Egerben és Miskolcon is keresztbe tett valami Hibján Jocinak és Szurovcsák Pistinek, de Szombathelyen kijött nekik a lépés, taroltak, ráadásul a sajátjuknál magasabb kategóriában arattak szenzációs győzelmet. Ez a siker ad nekik hatalmas lendületet a Székesfehérvár Rallye-ra. Hibján Józseffel beszélgettünk.

Miskolcon egy kisebb fiaskó után értetek célba. Befolyásolta ez a szombathelyi felkészüléseteket?

Alapvetően nem. Volt egy megforgásunk Parasznyán, árokba csúsztunk, pozíciókat vesztettünk, de az autónknak nem lett baja. Elvégeztük a kötelező cseréket, ellenőrzéseket, átépítettük a futóművet murvára, ám ezzel a kocsival még soha nem mentünk murván, úgyhogy ki kellett próbálnunk a Citroenünket Szombathely előtt, ezért teszteltünk egy kicsit. A teszt hasznos volt, mert jó beállításokat találtunk, de a hivatalos főpróbán még ezeken is tudtunk csiszolni. Nem is keveset.

Volt bőven lehetőségetek megismerni a Citroeneteket murván, a rajt előtt. Milyen volt? Hogy sikerült a verseny?

Nagyon keményen kezdtük a hétvégét, maximálisan odatettük magunkat, sem a kocsit, sem a gumikat nem kíméltük szombaton. Úgy nyomtuk a gázt, ahogy a csövön kifért. Takaros előnyt sikerült kiautóznunk az első napon, amit a másodikon beosztottunk és növeltünk is.

Az biztos, hogy szombaton úgy mentetek, hogy ing gatya leszakadt az emberről. Az autótokról meg a hátsó ajtó. Hogyan hagytátok el a karosszéria egyik elemét?

Mindenek előtt azt el kell mondanom, hogy a Citroen C2R2 Max-unk hátsó ajtaja két részben nyitható. Az egyik fele hagyományosan felfelé, a másik fele, pedig, mint a pick-up-ok platójának a hátfala, lefelé nyílik. Az utóbbit hagytuk el, nem a teljes hátsó ajtónkat. Volt egy kis kalandunk a Rallye Katlanban, nem véletlenül esett le a kocsiról. Elszakadtak a zsanérok, amik a hátsó ajtót tartották, így az alsó rész kinyílt, és a rázkódástól leesett, elhagytuk. Rendszámostól. Begurultunk a szervizbe, miközben a kedves feleségem, Anita nekiállt, hogy visszaszerezze az ajtót. Úgy jöttünk ki a szervizből, hogy egy farostlemezzel foltoztuk be a kocsink hátulját, hogy ne dőljön befelé a résen a por, a gyorsaságikon. Egy kört tettünk meg az ajtó nélkül, a következő szervizben már visszarakhattuk, mert egy sportbírónál megtalálta Anita az ajtót, amit így már visszaszerelhettünk, és minden helyre állt. Köszönet érte mindenkinek!

A tervek ellenére nem sokat lassítottatok, mivel szombathoz hasonlóan, vasárnap is minden szakaszt ti nyertetek a géposztályotokban.

Pedig nehéz gyorsaságik voltak ekkor is az útvonallapon. Hosszúpereszteg, a maga 22,5 kilométerével különösen kemény volt. Próbáltunk jó tempóval, de okosan, az autót beosztva teljesíteni a hátra lévő versenytávot. Tudtuk, hogy végig kell csinálnunk és végül minden a terveinknek megfelelően alakult. Elhoztuk Szombathelyről a kategóriánkban gyűjthető legtöbb pontot, sőt, még a power stage maximális pontjait is bezsebeltük. Ezen felül a 2WD-t is megnyertük. Ehhez egy kis szerencse, vagyis szerencsétlenség is kellett, mert Vizelli Karcsiék problémákkal küzdöttek a záró gyorsaságin, így kerültünk eléjük. Hozzáteszem, hogy a kategóriagyőzelmünket nem a saját géposztályunkban, hanem az egyel magasabb, 5-ös géposztályban arattuk, mert a 6-osban nem voltunk elegendően a rajtnál, így fentebb soroltak minket. Ennek külön örültünk. Fontos és értékes győzelem volt ez, mert számításaim szerint fölkapaszkodtunk az éves értékelésben a második helyre, a géposztályunkban, Jánosa Ákosék mögé.

Székesfehérváron akár meg is előzhetitek Ákosékat…

Ott leszünk a székesfehérvári futamon, és ennek megfelelően készülődünk is. Beállítottuk, visszaszereltük az aszfaltos futóművet, és esztétikailag is dolgoztunk egy kicsit az autónkon. Kipofoztuk a murvás verseny után. Igyekszünk majd újra szép eredményt elérni, hiszen a legutóbbi győzelmünk óriási lendületet ad nekünk. Székesfehérvárról nincsenek rossz emlékeink, kedveljük az ottani pályákat. Viszont aszfaltról csak Rallye2-es tapasztalataink vannak. Amikor ORB-s versenyzőként mentünk Fehérváron, akkor még murvás volt a székesfehérvári futam. Tudom, régen volt. Az Oroszlány és a Csákberény lesz ismerős. Úgyhogy izgatottan várjuk a rajtot, biztosan a többi is nagyon érdekes szakasz lesz.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!