Marton Zoltán és Horváth „Titti” Krisztián az Orfű Rallye-n szeretett volna célba érni és megismerkedni egy vérbeli, gyári versenyautóval. A páros eredménye nem lett a legfényesebb az évadnyitó futamon, de az elképzeléseiket maradéktalanul megvalósították. Marton Zoltánnal beszélgettünk.

A Renault-tok helyett egy Citroen C2R2-vel érkeztek meg Orfűre. Mi volt a tervek az szezon első futamára?

Szerettük volna kipróbálni magunkat egy másik autóban, tesztelni akartunk és egy jót autózni. A legfontosabb az volt, hogy a hosszú tél után amennyit csak lehet autózzunk, és a célban fejezzük be az Orfű Rallye-t. Nem akartunk ismét félverseny, vagy még attól is rövidebbet futni.

Ezt tökéletesen megvalósítottátok. Milyen volt az Orfű Rallye?

Véleményem szerint nem mentünk túlzottan jól, de amiért elutaztunk Orfűre azt megvalósítottuk. Az első körben mind a három pályán nagyon lassan autóztunk, mert ekkor még az autó kezelését tanultuk. Barátkoztunk a fékekkel, a váltóval, a kigyorsításokkal és minden más egyébbel. Nem ültünk még ilyen autóban, mondhatni, hogy szinte úgy közlekedünk a Citroennel, mintha a Tesco-ba mennénk vele. Ebből kifolyólag semmilyen esemény, vagy kaland nem történt körülöttünk. A második körben már gyorsultunk valamennyit, arról a három szakaszról az gondolom, hogy úgy sikerültek, ahogyan azt elképzeltük.

A harmadik körben próbáltam az előzőtől is valamivel bátrabban nyomni a gázt, jobb tempót készültünk autózni, de ez sajnos nem sikerült. Ez részben rajtam múlt, mivel néha nem úgy jöttek össze a dolgok, mint ahogy én azt elgondoltam, részben pedig az autón, mert volt egy apróbb technikai problémánk vele. A pillangószelep hol kinyitott, hol nem, és emiatt nem tudtunk úgy haladni, ahogy szerettünk volna. A végeredmény lehetne jobb is, az első és a harmadik körben elég sok időt bent hagytunk, de kicsit sem vagyunk szomorúak.

Az Eger-Ózd Rallye következik májusban. Ti ott lesztek?

Mindenképpen, és a terveink szerint oda már a Renault Clio-nkat visszük magunkkal. Reméljük addigra elkészül az autó, a borsodi pályákon pedig minden rendben lesz vele. Emlékeim szerint Ózd környékén én még soha nem versenyeztem, úgyhogy érdekes hétvégének vár ránk. Azt viszont már most kijelenthetem, hogy a Citroen C2R2-vel még mindenképpen szeretnénk legalább egy megmérettetést teljesíteni. Nem az Ózd-Eger Rallye-t, de biztosan megtaláljuk majd rá a megfelelő alkalmat.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!