nagyon közel lett volna a szülők otthonához. Ráadásul régen ültünk már versenyautóban, ez adta a hosszúra nyúlt várakozásunk alapját. Nagyon örültünk, hogy ott lehettünk a versenyen.

Milyen volt a Nyíregyháza Rallye-tok?

A rengeteg hétköznapi feladatunk után szerdán este sikerült megérkeznünk a szabolcsi megyeszékhelyre, egy kis wellness-el zártuk a napot, ez megalapozta a jó hangulatunkat. Ennek köszönhetően, csütörtökön kipihenten kezdtünk neki a pályabejárásnak, de így sem sikerült minden pályán háromszor végigmennünk, csak két-két kört autóztunk minden gyorsaságin. A péntek esti, belvárosi superspeciál szakaszt azért vártuk, mert elég ritkán fordul elő, hogy ennyire hosszú gyorsaságit jelölnek ki egy város szívében, személyes véleményem szerint minden egyes futamon kellene ilyen, vagy ehhez hasonló programokat szervezni. Fontos, hogy a jövő nemzedékéhez, a gyerekekhez, valamint azokhoz, akik kevésbé ismerik a rallye-t elvigyük a szeretett sportágunkat. Nem lehetett könnyű ezt megoldani a rendezőknek, ezért is tartottuk óriási dolognak. A köd miatt nekünk nem sikerült jól a bemutatkozás, de mindenkinek ugyanolyanok voltak a feltételek, erre nem panaszkodhattunk. Este megint wellness-eltünk egy kicsit, jót aludtunk, újult erővel készültünk a szombati gyorsaságikra. Újhután hibátlanul és pontosan tudtunk átjutni első próbálkozásra. Ez jókora löketet adott nekünk a folytatáshoz. A pályák tetszettek, igazi rallye-s szakaszok voltak az útvonallapon. Volt egy kis murva is, folyamatosan váltakozott az útburkolat, technikás, szűk részek vártak ránk, olykor a szőlőtőkék között. Kiváló szakaszokat találtak a rendezők, ezeket ráadásul nappali és éjszakai körülmények között is teljesíteni kellett. A sötétben maximális bizalomra volt szükségünk egymás iránt, enélkül aligha zárhattuk volna a 6-os géposztály hetedik helyén a versenyt. Kalandunk nem volt, szépen, tisztán, versenyeztünk.

Egyetlen kanyarral adódott gondunk, mert leállt az autónk motorja, és amíg újra indítottuk, addig is ketyegett az óra. Bent hagytunk kb. 20 másodpercet. Legközelebb ezt a csorbát is igyekszünk kiköszörülni, van már ötletünk arra, hogy miként lehet hamarabb visszaindítani a Peugeot 208 R2-nket. De nem voltunk szomorúak, mert a kitűzött céljainkat tökéletesen megvalósított a futam végén, még ezzel az időveszteséggel is. Zoli mindvégig alázattal viseltetett a rallye iránt, az év végére nagyon sokat tanult és fejlődött, ehhez gratulálok neki. Szinte minden rallye-s helyzettel találkozott már, sikerült neki az alapokon túl elengedhetetlenül fontos trükköket is megismernie. Ezeket egyre kevesebb segítséggel, önállóan, zsigerből tudja már használni, a Nyíregyháza Rallye-n eljutottunk odáig, hogy lehajtott fejjel, maximális bizalommal diktáltam neki az itinert. Szerintem ez mindkettőnk számára a legfontosabb. Sok mindent átéltünk idén együtt, az is biztos, hogy van még mit tanulnunk, ezért a jövőben csakis az lehet a célunk, hogy megteremtsük a feltételeket ahhoz, hogy minél többet autózhassunk az úttalan utakon. Aztán ha eközben megkapjuk a rallyefeelinget és ki tudunk szakadni a hétköznapok rohanásából, aktívan kikapcsolódunk, akkor mi már nagyon boldogok vagyunk. A Nyíregyháza Rallye utolsó, megrendezett szakaszán sikerült beférkőznünk az abszolút értékelésben is a legjobb tízbe, kilencedik időt autóztunk, és a kategóriánkban – ahogy már említettem – a hetedik helyet szereztük meg.

Az idei évben lesz még lehetőségetek a kikapcsolódásra?

A Mikulás Rallye-n biztosan nem leszünk ott, de természetesen jó lenne még autózni egy nagyot, ezért a Szilveszter Rallye-t azt mindenképpen tervezgetjük. Ám ha nagyon csapnivaló lesz az időjárás, akkor valószínűleg kihagyjuk az év legutolsó versenyét, mert annak nem sok értelmét látjuk, hogy lassú tempóban pörögjünk össze-vissza a jégen. Úgyhogy szurkoljatok, hogy ideális körülmények legyenek Mogyoródon, és mi is a Hungaroring környékén búcsúztathassuk a 2018-as esztendőt.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Köszönjük az egész éves segítséget a csapatunknak, a szervizes barátainknak, a Klausz családnak, a támogatóinknak és a saját családtagjainknak is!

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!