Fotó forrása: Geiger Máté/Facebook

Sok forrásból lehetett hallani már a tavalyi évad lezárását követően nem sokkal is arról, hogy Geiger Máté Paukovics Lillával a jobb1-ben a Rally2 Bajnokságba tart. Bevallom, én korábban soha nem beszéltem egy szót sem Mátéval, de a rengeteg vele kapcsolatos információ – főleg a Szilveszter Rallye után – kíváncsivá tett, hogy ki ez az ügyes legény, és hogy mit tervez az igencsak erősnek ígérkező, 2022-es Rally2 Bajnokságban? Geiger Mátéval beszélgettem.

Honnan érkeztek a Rally2 Bajnokságba?

2010 és 2017 közt a Déli régióban versenyeztem, a rallysprint bajnokságban, ahol szép részeredményeket értünk el, de a bajnoki cím sajnos soha nem jött össze. A legjobb eredményünk két ezüstérem volt, két egymást követő évben. 2018-ban édesapám jó barátja, Csucsu megkeresett, hogy tudna nekem segíteni, és neki köszönhettük azt, hogy 2019-ben már az Északi régió versenyeire is el tudtunk jutni. Mindaddig ismeretlen helyeken és pályákon autóztunk. Eljutottunk többek közt Bózsvára, Oroszlányba, Sajókazára, és Porrogszentkirályra. Az utóbbi futam éppen nem északi, de korábban ott sem jártam. Voltak kisebb technikai gondjaink, de összességében remek év volt nekünk a 2019-es. Nagyot fejlődött a kocsink, akkor érte el a jelenlegi szintjét, az egész év egy hatalmas ajándék volt nekem. Tavaly kerültünk kontaktusba Kósa Andrással, aki egy olyan visszautasíthatatlan ajánlatot tett le elém, amire a párommal és a négy barátommal – akik talpon tartják az autót – együtt azonnal rábólintottunk. Andrásnak köszönhetően nyílt meg számunkra 2022-ben az út a Rally2 felé. Nagyon hálásak vagyunk neki, hogy éppen ránk esett a választása.

Fotó forrása: Geiger Máté/Facebook

A főpróba a Szilveszter Rallye volt, ahol sokakat megleptetek az eredményetekkel. Ti is ezt tapasztaltátok?

December végére megújult az autónk, új külsőt kapott és Lilla is először ült mellettem rallye versenyen, mivel korábban csak Kiskunlacházán, egy repülőtéri sprintversenyen autóztunk együtt a Szilveszter Rallye-t megelőzően. Ezt a párosítást is András találta ki, és a verseny után szakmailag teljesen megalapozottnak tartom a döntését. Lilla nagyon higgadt az autóban és nagyon élvezi a versenyzést. A legjobb 40-be várt minket a csapatunk, azzal már elégedettek lettek volna, ám sikerült beférkőznünk a Top20-ba. Az végképp hihetetlennek tűnt, hogy a másodikak lettünk a kétkerékmeghajtásúak között, úgy, hogy látom a videó felvételeken, hogy hol maradtak bent a másodpercek. Görbe tükörként értelmezem ezt a túlságosan is kimagasló eredményt. Jól kiadta minden, természetesen boldogok voltunk a célban. A kocsi kezes, nagyon jó egységet képez azzal a tudással, amit Kálmánczy Balázstól kaptam. Rengeteget köszönhetek Balázsnak, sok mindent megtanultam tőle, amikor vele autóztam.

Mik a tervek a Rally2-ben?

Szeretnénk olyan teljesítményt nyújtani, hogy meghálálhassuk az új csapatunk, valamint a csapatvezetőnk bizalmát. Teljes szezonra készülünk, a murvás Székesfehérvár-Veszprém Rallye-t sem szeretnénk kihagyni. Imádom a murvát, de nagyon szeretek hókocsizni is. Pályafutásom során eddig kétszer versenyeztem laza talajon, Bakócán. Ott megkedveltem a murvát, várom a találkozást a híres veszprémi gyorsaságikkal. A maximumot szeretnénk kihozni magunkból. 12 évig fociztam, már egészen általános iskolás koromtól kezdve. Heti négy-öt edzés, utána jöttek hétvégén a meccsek. Ezalatt az idő alatt egyik edzőm sem küldött ki úgy minket a pályára, hogy elég az X, jó lesz nekünk a döntetlen is. Többször voltunk korosztályos bajnokok, tornákat nyertünk, szép eredményeket értünk el a zöld gyepen. A győzni akarás innen maradt meg bennem. Ezt a felfogást a lehetőségeinkhez mérten szeretném a Rally2-re is átültetni.

Fotó forrása: Geiger Máté/Facebook

Sok helyről halljuk, hogy komoly mezőny lesz idén a Rally2 Bajnokságban, a P12-es géposztályban, Lada Kupában pedig különösen nagy csatákra van kilátás. A bajnoki címért akartok harcolni, vagy a tanuláson, az új közegbe történő beilleszkedésen lesz idén a hangsúly?

Nekem teljesen új lesz az a miliő, amivel a Rally2-ben fogok találkozni. Janovich Rolanddal és a csapatával a Maximal_crew-al nagyon jó kapcsolatot ápolok, tőlük kaptam információkat arról, hogy mire számíthatunk a Rally2-ben. A többiekkel csak futólag találkoztam korábban. A bajnoki cím tulajdonosát, Ifj. Fogarasi Attilát tavaly, év elején láttam menni, és azonnal kiderült, hogy Attila szélvész gyors pilóta, az autója pedig nagyon erős. Nem véletlenül lettek bajnokok. Nem gondolnám, hogy mi az aranyéremért fogunk harcolni, de odatesszük magunkat, minden futamon a legjobb formánkat akarjuk hozni.

Az autó marad úgy, ahogy eddig láthattuk, vagy történt, történik rajta valamilyen fejlesztés a rajt előtt?

Az autómért rajongok, gyakorlatilag családtagként kezeljük, nem tárgyként tekintünk rá, személyként bánunk vele. Liza, a Ladánk több, mint 10 éve nálunk van már. Az egyik legnagyobb meglepetés nekünk most András és a csapat mellett, hogy Galambos Gabi, – aki Borsodi Tomival karöltve építi a jobbnál jobb motorokat – ad nekünk egy vadonat új erőforrást az első versenyre. Ennek rettenetesen örülünk, hatalmas bizalmunk van benne. Volt lehetőségem arra korábban, hogy kipróbáljam Gábor első motorját, ami 1600 köbcentiméteres, és 213 lóerőt tud. Komoly… Azt a motort, amivel Orfűn fogunk menni már kipróbáltuk, őrületesen jó, biztató volt az első találkozásunk. Kiválóan teljesít. Még egészen magas fordulatszámon is óriási tolja az autót. Ezek után várom csak különös nagy izgalommal az Orfű Rallye-t!

Fotó forrása: Geiger Máté/Facebook

Ismerős vagy a környéken?

Igen, kedvelem a mecseki pályákat, szerintem az orfűi gyorsasági szakaszok is a kedvenceim közül fognak kikerülni. Vannak olyan szakaszok, olyan pályarészletek, amiket soha nem fogok elfelejteni. Évekig versenyeztem a környéken, hóban csapatni is arrafelé jártunk. Biztosan lesznek idegen kilométerek, de mindössze két gyorsaságiról van szó, az ismeretlen részek valószínűleg hamar tanulhatók, megjegyezhetők, Lilla pedig ügyes navigátor. Ezzel a technikával, ezzel a háttérrel, ezzel a csapattal jó versenyre készülünk a Rally2-es bemutatkozásunkon. Ahogy mondtam: Igyekszünk a tőlünk telhető legjobb teljesítményt nyújtani már az Orfű Rallye-n is, ami szerintem az Lizával hatalmas élmény lesz.

Rallye2.hu – Salánki Gábor

 

Ha tetszett a cikkünk kérlek oszd meg másokkal is!