Két hét sincs hátra a Greenplan Kazincbarcika Rallye-ig, ami a Rally2 Bajnokság évzáró futama lesz, így az idei bajnoki címek és kupák sorsa is Borsodban fog eldőlni, október 16-17-én. A Rally2 mezőnye mellett több, jól ismert hazai és EB menő versenyzőpárosra is számítanak a rendezők, hiszen a Kazincbarcika Rallye-tól keresve sem találhat jobb tesztlehetőséget senki sem, az egy héttel későbbi, Rally Hungary-ra. Juhász István rendezővel beszélgettünk a közelgő futamról.

A Rally2 Bajnokság 2021-es évének a negyedik, és egyben záróversenye lesz a Kazincbarcika Rallye, ami 2010 után került most vissza a versenynaptárba. Kicsit váratlanul jött a verseny, de a visszhangok szerint eddig nagyon pozitív a futam fogadtatása. Honnan az ötlet, és miért éppen Kazincbarcika?

Jól tudja mindenki, hogy a Rally2 Bajnokságnak nem alakult túlságosan szerencsésen az idei esztendő. A Kazincbarcika Rallye azután kerülhetett be a versenynaptárba, hogy az eredeti elképzelésekhez mérten egy, de szigorúan nézve inkább kettő verseny is lemondásra került 2021-ben a Rally2-nek. A Kazincbarcika Rallye-nak köszönhetően azt is elmondhatjuk, hogy nem 400 kilométerrel távolabbról, Komlóról lett áthelyezve a verseny, hanem csak kb. 100 kilométerről, Pálházáról lett egy héttel előre hozva. A Kazincbarcika Rallye nem egy hirtelen jött ötletnek az eredménye, már nyár elején nekiláttunk a szervezésnek a környékbeli, lokálpatrióta versenyzőknek, Kovács „Pici” Krisztiánnak és Bartha Nándinak a segítségével. Ők az ötletgazdák, ők nézték meg a gyorsasági szakaszokat is, sok mindent elintéztek, kilincseltek önkormányzatoknál, támogatóknál, rengeteget tettek azért, hogy itt verseny lehessen. A térség települései, és a szponzorok hamar teljes mellszélességgel beálltak mögénk. Kazincbarcika városvezetésétől, valamint több vállalkozótól is nagyon sok segítséget kapunk, helyszíneket bocsájtanak a rendelkezésünkre, amikért roppant hálásak vagyunk mindenkinek. A Komló Rallye október eleji időpontja miatt mi első nekifutásra csak novemberre kaptunk helyet a versenynaptárban, tartottam is tőle, hogy zátonyra fut a hajónk, mert nem tudtam, hogy a járványhelyzet mit enged meg nekünk. Igazából még most sem tudjuk, de a Komló Rallye lemondása után felgyorsultak az események, előrébb kerültünk a naptárban, felcsillant a remény, hogy mindenféle korlátozás nélkül, nézők előtt rendezhetjük meg az évzáró Rally2-es futamot. Erre egyébként a Rally2 mezőnye mellett a Nyíregyháza Rallye-ra készülő hazai versenyzőket, valamint a Rally Hungary-n résztvevő külföldi csapatokat is várjuk tesztelni.

Mivel várjátok Kazincbarcikára a versenyzőket? Hol lesznek a helyszínek?

Legnagyobb örömünkre a Green Plan Energy-nek köszönhetően immár névadó szponzora is van a futamunknak. KSK területén lesz a versenyközpont. 2010-ben is itt volt a főhadiszállás, de azóta már jelentősen átalakult a helyszín. Két vadonatúj parkoló van Kazincbarcikán, a nagyobb a város tulajdonában áll, az lesz a Kazincbarcika Rallye szervizparkja. A kisebben alakítjuk ki a gyűjtőt, és ezek mellett egy gyönyörű centerpályát is használhatunk. A Szabó Suzukitól megkaptuk a technikai átvétel helyszínéül szolgáló helyiségeket, valamint a parc ferme-t is nekik köszönhetjük. Azt szeretnénk, hogy mindenki jó szájízzel térhessen haza vasárnap este, így nagyon impozáns, látványos rajt és célceremóniával készülünk. Büfékkel, hang és fénytechnikával, különböző meglepetésekkel.

Juhász István

A rajt és a cél közt mi lesz?

Lesz hét gyorsasági szakasz és mindent megteszünk annak érdekében, hogy egy fantasztikus verseny is legyen. Én ott voltam azon a Rally2-es megbeszélésen, amelyen a versenyzők képviselői elmondták a Rally Szakági Bizottságnak, hogy mit szeretnének. Elhangzott, hogy hétvégi, szombaton és vasárnap megrendezett futamokat kérnek, mi pedig ennek igyekszünk maximálisan eleget tenni. A szombati napon, október 16-án lesznek az átvételek, a pályabejárás, valamint 18:00 órától a rajtceremónia. Vasárnap, egész nap dübörög a verseny, és azokra, akik eljutnak odáig, – reméljük, hogy minél többen lesznek ilyenek – este vár a céldobogó. Október 17-én, vasárnap az első Rally2-es autó 7:58-kor fog elrajtolni a Rudabánya-Imola szakaszon, 8:51-kor pedig a Felsőnyárád-Sajókazán. Ezt a két gyorsaságit 3-3 alkalommal kell teljesíteni. A hetedik szakaszt már sötétben, de legalábbis erős szürkületben kezdi meg a mezőny, – az időterv szerint 17:41-kor – a Szuhogy vége tábla és Imola között. Ez a szakasz nagyrészt megegyezik a Rudabánya-Imolával, de a Bánya útra negyedjére már nem visszük rá a mezőnyt, elég lesz a murvás résznek három kör. Fontos, hogy a versenyzők készüljenek lámpasorral, mert minden bizonnyal szükségük lesz rá a power stage-n, ha jó eredményt akarnak elérni a sötétben.

Milyen a pályák minősége?

Elég jó. Túlnyomó részt fel vannak újítva, szinte autópálya minőségű az út, de van néhány kilométer, ami ettől azért rosszabb állapotban van. Régebben a Miskolc Rallye-k útvonallapján is szerepelt a rudabányai szakaszon a Bánya út, ezt most is használni fogjuk. Ebben van kb. 500 méternyi murvás szakasz. A területnek új tulajdonosa van, akinek a teherautói napi szinten használják ezt az utat, ezért az megfelelően karban van tartva, minden bizonnyal kiváló állapotban lesz vasárnap reggel is. Az biztos, hogy nagyon technikásak, trükkösek a pályák, főleg sötétben. Anno, mikor versenyeztem én is mentem ezen a rudabányai pályán, de voltak meglepetések, amikor a felkészülés, szervezés során autóztunk rajta. Sajókaza szintén új burkolatot kapott, ott a szárazon is nagyon csúszós fehér aszfalt okozhat izgalmas pillanatokat.

A nézőknek, szurkolóknak mit tudnál elmondani?

Reményeink szerint a Kazincbarcika Rallye-t mindenféle korlátozás nélkül, szabadon megtarthatjuk. Hangsúlyozom, hogy reményeink szerint, mert erről az éppen érvényben lévő Kormányhatározatok döntenek majd. Mese nincs, az aktuális szabályokat nekünk is be kell majd tartanunk. Ezeket, ha hatályba lépnek a lehető legrövidebb idő alatt kommunikálni fogjuk az érdeklődők felé. Akik nem tudnak személyesen eljönni Kazincbarcikára és környékére, azoknak sem kell szomorkodnia, mivel a Rallye Rádió csapatának köszönhetően lesz élő közvetítés a versenyről. Sőt! Ha sikerül tartanunk az időtervet, – amit mi nagyon szeretnénk – akkor a Sport TV is lead élő, egyenes adásban három szakaszt. Azt hiszem, hogy ez elég nívóssá, sokak számára elérhetővé és követhetővé teszi a Rally2 Bajnokság évzáró futamát.

Jöjjön a központi kérdés: lesz e belépőjegy?

Mint a legtöbb ilyen rendezvénynél, a rengeteg segítség ellenére nálunk is foghíjas jelenleg a büdzsé. Sok mindenért kell nekünk is fizetni, sajnos nem tudjuk elkerülni a belépőjegyet. Ha a jelenlegi szabályozás marad, és ott lehetnek a nézők a pálya mellett, akkor igen, számítani kell arra, hogy a gyorsasági szakaszokat csak belépőjegy megvásárlásával lehet látogatni. Minimális összegről van szó, mindössze 1000 Forintról fejenként. Szándékosan nem akarunk ettől többet kérni, de ezzel is sokat segíthetnek a versenynek a rajongók. Ennyi szokott lenni a belépő a sprintfutamainkon is, ott mindig vannak nézők, nem szoktak emiatt szót emelni, reméljük, hogy a Kazincbarcika Rallye szurkolói is megértők lesznek velünk. Amennyiben a pandémiás szabályok változnak, szigorítások lépnek életbe, akkor nem lesz belépődíj. Ha védettségi igazolványhoz kötik a rendezvény látogatását, akkor azt is kommunikálni fogjuk, ahogy fentebb már ígértem.

Milyen lesz a mezőny?

A nevezés javában tart, október 10-én lesz a nevezési zárlat, ám jó magyar szokás szerint a versenyzők és a csapatok minden bizonnyal most is csak az utolsó pillanatban fogják leadni a nevezésüket. Nincs ezzel semmi gond, a lényeg, hogy figyeljenek, időben nevezzenek, le ne maradjanak. A listánk ennek megfelelően most még elég szerény, de telefonos és személyes beszélgetéseim során sokan jelezték, hogy ott lesznek a versenyen, lesz olyan csapat, amelyik 15 autóval érkezik. Lesz bajnokaspiráns, R5-ös versenyautóval induló párosunk, Vogel Adriennéknek köszönhetően női egység is érkezik, bizakodunk abban, hogy a Teszt kategóriába is befut még néhány nagyobb név. A Rally2 Bajnokság és a tesztelő versenyzők mezőnyén kívül a csodaszép KGST-s, nyugati, valamint amerikai autókat felvonultató Regularity Rallye Kupa sorozat párosai is láthatók lesznek két kör között, hogy a szünet se teljen unalmasan. Ezen kívül tervezünk még egy All Star gála jellegű betétfutamot is, meghívott vendégekkel. Ez egyelőre szervezés alatt van. Tomas „Srinka” Ondrej, és Bütösi Zsolt már elfogadta a meghívásunkat, vannak még érdekes nevek a tarsolyunkban, akiket folyamatosan be fogunk jelenteni, de szeretnénk még több közönségkedvencet Kazincbarcikára csábítani, rajta vagyunk az ügyön. Időt nem fogunk mérni a srácoknál, a show, a nézők szórakoztatása lesz a lényeg. Nagy-nagy szeretettel várunk minden versenyzőt, érdeklődőt és szurkolót, mert rengeteget dolgoztunk azért, hogy a 2021-es Rally2-es évadot és bajnokságot, egy minden szempontból emlékezetes, látványos, jó hangulatú, vidám hétvégével zárhassuk le Kazincbarcikán.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Köszönjük Partnereink segítségét!

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!